Канали Viasat отримали естонську реєстрацію

Канали Viasat отримали естонську реєстрацію

7 Червня 2023
1759
7 Червня 2023
20:46

Канали Viasat отримали естонську реєстрацію

1759
Деякі провайдери включили канали Viasat у свої пакети.
Канали Viasat отримали естонську реєстрацію
Канали Viasat отримали естонську реєстрацію

Телеканали Viasat отримали реєстрацію в Естонії і відновлюють мовлення в мережах. Про це «Детектору медіа» повідомили  джерела серед провайдерів.

Про відновлення трансляції восьми каналів групи на своїй сторінці у фейсбуці повідомив провайдер «Тріолан». Мова йде про  Epic Drama, Viasat Kino, Viasat Kino Action, Viasat Kino Comedy, Viasat Kino World, Viasat Explore, Viasat History, Viasat Nature.

Від власних джерел «Детектор медіа» отримав витяги з естонською реєстрацією телеканалів, які надсилають провайдерам. Нижче подаємо скани цих документів.

«Детектор медіа» звернувся до керівниці відділу з продажів «Viasat Україна» Тетяни Кремень з проханням прокоментувати цю інформацію, однак поки не отримав відповіді.

Голова Асоціації правовласників та постачальників контенту (АППК) Наталія Клітна в коментарі «Детектору медіа» зазначила, що згідно з законом «Про медіа» на території України не обмежується приймання чи ретрансляція радіоканалів, телеканалів, каталогів програм, які походять з країн, що є членами Європейського Союзу. Зміст цих каналів має відповідати вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення

За її словами,  у разі встановлення порушення іноземним лінійним медіа, яке походить з держави — члена Європейського Союзу, вимог закону Національна рада повинна повідомити таке іноземне лінійне медіа та регулятора, що має над ним юрисдикцію, щодо факту встановлення порушення та пропорційних заходів щодо обмеження ретрансляції іноземного лінійного медіа, яких Нацрада планує вжити в разі повторного порушення.

«У разі вчинення іноземним лінійним медіа, яке походить з держави — члена Європейського Союзу, протягом одного року з дня вчинення порушення, передбаченого абзацом другим цієї частини, другого порушення, …цього Закону ("Про медіа". — "ДМ"), Національна рада обмежує його ретрансляцію на території України на строк до шести місяців», — каже Наталія Клітна. Також, за її словами, у невідкладних випадках, пов’язаних із забезпеченням національної безпеки, Нацрада може обмежити ретрансляцію іноземного лінійного медіа, яке походить з держав — членів Європейського Союзу, на строк до шести місяців.

«У разі запровадження такого обмеження Національна рада має невідкладно повідомити про причини такої невідкладності регуляторові, що має юрисдикцію над відповідним іноземним лінійним медіа, яке походить з держави — члена Європейського Союзу», — додає голова АППК.

«Детектор медіа» звернувся із запитаннями до Нацради і очікує на відповідь. Як повідомляють джерела, у регулятора є інформація про те, що реєстрація каналів Viasat тимчасова.

Нагадаємо, медійний регулятор Національна рада з питань телебачення та радіомовлення 23 березня закликала провайдерів припинити транслювати Viasat World Limited, оскільки  компанія має зв'язок з державою-агресором. Цей зв'язок виявило дослідження власності, про яке Нацрада розказала на своєму засіданні. Втім, саме питання на розгляд не виносили. Регулятор каже, що не отримав усєї необхідної інформації щодо корпоративних та операційних змін від офіційного українського дистрибутора ТОВ «Віасат Україна». Відповідно, до переліку каналів, дозволених для ретрансляції, мовники Viasat не потрапили.

Правовласник згаданих каналів Viasat World повідомив партнерам, що не має жодних корпоративних чи комерційних зв’язків з Росією. Компанія каже, що про ці зміни інформувала Нацраду.

31 березня, коли набрав чинності Закон «Про медіа», великі провайдери почали відключати канали Viasat World.

5 квітня Viasat World повідомив провайдерів про зміну власності в українського дистрибутора компанії ТОВ «Віасат Україна». Компанія сказала, що подала всі необхідні документи для включення до переліку каналів Epic Drama, Viasat Kino, Viasat Kino Action, Viasat Kino Comedy, Viasat Kino World, Viasat Explore, Viasat History,  Viasat Nature. Керівник Viasat World висловив переконання, що тепер регулятор має підтвердити те, що канали компанії можуть відновити свою трансляцію на платформах.

Однак Нацрада вважає, що канали Viasat World Limited не можна транслювати, поки вони не будуть зареєстровані згідно з Законом «Про медіа». Регулятор нагадує, що відповідно до пункту 2 частини 3 статті 22 Закону України «Про медіа» провайдер аудіовізуальних сервісів зобов’язаний включати до пакетів телеканалів і радіоканалів винятково телеканали та радіоканали, які отримали ліцензію на мовлення, зареєстровані Національною радою чи отримали дозвіл на тимчасове мовлення. А також іноземні лінійні медіа, які походять з держав-членів Європейського Союзу, якщо їх ретрансляція не обмежена відповідно до Закону України «Про санкції» або Нацрадою.

Viasat World — це британська компанія, яка перебуває у власності вищого керівництва Сполученого Королівства. Про це йшлось у  листі генерального директора компанії  Бенджаміна Грукока.

А ті медіа, які не походять із держав-членів Європейського Союзу, має зареєструвати регулятор. Нацрада оприлюднила інструкцію про те, як можна зареєструватись іноземним медіа.

Скани витягів з реєстрації

Фото з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1759
Читайте також
25.02.2021 17:39
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 740
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду