Усі інтернет-провайдери, незалежно від технології, мають обладнати свої мережі засобами резервного живлення, — «Ланет»

Усі інтернет-провайдери, незалежно від технології, мають обладнати свої мережі засобами резервного живлення, — «Ланет»

23 Жовтня 2023
551
23 Жовтня 2023
15:37

Усі інтернет-провайдери, незалежно від технології, мають обладнати свої мережі засобами резервного живлення, — «Ланет»

551
Зі свого боку, клієнти мають подбати про резервне живлення модемів та роутерів.
Усі інтернет-провайдери, незалежно від технології, мають обладнати свої мережі засобами резервного живлення, — «Ланет»
Усі інтернет-провайдери, незалежно від технології, мають обладнати свої мережі засобами резервного живлення, — «Ланет»

Щоб постачати інтернет в умовах тривалих відключень електроенергії провайдери зобов’язані обладнати свою мережу засобами резервного живлення, незалежно працюють вони за класичною технологією Ethernet, чи за PON-технологією. Саме на це слід звертати увагу клієнтам у виборі постачальника послуги інтенет-зв’язку, готуючись до можливих блекаутів. Таку думку у коментарі MediaSapiens висловила комунікаційна менеджерка інтернет-провайдера «Ланет» Ярослава Тарас.

«Насправді, і технологія PON, і технологія Ethernet можуть працювати без електроенергії за умови, що все обладнання зі сторони провайдера буде забезпечене резервним живленням, і так само обладнання у споживача», — пояснила Ярослава Тарас.

За її словами, якщо йдеться про технологію Ethernet, користувачеві потрібно забезпечити резервним живленням один пристрій — роутер, а якщо про технологію PON, потрібно заживити два пристрої — роутер та модем. Це можуть бути павербанки, мініДБЖ (джерело безперебійного живлення), UPS тощо.

Комунікаційниця звернула увагу на те, що після інтерв’ю директора Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Юрія Мацика, у якому прозвучало, що «лише 37% абонентів фіксованих мереж інтернету мають підключення до мереж на базі PON, які стійкі до тривалих знеструмлень», у громадян складається некоректне враження, що технологія сама по собі є ефективнішою в умовах відключень електроенергії.

Проте, як зазначила Ярослава Тарас, «якщо провайдер підключає клієнтів за PON-технологіїєю але при цьому не зарезервував своє обладнання, є ризик що під час відключень у них все одно не буде інтернету».

Прдеставниця «Ланету» розповіла, що у Києві на сьогодні компанія має 142 тисячі клієнтів, і лише 1% із них підключені за технологією PON. Проте компанія впевнена, що зможе забезпечити безперебійний інтернет усім клієнтам, незалежно від технології, оскільки інвестувала в засоби резервного живлення.

«У Києві ми на 100% забезпечені резервним живленням. У принципі по регіонах нашого покриття у нас майже усюди обладнання уже забезпечене на 100%, крім Івано-Франківська і Калуша, де ми наближаємося до повного резервування. — розповіла Ярослава Тарас. — У нас великі вузли підключені до дизельних генераторів, а менші вузли оснащені акумуляторами нового покоління, які забезпечують досить тривалу роботу провайдерського обладнання. Якщо, приміром, електрики не було, а потім вона з’явилася, то акумулятори дозараджаються за дві години».

Зазначимо, Інтернет Асоціація України висловила занепокоєння появою заяв від посадовців щодо необхідності переходу для провайдерів з класичної технології Ethernet) на технологію PON, та закликала не допустити монополізації ринку інтернет-доступу.

Асоціація повідомила, що більшість операторів класичної технології вже обладнали свої мережі засобами резервного живлення, які здатні забезпечити подачу сигналу до 8 годин, а інколи навіть більше.

В ІнАУ також звертають увагу на те, що перевагою тих провайдерів, які минулого року перейши на PON, під час блекаутів було те, що wi-fi був доступним, якщо абоненти облаштують резервне живлення для домашнього роутера через павербанк, блок безперебійного живлення або інші пристрої.

Нагадаємо, 16 жовтня Мінцифри поширило інфографіку з інструкцією «Як забезпечити себе інтернетом у разі знеструмлень», в якій громадянам радять переходити до операторів, які працюють за технологією PON.

При цьому у порадах щодо додаткового живлення клієнта вказали те, що необхідно для користування інтернетом в умовах відсутності електрики за техногією Ethernet, на що уже звернули увагу у коментарях в соцмережах.

На фото: резервне живлення клієнта під час відключення світла

Фото: Big Kyiv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
551
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду