Нацрада винесла припис каналу Кропачова та «Раді»

Нацрада винесла припис каналу Кропачова та «Раді»

11 Грудня 2023
2022
11 Грудня 2023
16:36

Нацрада винесла припис каналу Кропачова та «Раді»

2022
Телеканали у День пам’яті Голодомору не поставили палаючу свічку.
Нацрада винесла припис каналу Кропачова та «Раді»
Нацрада винесла припис каналу Кропачова та «Раді»

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення винесла припис за недотримання правил мовлення у дні пам’яті та жалоби  парламентському каналу «Рада» та  каналу «Так TV» (юридична особа ТОВ «Корона Санрайс»). Такі рішення регулятор ухвалив на засіданні 11 грудня.

За словами члена Нацради Максима Онопрієнка,  регулятор здійснив моніторинг телеканалів і виявив, що  25 листопада 2023 року, коли відзначались 90-ті роковини Голодомору 1932–1933 років, телеканал «Рада» не поставив в ефір запалену свічку впродовж кількох годин: з 6-ї до 10 години ранку. За словами представника каналу, у цей день стався технічний збій і не було відповідальної особи, щоб його виправити. Однак о 10 годині свічку  розмістили.

 Закон «Про медіа» відносить такі порушення до незначних. Засобом реагування на нього є припис.

У згаданий день пам’яті запаленої свічки не було також в ефірі каналу «Так TV» — упродовж усього дня: з 6-ї до 24 години. Керівник каналу Дмитро Скидан під час засідання зазначив, що це не технічна помилка, а збіг обставин: «Ми маємо ретранслювати марафон. Згідно закону “Про медіа” ретрансляція передбачає передачу сигналу без втручання. Ми не є членом марафону, не виробляємо його, тому взяли сигнал “Ради” для ретрансляції, і ми не втручались у сигнал. Тому те, що сталося, стало для нас неприємною несподіванкою».

Однак у відповідь на цей коментар Максим Онопрієнко зазначив, що в інші дні таких порушень не було, тому в компанії є можливість ставити відповідну позначку.

Тому члени Нацради проголосували за винесення приписів обом каналам.

Нагадаємо, припис — це захід реагування, покликаний застерегти суб’єкта від нових порушень. Основна мета цього механізму — відійти від виключно каральної системи. Незгодний суб’єкт може подати зустрічну заяву й викласти своє бачення проблеми. Якщо Нацрада з ним погодиться, то скасує такий припис. У кожного типу суб’єктів буде свій ліміт приписів (наприклад, п’ять за рік). Після них у дію вступає наступна ланка реагування — штрафи.

У вересні Нацрада вперше винесла припис через порушення в день пам’яті, а у жовтні — «Країні ФМ». 4 грудня припис отримала Редакція міськрайонного радіомовлення «Радіо-Лубни» з міста Лубни Полтавської області.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2022
Читайте також
11.04.2024 13:24
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 981
11.01.2024 11:49
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 749
26.10.2023 11:56
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
793
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду