detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
15.02.2023 15:00
Денис Козлітін про купівлю радіо в Києві: Можна було купити різні частоти, але ми хотіли саме стару частоту «Авторадіо»
Денис Козлітін про купівлю радіо в Києві: Можна було купити різні частоти, але ми хотіли саме стару частоту «Авторадіо»
За компанію з радіочастотою в столиці власник «Авторадіо» заплатив Андрію Ставніцеру мільйони гривень, але каже, що до великої війни це коштувало б у три-чотири рази більше.

Про свій намір купити радіо з частотою в Києві Денис Козлітін — медіаменеджер і юрист, який займається купівлею і розбудовою медіаактивів на продаж — розповів «Детектору медіа» в інтерв’ю місяць тому. Денис Козлітін — власник радіо «П’ятниця» й «Авторадіо»; він також брав участь у підготовці до запуску телеканалу Віталія Кропачова UWN. Позаторік його мережі «Авторадіо» вдалося виграти на конкурсі Національної ради з питань телебачення та радіомовлення частоти у Дніпрі та Харкові, однак власник вважав перспективи мережі непевними без частоти в Києві. Попередні домовленості про купівлю радіо в Києві він мав іще восени 2022 року, але під час війни угоду про купівлю медіаактивів треба було погодити в Міністерстві юстиції. 15 лютого стало відомо про купівлю компанії «Море ФМ», що належала бізнесмену Андрію Ставніцеру. Зупинятися на київській частоті Денис Козлітін не збирається — хоче купити радіо в Одесі та Львові. Він розповів «Детектору медіа» про подробиці угоди. 

— Денисе, яку компанію з частотою в Києві ви купили?

— Товариство з обмеженою відповідальністю «Море ФМ». Цій компанії ми програли на конкурсі Нацради. Частота 107,4 МГц. Мажоритарний власник — Андрій Ставніцер, міноритарний — його партнер Олександр Андросов; вони планували запускати київську радіостанцію. Але, схоже, війна зірвала їхні плани. Тому ми в жовтні 2022 року попередньо домовились. І далі впродовж кількох місяців пройшли шлях необхідних погоджень і перевірок. 14 лютого ми закрили угоду й зареєстрували нову власність.

— Тепер ви подаватимете документи на переоформлення ліцензії регулятору?

— Так. Упродовж тижня хочемо подати всі необхідні документи для переформатування. Також ми хочемо зараз дещо змінити наповнення радіостанції, щоб вона синхронізувалася з «Авторадіо» в тих містах, де ми вже мовимо під цим брендом. Однак до переоформлення ліцензії в Нацраді радіостанція виходитиме зі старими позивними — «Море ФМ» — та з відповідною концепцією.

— Яка вартість угоди?

— Це ринкова угода. Цифри сказати не можу без згоди іншої сторони, оскільки договір передбачає конфіденційність. Однак ми розкривали всі суми у Мін’юсті. Це була публічна історія. Я проходив перевірку як покупець медіа. Ми робили оцінку активу.

— Наскільки знизилась вартість активу в порівнянні із ситуацією до великої війни?

— У 3-4 рази. Вартість угоди в мільйонах гривень. Але до війни це б коштувало значно дорожче. Думаю, що якби я прийшов до них одразу після конкурсу, на якому вони виграли частоту в Києві, і зробив би таку пропозицію, як зараз, мені б точно відмовили. Але зараз нам удалось домовитись, і я вдячний Ставніцеру і Андросову, бо вони йшли назустріч при узгодженні всіх процедур оформлення угоди. А вони зараз досить складні.

— Чи розшириться ваша команда у зв’язку з придбанням нової радіостанції?

— Очолить радіостанцію Олена Малишева, вона вибудовуватиме сітку. Хочемо взяти ще кількох людей. Також у нас була попередня домовленість із командою, яка робила «Авторадіо» у складі Українського медіахолдингу. В найближчі тижні вони вийдуть на роботу й робитимуть повноцінне радіо. Це ведучі, маркетологи, продавці й технарі. Тепер у нас буде на «Авторадіо» такий самий повноцінний штат, як і на «П’ятниці». Ця команда залишилась без роботи після остаточного закриття  «Авторадіо» УМХ, а зараз ми дамо їм змогу робити свою улюблену і зрозумілу роботу.

— У 2021 році ви подавались на конкурс Нацради з концепцією SuperRadio і саме тоді виграли частоти у Дніпрі та Харкові. Чому тоді ви виступали під цим брендом?

— Тоді логотип SuperRadio належав «П’ятниці». І на час конкурсу ще не були досягнуті домовленості щодо використання логотипу «Авторадіо». Ми не знали, чи виграємо в конкурсі, тому завчасно брати на себе додаткові зобов’язання не хотіли. А коли це питання врегулювалось і ми вже виграли частоти у двох містах, ми підписали ліцензійний договір на «Авторадіо». Це розкручений бренд, його впізнають слухачі і з ним легко повернутися на ринок. Нам іще важливо було отримати саме частоту 107,4 МГц, тому що до закриття УМХ саме на ній і виходило «Авторадіо». Це частота, до якої слухачі звикли, й саме на неї ми подавались на конкурсі. І зараз на ринку можна було купити різні київські частоти. Але для нас у пріоритеті була саме 107,4 МГц.

—  «Авторадіо» має ліцензію на Дніпро і Харків. У яких містах радіостанція також доступна?

— У Дніпрі й Харкові ми запустили радіостанцію у 2022 році. Зараз ми запустимо її в Києві. Також ми маємо субліцензію в Одесі, де місцева радіостанція транслює наше «Авторадіо». Це наші чотири великі міста.

— Чи плануєте ви надалі купувати радіостанції в інших містах, щоб розширити мережу? Чи Києва вам достатньо, щоби проєкт почав заробляти?

— Київ — це фундамент. Але ми ведемо переговори щодо купівлі одеської радіостанції.  Ми сподіваємось закрити угоду до кінця місяця. Це Feel FM, яка мовить на частоті 102,2 МГц в Одесі. Раніше вона належала Сергію Філіпчуку. А якщо все вийде з Одесою, будемо думати про Львів. Ми хочемо охопити всі великі міста. 

— За вашими розрахунками, коли «Авторадіо» має вийти на самоокупність чи прибутковість?

— До кінця року ми хочемо вийти в нуль. Зараз ми беремо людей, ставимо передавачі, запускаємо контент і саме на це виділяємо інвестиції. Влітку ми сподіваємось пакетно увійти у продажі з двома радіостанціями.

— Ваші конкуренти — «Тавр» і «Люкс» — продовжують об’єднані продажі. Ви плануєте об’єднання, наприклад, із BRG Євтухова, оскільки вже робили такі спроби?

— З BRG ми будемо взаємодіяти там, де це вигідно. Але ставку робитимемо на самих себе та розширення мережі. Ми віримо, що, продаючи «П’ятницю» та «Авторадіо», ми зможемо вийти у нуль. На ринку зараз немає сплеску продажів реклами. Теперішній рівень — це 20–30% того, що було до великої війни. І ціни впали відповідно. Розмір дисконту зараз на рівні 90%. Поки що конкуренти мають кращу пакетну пропозицію. Але ми боремось і будемо боротись далі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY