АМК розглянув звернення «Ланету» і рекомендує медіагрупам не розривати договори з провайдерами без «чітких, недискримінаційних підстав»

АМК розглянув звернення «Ланету» і рекомендує медіагрупам не розривати договори з провайдерами без «чітких, недискримінаційних підстав»

30 Липня 2024
6194
30 Липня 2024
13:43

АМК розглянув звернення «Ланету» і рекомендує медіагрупам не розривати договори з провайдерами без «чітких, недискримінаційних підстав»

6194
Такі рекомендації комітет прийняв після звернення провайдера «Мережа Ланет», з яким в односторонньому порядку розірвали договори чотири медіагрупи.
АМК розглянув звернення «Ланету» і рекомендує медіагрупам не розривати договори з провайдерами без «чітких, недискримінаційних підстав»
АМК розглянув звернення «Ланету» і рекомендує медіагрупам не розривати договори з провайдерами без «чітких, недискримінаційних підстав»

Антимонопольний комітет (АМК) рекомендує медіагрупам утриматись від розривання договорів з провайдерами в односторонньому порядку з «підстав, прямо не встановлених законом або не передбачених у таких договорах».  Таке рішення АМК ухвалив на засіданні 25 липня,  йдеться на сайті комітету.

До АМК звернувся провайдер «Мережа Ланет» щодо дострокового одностороннього припинення медіагрупами договорів про надання прав на ретрансляцію телеканалів. Комітет дослідив ринкове становище медіагруп «Starlight Media», «1+1 Media», «Inter Media Group» і «Медіа Група Україна» (наразі припинила своє існування).

Компанія зверталась ще у 2021 році, коли відбулось розірвання договорів. Але АМКУ у розгляді заяви відмовив, тоді провайдер звернувся до Господарського суду. У січні 2022 року суд ухвалив рішення на користь «Ланету» і зобов’язав  Антимонопольний комітет  провести розслідування. Однак згодом відповідач АМКУ оскаржив це рішення. І Північний апеляційний господарський суд у жовтні 2022 року скасував рішення першої інстанції. Провайдер оскаржив і це рішення.

19 січня 2023 року справа вже розглядалась у касації. Верховний Суд задовольнив заяву «Мережі Ланет» і залишив у силі рішення Господарського суду. Відповідно до цього рішення Антимонопольний комітет мав розглянути скаргу  провайдера щодо зловживання медіагрупами монопольним становищем.

«АМКУ з’ясував, що зазначені договори є тим законним способом, за допомогою якого провайдери мають можливість забезпечити своїм абонентам перегляд телеканалів, на основі вподобання яких провайдери і здійснюють наповнення власних пакетів.

При цьому популярність телеканалів медіагруп, серед яких 1+1, Інтер, Новий канал, ICTV та інші, призводить до їх невзаємозамінності з іншими менш улюбленими телеканалами, що обумовлює зайняття медіагрупами особливо відповідального становища на ринку.

У свою чергу така ринкова позиція медіагруп вимагає від останніх здійснення своєї діяльності з дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, норми якого й обмежують договірну свободу суб’єктів господарювання.

Розірвання медіагрупами договорів про надання провайдерам прав на ретрансляцію телеканалів без наявності об’єктивних причин може призвести до порушення законодавства про захист економічної конкуренції», — йдеться в рішенні  комітету.

АМК вважає, що медіагрупи можуть скористатись достроковим розірванням договорів в односторонньому порядку, оскільки в договорах немає вичерпного переліку чітких, недискримінаційних підстав для їх розірвання.

Саме тому АМК  на засіданні 25 липня ухвалив рішення про надання з метою запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції медіагрупам «StarLightMedia» та «Inter Media Group», а також ТОВ «Віжн Медіа» (представляє телеканали медіагрупи «1+1 Media») таких рекомендацій:

«Під час надання суб’єктам господарювання [провайдерам програмної послуги (провайдерам аудіовізуальних сервісів)] прав на ретрансляцію відповідних високорейтингових телеканалів утриматись від дій щодо розірвання договорів про надання суб’єктам господарювання [провайдерам програмної послуги (провайдерам аудіовізуальних сервісів)] прав на розірвання договорів про надання суб’єктам господарювання [провайдерам програмної послуги (провайдерам аудіовізуальних сервісів)] прав на ретрансляцію відповідних високорейтингових телеканалів в односторонньому порядку з підстав, прямо не встановлених законом або не передбачених у таких договорах».

Медіагрупи мають розглянути ці рекомендації впродовж двох місяців.

У коментарі «Детектор медіа» власник «Мережі Ланет» Віктор Мазур сказав: «Ланет» чекає на наступний логічний крок від АМКу -це відкриття справи про змову медіагруп, чого Ланет добивається з 2021 року».

Нагадаємо, у березні 2021 року StarLightMedia та «Медіа Група Україна» анонсували розірвання угоди з провайдером «Мережа Ланет», не вказуючи причин припинення співпраці. За інформацією джерел «Детектора медіа», невдоволення медіагруп викликала акція «Ланету» «Лютий GIG». За 33 гривні на місяць нові абоненти до кінця весни могли користуватися послугами інтернету та мати доступ до понад 150 онлайн-телеканалів у сервісі «Ланет.TV».

Однак ще восени 2020 року медіагрупи встановили рівень інфляції на 2021 рік для провайдерів 30% і висунули вимогу щодо зростання вартості найдешевшого пакету для абонентів до 99 гривень.

Також «1+1 Media» та Inter Media Group надіслали повідомлення провайдеру «Мережа Ланет» про бажання достроково розірвати договір. Тоді власник «Ланет» Віктор Мазур заявив, що компанія може змінити свою бізнес-модель через конфлікт з медіагрупами.

Інтернет асоціація України вбачає в діях медіагруп ознаки картельної змови та звернулася з цього приводу до влади.

Спершу влітку 2021 року «Мережа Ланет» подала позов до чотирьох медіагруп про дострокове розірвання договорів. Однак поки справа була скерована до суду, позовні вимоги, за словами адвоката провайдера, застаріли і компанія мала намір їх змінити.

Втім після цього «Мережа Ланет» подала в Господарський суд Києва позовну заяву вже проти Антимонопольного комітету України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6194
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду