Нацрада: Провайдери мають припинити транслювати канали Viasat

Нацрада: Провайдери мають припинити транслювати канали Viasat

23 Березня 2023
5922
23 Березня 2023
21:52

Нацрада: Провайдери мають припинити транслювати канали Viasat

5922
Регулятор навів своє дослідження власності Viasat World Limited і виявив зв'язок з державою-агресором.
Нацрада: Провайдери мають припинити транслювати канали Viasat
Нацрада: Провайдери мають припинити транслювати канали Viasat

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення закликала провайдерів припинити транслювати Viasat World Limited, оскільки  компанія має зв'язок з державою агресором. Про це під час засідання 23 березня сказав член регулятора Максим Онопрієнко.

За його словами, Нацрада, провела дослідження структури власності «Viasat World Limited» і пов’язаних компаній.

Viasat World Limited — приватна компанія з обмеженою відповідальністю, що зареєстрована відповідно до законодавства Англії та Уельсу і надає послуги телетрансляції ліцензованого контенту, зокрема телеканалів: VIP Premiere, VIP Megahit, VIP Comedy, Viasat History, TV1000 East, TV1000 Action East, TV1000 World Kino, Viasat Explore CEE, Viasat History, Viasat Nature CEE, Epic Drama CEE.

«Національна рада звернулась до медіарегулятора Великої Британії (Ofcom) з проханням надати  наявну інформацію про телемовника Viasat World Limited, а саме місцезнаходження  і його статус,  прізвище  законного представника, структуру капіталу, характер,  мету  і  порядок   фінансування   програмної послуги, яку телемовник надає відповідно до Європейської конвенції про транскордонне телебачення», — сказав Максим.

А у відповідь на це звернення 14 жовтня 2022 року отримала відповідь про те, що останні фінансові рахунки Viasat World Limited (від 16 липня 2021 року) доступні на сайті Реєстраційної палати Великої Британії (Companies House). Вони містять додаткову інформацію про те, як фінансується компанія. Нацрада жослідила ці звіти і зясувала, що з 23.10.2015 до 28.07.2022 директором компанії Viasat World Limited був Бабурін Дмитро, громадянин Російської Федерації.  Адреса для листування, що зазначена в реєстрі: White Gardens Business Centre, Building B,, 6th Floor, 9 Lesnaya Street, Moscow, 125047, Russia, ідентична адресі компанії  Бэринг восток кэпитал партнерс груп лимитед, яка зареєстрована в Російській Федерації.

«Російські доходи від роялті отримують Viasat World Limited від пов’язаних сторін у росії за розповсюдження Світових Каналів Viasat World. Роялті розраховується на основі відсотка операційного прибутку російських бізнесів, який на цей час узгоджений на рівні 90%. Основною діяльністю компанії є продаж телевізійних каналів і контенту за ліцензією на платну телевізійну платформу та супутниковим операторам у Центральній та Східній Європі (а також дочірнім компаніям переважно в росії). Дохід переважно генерується через підписки на їхні канали, а не від реклами», — процитував звіт член Нацради.

За словмаи Максима Онопрієнка, компанія має значні джерела доходу (47% від загального доходу), отримані в Росії. Viasat World Limited є дочірньою компанією Sabiero Holdings Limited, яка утворена на Кіпрі.

Кінцевою материнською компанією та контролюючою стороною, як з’ясував регулятор,  є Baring Vostok Manager Holding Limited (Гернсі, офшорна зона).

5 жовтня 2022 відбулася зміна назви компанії. Згідно з Реєстром компаній, що зареєстровані на Гернсі, тепер назва компанії — Baring Fintech Manager Holding Limited.

«Сукупність розміщеної у відкритих джерелах інформації (зокрема спільність адрес ведення бізнесу, склад менеджменту тощо) дає підстави дійти висновку про єдину групу компаній із єдиним центром контролю. Додатково відзначимо, що вищезгадані компанії-нерезиденти обслуговуються єдиною секретарською компанією WCS-Worldwide Corporate Services Limited (Кіпр), одержували фінансування (кредити) в російських системних банках — «Сбербанк Росії», «Альфабанк» (ця інформація підтверджується і на сайті Реєстраційної палати Великої Британії) Викладена інформація  може свідчити про провадження господарської діяльності Viasat World Limited у взаємодії з державою-агресором», — сказав Максим Онопрієнко.

Крім того, аналіз аудиторського висновку (доповнення до висновку за 2021 рік) Viasat World Limited, що був опублікований 06.03.2023 на сайті Реєстраційної палати, містить відомості, які підтверджують наявність кредитування в Альфа-Банку, подальшу передачу новому кредитору — Bild Invest LLС у квітні 2022 року, а також дані про зниження доходів в Україні через «конфлікт» (дослівне формулювання з аудиторського висновку), що розпочався на початку 2022 року. Висновок містить інформацію і про виплату негрошових дивідендів для погашення кредиту тодішній материнській компанії — Sabiero Holdings Limited.

Відповідно до річного фінансового звіту, поданого Sabiero Holdings Limited органам влади Кіпру 22.07.2021, акціонерами Sabiero Holdings Limited є низка фізичних осіб (резидентів рф та інших країн), а також юридична особа – Baring Vostok Fund V Nominees Limited (Гернсі) і низка громадян РФ, зокрема Олексій Кроль (Alekxey Krol). При цьому громадянин РФ Олексій Олександрович Кроль є генеральним директором ООО «Синерджи» (код ОГРН 1157746912146, м. Москва, РФ). ООО «Синерджи» володіє часткою 99,109 відсотка статутного фонду ООО «Виасат Холдинг» (код ОГРН 1037739966549, м. Москва, рф), генеральним директором якого також є Олексій Олександрович Кроль.

«Дослідивши інформацію «Реестра лицензий на деятельность по телерадиовещанию» Роскомнадзора РФ дають підстави зробити висновок, що очолюване Олексієм Кролем ООО «Синерджи» виконує функції холдингової компанії, яка володіє корпоративними правами групи російських юридичних осіб Viasat, які ведуть мовлення каналів групи Viasat та онлайн-платформи VIJU на території рф (та також очолюються Олексієм Кролем). Зазначене узгоджується з інформацією, розміщеною у відкритих джерелах», — сказав Максим Онопрієнко і додав: — «АО «Национальная медиа группа» є материнською компанією для ООО «Синерджи» і належних йому російських компаній VIASAT, що також узгоджується з інформацією, розміщеною на корпоративному сайті АО «Национальная медиа группа» та в інших відкритих джерелах».

Нацрада нагадує, що до АО «Национальная медиа группа» (НМГ) були застосовані санкції. Також санкції застосовані до Аліни Кабаєвої, яка за інформацією регулятора «причетна до діяльності НМГ».

За його словами, відповідно до офіційної інформації з Реєстру ЮО рф (Единого государственного реестро юридических лиц рф) до складу учасників ООО «Синерджи» входять: Sabiero Holdings Limited («Сабієро Холдингс Лімітед») і ООО «Гранат», а до 17.03.2023 входило Акционерное Общество «Национальная Медиа Группа», Москва, РФ (частка 80%).

«Вихід НМГ зумовлений тим, що планується нове підприємство разом із Ростелеком, об’єднання великих відеосервісів: Wink і more.tv. На платформі Wink доступні канали Viasat, які з березня 2023 виходять під брендом Viju (під цим брендом уже спостерігаємо і на ОТТ-платформах в Україні). Тому формально НМГ вийшла зі складу ООО «Синерджи», натомість у структурі власності є Sabiero Holdings Limited («Сабієро Холдингс Лімітед»), так само як ця компанія є і у структурі власності ТОВ «Віасат Україна». Отже, виходить, що дочірня компанія Baring VostokSabiero Holdings Limited – володіє міжнародним бізнесом Viasat, а ООО «Синерджи»  — каже Максим Онопрієнко.

Дистриб’ютором іноземних програм на території України є ТОВ «Віасат Україна».

За інформацією регулятора, відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) засновниками компанії є Сабієро Холдинг Лімітед (99 %) і Приватна компанія з обеженою відповідальністю «Віасат Ворлд Лімітед» (1%).

Нацрада, за словами Максима, звернулася до Viasat World Limited про надання інформації щодо згаданих фактів. І отримала відповідь про зміну структури власності.

З 30 листопада 2022 року припинені повноваження Ірини Гофман, призначено пана Рубена Джона Уїлера директором, припинено Sabiero Holdings Limited як особи зі значним контролем та розміщено повідомлення про компанію V World Holdings Limited як особу зі значним контролем. Однак відповідно до відомостей ЄДР щодо компанії ТОВ «Віасат Україна», за інформацією Нацради, зміни не відбулися.

«Тобто формально правовласник – Viasat World Limited змінила структуру власності, що було необхідним, адже законодавство України має обмеження лише щодо правовласника (виробника) іноземної програми, але у структурі власності дистриб’ютора залишилась компанія Sabiero Holdings Limited», — додавв член Нацради.

У лютому Нацрада звернулась до Viasat World Limited щодо офіційного дистриб’ютора і пов’язаної з правовласником особи ТОВ «Віасат Україна». У відповідь отримала лист, де повідомлялося про процес значних корпоративних, операційних змін і в тому числі щодо ТОВ «Віасат Україна».

Тому Нацрада вирішила розглядати питання внесення каналів Viasat World Limited до Переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються, після завершення цих процесів.

«З огляду на усю викладену інформацію закликаємо провайдерів і ОТТ-платформи не поширювати маніпуляції і популізм, а скерувати свої ресурси на пошук і залучення до українського ринку якісних та чистих телеканалів на заміну тим, про які йшлося вище», — додав Максим Онопрієнко.

Інтернет асоціація України припускає, що за заявою регулятора «стоять зовсім інші мотиви, а саме - економічні конкурентні інтереси найбільших медіагруп». Про це йдеться у заяві асоціації, оприлюдненій на сайті. Після роз’яснення своєї позиції щодо телеканалів Viasat World Limited Нацрада звернулась до профільних організацій та закликала подумати над тим, що «інформаційні хвилі в публічній площині щодо ретрансляції каналів» є лобіюванням присутності на ринку компаній зі зв’язками у країні-агресорі. У відповідь ІнАУ нагадала, що зверталась до Нацради з проханням «прийняти офіційне рішення щодо цих телеканалів, із зазначенням підстави відмови,  і розглянути це питання на засіданні, а також з проханням провести роз’яснювальну кампанію для споживачів щодо цих підстав». Після оприлюднення позиції Нацради щодо каналів Viasat ІнАУ звернулась до регулятора з питаннями: чому не було прийнято рішення про невідповідність каналів діючому законодавству і чому регулятор не звернувся  до РНБО, маючи інформацію про зв’язки з державою-агресором.

«Детектор медіа» звернувся до Національної ради з проханням прокоментувати припущення ІнАУ щодо того, що за заявою щодо каналів Viasat «стоять зовсім інші мотиви, а саме - економічні конкурентні інтереси найбільших медіагруп».

Нагадаємо, 15 вересня 2022 року  Нацрада запропонувала оновлений перелік іноземних каналів, дозволених для ретрансляції. Однак каналів Viasat у переліку не було. З приводу їх відсутності  член Нацради Максим Онопрієнко сказав: «У структурі власності Viasat є російська компанія “Бэринг Восток” Компанія  повідомляла, що ці місяці працювала над зміною структури. Ці зміни вступлять в силу 30 листопада. Коли вступлять у силу, ми їх розглянемо. Ми не маємо робити виняток для каналів Viasat». У попередньому списку  було одинадцять каналів Viasat (TV1000, TV1000 Action, TV1000 World Kino, ViP Premiere, ViP Comedy та ViP Megahit, Viasat Explore, Viasat History та Viasat Nature тощо).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5922
Читайте також
07.06.2023 20:46
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 758
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Гість7
397 дн. тому
а ще мають припинити усякі телеканали з фільмами тибу фокс голлівуд діскавері і їх там повно що не мають української доріжки, але ж ні пофіг бачу треба процес розтягнути.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду