«І не лишилось жодного»? Скільки медіагруп зостанеться в Україні

«І не лишилось жодного»? Скільки медіагруп зостанеться в Україні

9 Серпня 2022
5236
9 Серпня 2022
12:00

«І не лишилось жодного»? Скільки медіагруп зостанеться в Україні

5236
«І не лишилось жодного» — назва, під якою в англомовному світі виходив роман Агати Крісті, відомий у нас як «Десять негренят». Подібно до того, як у тамтешній дитячій лічилочці один за одним помирали персонажі, так з українського ринку через війну можуть зникати медіа. Включно з найбільшими гравцями.
«І не лишилось жодного»? Скільки медіагруп зостанеться в Україні
«І не лишилось жодного»? Скільки медіагруп зостанеться в Україні

До того, як «Медіа Група Україна» оголосила про своє закриття, здавалося, що якщо хто й виживе під час поточної небаченої кризи, то це точно будуть великі приватні медіахолдинги — мовляв, поки худий помре, товстий лише схудне. Але рішення цього гіганта закритися похитнуло таку впевненість і ринком поповзли розмови, хто з його великих учасників може залишити нас наступним.

Один досвідчений медіаменеджер у роки неповномасштабної війни любив повторювати, що в українському інфопросторі мають залишитися дві медіагрупи, бо лише таку їхню кількість здатен прогодувати рекламний ринок. Уявімо, що нині ситуація справді дійде до того, що залишаться тільки дві медіагрупи. Складно сказати, яка з них буде першою, але не так складно спрогнозувати другу: нею може стати… Суспільний мовник.

Закриття «Медіа Групи Україна» вже пішло НСТУ на користь. Потужності, що звільнилися в мультиплексах, дозволять регіональним телеканалам Суспільного розпочати мовлення в HD, так що боксерський поєдинок Усика і Джошуа вони покажуть уже в конкурентоспроможній якості. Потреба у фінансових «потужностях», яка з’явилася в Індустріальному телевізійному комітеті внаслідок цього ж таки закриття медіагрупи Ріната Ахметова, теж підштовхнула комерційних мовників запросити Суспільне до свого закритого клубу. ІТК розмірковує над поновленням телепанелі, і можливо, вимушені цьогорічні зміни нарешті стануть непоганою можливістю для включення туди тим чи іншим чином також і вимірювань аудиторії в диджиталі.

Що до цьогорічного Чемпіонату світу з футболу, трансляцію якого НСТУ мала намір профінансувати в партнерстві все з тією ж «Медіа Групою Україна», то тепер Суспільний мовник спробує домовитися про таке партнерство з іншими комерційними телегрупами. Якщо досягнути нових домовленостей не вдасться, то цілком імовірно, що EBU може піти українцям назустріч у питанні фінансових умов. І не треба довго пояснювати, що значить для рейтингів НСТУ можливість ексклюзивно показати популярний спортивний контент. 

Звісно, щоби Суспільне — а разом з ним і українське суспільство — змогло повною мірою скористатися обставинами, що склалися, потрібна добра воля багатьох впливових людей. Не обійтися також і без дещиці хорошої вдачі та щасливих збігів. Влада має хотіти продовжувати фінансувати НСТУ, не втручаючись у його редакційну політику. Небайдужа громадськість повинна не забувати вчасно й переконливо нагадувати владі про необхідність це робити. Менеджменту Суспільного важливо ухвалювати багато професійних рішень.

Але результатом стане впевненість, із якою всі ми зможемо відповісти «так» на запитання, яке нині часто звучить в експертних, політичних та академічних колах: чи вдасться Україні зберегти плюралізм у медіа після закінчення війни?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5236
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ага Та
597 дн. тому
"І не лишилося жодного" - то назва П"ЄСИ А.Крісті, яку вона написала за мотивом свого роману! Проте, дійсно, саме у цій п"єсі наприкінці в живих залишаються двоє: і Віра, і Ломбард.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду