Денис Козлітін про купівлю радіо в Києві: Можна було купити різні частоти, але ми хотіли саме стару частоту «Авторадіо»

Денис Козлітін про купівлю радіо в Києві: Можна було купити різні частоти, але ми хотіли саме стару частоту «Авторадіо»

15 Лютого 2023
4479
15 Лютого 2023
15:00

Денис Козлітін про купівлю радіо в Києві: Можна було купити різні частоти, але ми хотіли саме стару частоту «Авторадіо»

4479
За компанію з радіочастотою в столиці власник «Авторадіо» заплатив Андрію Ставніцеру мільйони гривень, але каже, що до великої війни це коштувало б у три-чотири рази більше.
Денис Козлітін про купівлю радіо в Києві: Можна було купити різні частоти, але ми хотіли саме стару частоту «Авторадіо»
Денис Козлітін про купівлю радіо в Києві: Можна було купити різні частоти, але ми хотіли саме стару частоту «Авторадіо»

Про свій намір купити радіо з частотою в Києві Денис Козлітін — медіаменеджер і юрист, який займається купівлею і розбудовою медіаактивів на продаж — розповів «Детектору медіа» в інтерв’ю місяць тому. Денис Козлітін — власник радіо «П’ятниця» й «Авторадіо»; він також брав участь у підготовці до запуску телеканалу Віталія Кропачова UWN. Позаторік його мережі «Авторадіо» вдалося виграти на конкурсі Національної ради з питань телебачення та радіомовлення частоти у Дніпрі та Харкові, однак власник вважав перспективи мережі непевними без частоти в Києві. Попередні домовленості про купівлю радіо в Києві він мав іще восени 2022 року, але під час війни угоду про купівлю медіаактивів треба було погодити в Міністерстві юстиції. 15 лютого стало відомо про купівлю компанії «Море ФМ», що належала бізнесмену Андрію Ставніцеру. Зупинятися на київській частоті Денис Козлітін не збирається — хоче купити радіо в Одесі та Львові. Він розповів «Детектору медіа» про подробиці угоди. 

— Денисе, яку компанію з частотою в Києві ви купили?

— Товариство з обмеженою відповідальністю «Море ФМ». Цій компанії ми програли на конкурсі Нацради. Частота 107,4 МГц. Мажоритарний власник — Андрій Ставніцер, міноритарний — його партнер Олександр Андросов; вони планували запускати київську радіостанцію. Але, схоже, війна зірвала їхні плани. Тому ми в жовтні 2022 року попередньо домовились. І далі впродовж кількох місяців пройшли шлях необхідних погоджень і перевірок. 14 лютого ми закрили угоду й зареєстрували нову власність.

— Тепер ви подаватимете документи на переоформлення ліцензії регулятору?

— Так. Упродовж тижня хочемо подати всі необхідні документи для переформатування. Також ми хочемо зараз дещо змінити наповнення радіостанції, щоб вона синхронізувалася з «Авторадіо» в тих містах, де ми вже мовимо під цим брендом. Однак до переоформлення ліцензії в Нацраді радіостанція виходитиме зі старими позивними — «Море ФМ» — та з відповідною концепцією.

— Яка вартість угоди?

— Це ринкова угода. Цифри сказати не можу без згоди іншої сторони, оскільки договір передбачає конфіденційність. Однак ми розкривали всі суми у Мін’юсті. Це була публічна історія. Я проходив перевірку як покупець медіа. Ми робили оцінку активу.

— Наскільки знизилась вартість активу в порівнянні із ситуацією до великої війни?

— У 3-4 рази. Вартість угоди в мільйонах гривень. Але до війни це б коштувало значно дорожче. Думаю, що якби я прийшов до них одразу після конкурсу, на якому вони виграли частоту в Києві, і зробив би таку пропозицію, як зараз, мені б точно відмовили. Але зараз нам удалось домовитись, і я вдячний Ставніцеру і Андросову, бо вони йшли назустріч при узгодженні всіх процедур оформлення угоди. А вони зараз досить складні.

— Чи розшириться ваша команда у зв’язку з придбанням нової радіостанції?

— Очолить радіостанцію Олена Малишева, вона вибудовуватиме сітку. Хочемо взяти ще кількох людей. Також у нас була попередня домовленість із командою, яка робила «Авторадіо» у складі Українського медіахолдингу. В найближчі тижні вони вийдуть на роботу й робитимуть повноцінне радіо. Це ведучі, маркетологи, продавці й технарі. Тепер у нас буде на «Авторадіо» такий самий повноцінний штат, як і на «П’ятниці». Ця команда залишилась без роботи після остаточного закриття  «Авторадіо» УМХ, а зараз ми дамо їм змогу робити свою улюблену і зрозумілу роботу.

— У 2021 році ви подавались на конкурс Нацради з концепцією SuperRadio і саме тоді виграли частоти у Дніпрі та Харкові. Чому тоді ви виступали під цим брендом?

— Тоді логотип SuperRadio належав «П’ятниці». І на час конкурсу ще не були досягнуті домовленості щодо використання логотипу «Авторадіо». Ми не знали, чи виграємо в конкурсі, тому завчасно брати на себе додаткові зобов’язання не хотіли. А коли це питання врегулювалось і ми вже виграли частоти у двох містах, ми підписали ліцензійний договір на «Авторадіо». Це розкручений бренд, його впізнають слухачі і з ним легко повернутися на ринок. Нам іще важливо було отримати саме частоту 107,4 МГц, тому що до закриття УМХ саме на ній і виходило «Авторадіо». Це частота, до якої слухачі звикли, й саме на неї ми подавались на конкурсі. І зараз на ринку можна було купити різні київські частоти. Але для нас у пріоритеті була саме 107,4 МГц.

—  «Авторадіо» має ліцензію на Дніпро і Харків. У яких містах радіостанція також доступна?

— У Дніпрі й Харкові ми запустили радіостанцію у 2022 році. Зараз ми запустимо її в Києві. Також ми маємо субліцензію в Одесі, де місцева радіостанція транслює наше «Авторадіо». Це наші чотири великі міста.

— Чи плануєте ви надалі купувати радіостанції в інших містах, щоб розширити мережу? Чи Києва вам достатньо, щоби проєкт почав заробляти?

— Київ — це фундамент. Але ми ведемо переговори щодо купівлі одеської радіостанції.  Ми сподіваємось закрити угоду до кінця місяця. Це Feel FM, яка мовить на частоті 102,2 МГц в Одесі. Раніше вона належала Сергію Філіпчуку. А якщо все вийде з Одесою, будемо думати про Львів. Ми хочемо охопити всі великі міста. 

— За вашими розрахунками, коли «Авторадіо» має вийти на самоокупність чи прибутковість?

— До кінця року ми хочемо вийти в нуль. Зараз ми беремо людей, ставимо передавачі, запускаємо контент і саме на це виділяємо інвестиції. Влітку ми сподіваємось пакетно увійти у продажі з двома радіостанціями.

— Ваші конкуренти — «Тавр» і «Люкс» — продовжують об’єднані продажі. Ви плануєте об’єднання, наприклад, із BRG Євтухова, оскільки вже робили такі спроби?

— З BRG ми будемо взаємодіяти там, де це вигідно. Але ставку робитимемо на самих себе та розширення мережі. Ми віримо, що, продаючи «П’ятницю» та «Авторадіо», ми зможемо вийти у нуль. На ринку зараз немає сплеску продажів реклами. Теперішній рівень — це 20–30% того, що було до великої війни. І ціни впали відповідно. Розмір дисконту зараз на рівні 90%. Поки що конкуренти мають кращу пакетну пропозицію. Але ми боремось і будемо боротись далі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4479
Читайте також
16.02.2023 12:37
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 154
16.01.2023 11:28
Марина Баранівська
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 802
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду