Нацрада вперше винесла припис через порушення в День пам’яті

Нацрада вперше винесла припис через порушення в День пам’яті

28 Вересня 2023
2890
28 Вересня 2023
13:45

Нацрада вперше винесла припис через порушення в День пам’яті

2890
Припис як засіб реагування передбачений законом «Про медіа».
Нацрада вперше винесла припис через порушення в День пам’яті
Нацрада вперше винесла припис через порушення в День пам’яті

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення винесла припис радіостанції «Перець FM» (юридична особа ТОВ «ТРК "Столиця"»). Таке рішення регулятор прийняв під час засідання 28 вересня.

За словами члена Нацради Максима Онопрієнка,  моніторинг регулятора зафіксував порушення  Правил ведення мовлення у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті. 29 серпня День пам’яті захисників України, які загинули за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність. Однак радіостанція у своєму ефірі не розміщувала повідомлення про цей день.

Відповідно до закону «Про медіа» до прийняття кодексів органами співрегулювання  мовлення Нацрада керується своєю попередньою практикою. У цьому випадку це Правила ведення мовлення у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті.

За словами Максима Онопрієнка, порушення згаданих правил належить до незначних порушень, за які передбачений засіб реагування — припис.

«Вперше виносимо такий засіб реагування», — сказав він.

Нагадаємо, припис, як пише медіаюрист Ігор Розкладай,  покликаний застерегти суб’єкта від нових порушень. Основна мета цього механізму — відійти від виключно каральної системи. Незгодний суб’єкт може подати зустрічну заяву й викласти своє бачення проблеми. Якщо Нацрада з ним погодиться, то скасує такий припис. У кожного типу суб’єктів буде свій ліміт приписів (наприклад, п’ять за рік). Після них у дію вступає наступна ланка реагування — штрафи.

Ілюстрація: «Перець FM»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2890
Читайте також
11.12.2023 16:36
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 136
26.10.2023 11:56
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
845
18.03.2023 22:01
Соломія Гулаткан, «Інститут масової інформації»
2 842
26.02.2023 12:00
Ігор Розкладай
для «Детектора медіа»
7 182
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду