Суд відмовив у задоволенні позову КАМП проти «Ланету» та зустрічного позову провайдера

Суд відмовив у задоволенні позову КАМП проти «Ланету» та зустрічного позову провайдера

17 Грудня 2021
2818
17 Грудня 2021
12:18

Суд відмовив у задоволенні позову КАМП проти «Ланету» та зустрічного позову провайдера

2818
КАМП хотів стягнути з провайдера понад 844 тисячі гривень через заниження абонентської бази. А «Ланет» просив визнати відсутність домовленостей «щодо істотних умов договору» попри його підписання та виплати 440 тисяч гривень.
Суд відмовив у задоволенні позову КАМП проти «Ланету» та зустрічного позову провайдера
Суд відмовив у задоволенні позову КАМП проти «Ланету» та зустрічного позову провайдера

Господарський суд міста Києва відмовив у задоволенні позовних вимог громадської спілки «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП) до «Мережі Ланет». Про це йдеться у рішенні суду від 1 грудня.

КАМП позивався до провайдера щодо стягнення недоплаченого роялті, яке спілка оцінила у сумі понад 844 тисячі гривень. У відповідь «Мережа Ланет» подала зустрічний позов до організації колективного управління, щоб стягнути «безпідставно сплачені» кошти у розмірі 440 тисяч гривень.

Сторони уклали договір. Спір почався з того, що, на думку КАМПу, «Ланет» надав «інформацію про кількість абонентів, підписану неуповноваженою особою, а дійсна кількість абонентів є більшою, ніж зазначена у наданій інформації». Відповідно до інформації про кількість абонентів провайдера від 28.08.2020, кількість абонентів провайдера за звітний ІІ квартал 2020 року становить 50 000 абонентів. Попри те, що ТОВ «Мережа Ланет» подало до суду заяву про забезпечення позову, у якій товариство зазначає, що середня кількість абонентів становить 121 300 осіб. Суд вирішив, що цього недостатньо: «Матеріали справи не містять доказів на підтвердження того факту, що кількість абонентів ТОВ «Мережа Ланет» становить 121 300 абонентів». Тому суд дійшов висновку, що «позивачем за первісним позовом не було доведено належними та допустимими доказами зазначену спілкою кількість абонентів ТОВ «Мережа Ланет» та наявність підстав для донарахування щоквартальної винагороди, а тому первісні позовні вимоги задоволенню не підлягають».

У відповідь «Ланет» подав свій позов, бо вирішив, що при укладенні спірного договору сторонами не було досягнуто домовленості щодо істотних умов договору, та відповідно договір є неукладеним, а тому перераховані на підставі договору грошові кошти були перераховані безпідставно.

Суд розглянув зустрічний позов і вирішив, що якщо умови договору виконуються повністю чи частково, то це виключає кваліфікацію договору як неукладеного. Оскільки провайдер перераховував роялті КАМПу, «суд відхиляє доводи ТОВ "Мережа Ланет" щодо відсутності погодження предмета договору»: «Доводи ТОВ "Мережа Ланет" щодо відсутності домовленості сторін про кількість абонентів та перелік програм ретрансляції судом також відхиляються, оскільки умовами договору передбачено, що саме ТОВ "Мережа Ланет" надає інформацію про кількість абонентів та перелік програм ретрансляції».

Нагадаємо, у травні 2021 року КАМП звинуватив «Ланет» у андерепортингу і висловив наміри позиватись до суду. Власник «Ланету» Віктор Мазур сказав, що заяву щодо андерепортингу КАМП зробив під тиском провайдерів «Воля» та «Дата Груп», які входять до наглядової ради партнерів КАМП.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2818
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду