Нацрада винесла приписи «Правда тут Львів» та «Радіо Хуст»

Нацрада винесла приписи «Правда тут Львів» та «Радіо Хуст»

29 Лютого 2024
3121
29 Лютого 2024
12:38

Нацрада винесла приписи «Правда тут Львів» та «Радіо Хуст»

3121
Телеканал не розмістив запалену свічку та інформацію про хвилину мовчання.
Нацрада винесла приписи «Правда тут Львів» та «Радіо Хуст»
Нацрада винесла приписи «Правда тут Львів» та «Радіо Хуст»

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення винесла припис телеканалу «Правда тут Львів» (юридична особа — ТОВ «Мультиплексресурс»). Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 29 лютого.

27 січня відзначається День пам’яті жертв Голокосту. Моніторинг регулятора зафіксував відсутність на телеканалі оголошення хвилини мовчання о 12 годині, відсутність у кадрі запаленої свічки. Представниця каналу Оксана Давидів розповіла, що це сталося з технічних причин: «Відбувся вихід з ладу програмного забезпечення». За її словами, канал упродовж дня намагався зв’язатись зі спеціалістами, які обслуговують програмне забезпечення, але  це не вдалося. Тому зараз мовник  вирішив змінити програмне забезпечення щодо графіки.

Відповідно до закону «Про медіа» недотримання правил мовлення в дні пам’яті та жалоби є незначним порушенням. За нього передбачений засіб реагування — припис.

Тому регулятор проголосував за його винесення каналу «Правда тут Львів».

Також регулятор застосував припис до «Радіо Хуст» (юридична особа — ПП «Тортерм», м. Хуст Закарпатської області). Компанія не виконує програмної концепції мовлення. Зменшена кількість інформаційно-аналітичних та публіцистичних програм (з 4 годин до 1 години). Також відсутні освітні програми (у концепції передбачено 2 години).

Нагадаємо, згідно з законом «Про медіа», припис — це захід реагування, покликаний застерегти суб’єкта від нових порушень. Основна мета цього механізму — відійти від винятково каральної системи. Незгодний суб’єкт може подати зустрічну заяву й викласти своє бачення проблеми. Якщо Нацрада з ним погодиться, то скасує такий припис. У кожного типу суб’єктів буде свій ліміт приписів (наприклад, п’ять за рік). Після них у дію вступає наступна ланка реагування — штрафи. У вересні Нацрада вперше винесла припис через порушення в день пам’яті, а у жовтні — «Країні ФМ». 4 грудня припис отримала Редакція міськрайонного радіомовлення «Радіо-Лубни» з міста Лубни Полтавської області. 11 грудня приписи отримали державний канал «Рада» та  канал «Так TV» (юридична особа — ТОВ «Корона Санрайс»), а 21 грудня приписи отримали  «Радіо Магніт» (юридична особа — ТОВ «ТРК «Магніт»), «Богуслав-FM» (ТОВ «Богуславська інформаційна агенція») та «Бліц-FM» (ТОВ «Рекламно-інформаційне агентство «Бліц»). 11 січня 2024 року припис отримав канал «РАІ».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3121
Читайте також
11.04.2024 13:24
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 981
11.01.2024 11:49
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 748
11.12.2023 16:36
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 022
26.10.2023 11:56
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
792
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду