Нацрада вперше винесла припис онлайн-медіа через висловлювання, які підбурюють до дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації

Нацрада вперше винесла припис онлайн-медіа через висловлювання, які підбурюють до дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації

7 Березня 2024
1304
7 Березня 2024
15:14

Нацрада вперше винесла припис онлайн-медіа через висловлювання, які підбурюють до дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації

1304
Засіб реагування отримав сайт vsirazom.ua через статтю «ЛГБТ рух та педофілія. Історичний зв'язок».
Нацрада вперше винесла припис онлайн-медіа через висловлювання, які підбурюють до дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації
Нацрада вперше винесла припис онлайн-медіа через висловлювання, які підбурюють до дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення винесла припис онлайн-медіа ГО «Громадянський рух "Всі разом!"» (сайт vsirazom.ua). Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 7 березня.

Моніторинг Нацради зафіксував ознаки розпалювання ворожнечі за ознаками сексуальної орієнтації в матеріалі «ЛГБТ рух та педофілія. Історичний зв'язок». Моніторинг проводився у відповідь на скаргу, яку отримав регулятор.

За словами члена Нацради Максима Онопрієнка, порушенням є висловлювання, які підбурюють до дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації Це значне порушення. За нього до онлайн-медіа застосовується припис до 31 березня 2024 року. Надалі засоби реагування будуть серйознішими.

Сайт vsirazom.ua не зареєстрований, але дія закону поширюється і на нього.

Очільник руху Руслан Кухарчук зазначив, що в матеріалі використані фактологічні дані, які доступні у «Вікіпедії» та на інших сайтах. Зокрема про те, що деякі лідери ЛГБТ-спільнот у 70-ті роки просували ідею стосунків дорослих чоловіків і хлопчиків. «Очевидно, є спільноти, які болісно реагують на поширені факти», — сказав він.

Голова Нацради Ольга Герасим’юк запитала, чи вважає він «Вікіпедію» перевіреним джерелом. Руслан Кухарчук зазначив, що відомості, поширені у статті, є й на інших офіційних сайтах.

Адвокат сайту Олександр Храпач сказав, що не виступає проти людей, які дотримуються одностатевих відносин. Але  вважає це приватною справою, яка не має популяризуватись. На його думку, це загроза для національної безпеки, оскільки міжнародними актами гарантується збереження національної ідентичності та духовних цінностей.

Також він посилався на закон «Про медіа» і зазначив, що норма, на яку посилається Нацрада щодо розпалювання  ворожнечі за ознаками сексуальної орієнтації,  набуває чинності 1 червня 2024 року, тому зараз немає підстав для винесення засобу реагування.

Максим Онопрієнко  звернув увагу на те, що в матеріалі немає посилань на першоджерела: «Окрема дискусія стверджувати, що це факти. Для  чого поширювати дискримінаційні висловлювання? Захищайте ідентичність, але не порушуйте закон "Про медіа"».

Представники видання звертали увагу на наявність у них висновків експертизи. Заступник голови Нацради Олег Черниш запропонував перенести розгляд, щоб ознайомитися з нею. Однак інші члени його не підтримали. Максим Онопрієнко наголосив на тому, що експертиза стосується іншого питання, а компанія може доводити свою позицію в суді.

Член Нацради Олександр Бурмагін також не вбачав підстав для відкладення питання. На його особисту думку, у матеріалі є всі ознаки мови ворожнечі, бо наявні узагальнення та цькування: «І фактично робиться рівняння між представниками ЛГБТ-спільноти та педофілами». Також він додав: «Закон "Про медіа" звільняє від відповідальності, якщо воно поширене іншим зареєстрованим медіа. Тому у матеріалі мають бути посилання. До того ж "Вікіпедія" не зареєстрована у Нацраді».

Після цього Руслан Кухарчук повторив, що, на його думку, в матеріалі немає жодного вислову, який розпалює ворожнечу: «Поширення фактів не може вважатись дискримінацією або мовою ворожнечі».

У результаті регулятор проголосував за винесення припису.

Ольга Герасим’юк додала, що компанія може піти з рішенням регулятора до суду, якщо захоче.

Нагадаємо, згідно з законом «Про медіа», припис — це захід реагування, покликаний застерегти суб’єкта від нових порушень. Основна мета цього механізму — відійти від винятково каральної системи. Незгодний суб’єкт може подати зустрічну заяву й викласти своє бачення проблеми. Якщо Нацрада з ним погодиться, то скасує такий припис. У кожного типу суб’єктів буде свій ліміт приписів (наприклад, п’ять за рік). Після них у дію вступає наступна ланка реагування — штрафи.

У вересні Нацрада вперше винесла припис через порушення в день пам’яті, а у жовтні — «Країні ФМ». 4 грудня припис отримала Редакція міськрайонного радіомовлення «Радіо-Лубни» з міста Лубни Полтавської області. 11 грудня приписи отримали державний канал «Рада» та  канал «Так TV» (юридична особа — ТОВ «Корона Санрайс»), а 21 грудня приписи отримали  «Радіо Магніт» (юридична особа — ТОВ «ТРК «Магніт»), «Богуслав-FM» (ТОВ «Богуславська інформаційна агенція») та «Бліц-FM» (ТОВ «Рекламно-інформаційне агентство «Бліц»). 11 січня 2024 року припис отримав канал «РАІ». 29 лютого 2024 року Нацрада винесла приписи «Правда тут Львів» та «Радіо Хуст».

Скриншот відео: Національна рада / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1304
Читайте також
11.04.2024 13:24
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 981
02.04.2024 10:35
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 012
11.01.2024 11:49
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 748
11.12.2023 16:36
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 022
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду