Андрій Карпій про радіо «Срібна хвиля»: «Я подарував ці компанії. Не продавав»

Андрій Карпій про радіо «Срібна хвиля»: «Я подарував ці компанії. Не продавав»

21 Листопада 2021
5038
21 Листопада 2021
08:59

Андрій Карпій про радіо «Срібна хвиля»: «Я подарував ці компанії. Не продавав»

5038
Власник низки телеканалів і радіостанцій пояснив, чому віддав «Срібну хвилю» та продав «Вінтаж», розповів, як розвиватиме «Перець ФМ» і чи буде створювати нові проєкти у сфері медіа.
Андрій Карпій про радіо «Срібна хвиля»: «Я подарував ці компанії. Не продавав»
Андрій Карпій про радіо «Срібна хвиля»: «Я подарував ці компанії. Не продавав»

Цього року харківський бізнесмен Андрій Карпій продав уже кілька своїх медіаактивів.

Узимку — компанію ТОВ «Корона санрайз», яка володіла цифровою ліцензією на телемовлення; покупцем став власник «Радіо П’ятниця» Денис Козлітін. Коли канал відновив мовлення в мультиплексі МХ-5 цифрового ефірного телебачення Т2, його купило «ТРК Інтеррадіо» — власник 4 каналу. Так канал Дмитра Добродомова потрапив у цифровий ефір.

Навесні — супутниковий канал «Вінтаж ТВ». Нові власники на його основі планують запускати економічний канал Ukrainian News Channel. У реєстрі бенефіціарною власницею телеканалу названа Анна Коляда, яка у 2017 році очолювала ТОВ «Медіапоінт» (канал Business). Втім очільник UNC Максим Вакуленко в розмові з «Детектором медіа» сказав, що інвестором каналу може стати «український заможний фінансовий фонд».

У листопаді колишній генеральний продюсер каналу «112 Україна», співвласник Першого незалежного, голова молодіжної організації «Опозиційїної платформи — За життя»  Артем Марчевський став співвласником ТОВ «Радіокомпанія "Срібна хвиля"», яка належала Карпію. Двома іншими власниками компанії стали юрист Олександр Барановський та підприємець Владислав Серебряков.

«Детектор медіа» поговорив із Андрієм Карпієм про продажі активів і розвиток радіостанції «Перець ФМ», яка на останньому конкурсі отримала низку нових ФМ-частот.

— Пане Андрію, чому ви вирішили продати «Срібну хвилю»? Чим зацікавилися покупці? Адже компанія мала ліцензію лише на мовлення на окупованій території, і та була чинна до 2018 року…

— Владу Серебрякову я подарував ці компанії. Не продавав. Цінності в них особливої я не бачу. Але це телерадіокомпанії. І їх можна розвивати в законному руслі. Я зміг йому допомогти хоча б у цьому — спростив процес реєстрації.

Його мама викладала мені в Одеській юридичній академії. В нас дуже дружні стосунки. А Влад завжди хотів зробити своє радіо, дуже горів створенням свого проєкту. Він айтішник. Був багато разів у мене в офісі. В багатьох речах допомагав своїми знаннями. Я переоформив на нього ці дві компанії, щоб він почав працювати, здобувати практичний досвід. Хоча б поки що через інтернет.

У нього прізвище Серебряков. «Срібна хвиля». Тут ще й збіглося так.

(«Детектор медіа» звернувся по коментарі до Владислава Серебрякова, і він спершу почав розмову, а потім із невідомих причин заблокував кореспондентку «ДМ». Ми сподіваємося, що він змінить своє рішення та відповість на запитання нашого видання. — «ДМ».)

— Чим займалися ці компанії останні кілька років?

— Компанії ці з початку війни не працювали. Обладнання залишилось у Севастополі. До сьогодні я так і не знайшов можливості перевезти його на материкову частину України.

— Чому ви вирішили продати компанії саме співвласнику каналу Медведчука?

— Ввести двох нових власників у проєкт Влад вирішив сам. Зі мною він із цього питання не консультувався. Його нових партнерів я не знаю, не знайомий із ними. Якщо щось вийде, почуємо. Зможемо оцінити, висловити свою думку.

Плани Влада навчитись і стати профі я підтримав. Теорія — річ хороша, але справжній спеціаліст повинен мати практичний досвід, як на мене. Словом, поживемо — побачимо.

— Навесні ви продали телеканал «Вінтаж ТВ», у листопаді — «Срібну хвилю». Чи плануєте ви продавати ще якісь свої медійні активи?

— «Вінтаж» я продавав із 2016 року постійно. Я з 2011 року будував осетрову ферму й із 2014-го поселився на ній. Став щоденно фермером :)

Часу займатися медіаресурсом практично не лишилося. Часи війни обвалили ринок. Змінилися пріоритети.

Я втратив цифрову ліцензію. Нас вимкнули за несплату за обслуговування. Супутник був і порятунком, і ні. Зменшилась аудиторія. Ми не створили холдинг у телепросторі, не зробили дуже цікавих проєктів. Заробіток на телемагазинах тримав на плаву, але він невеликий. Ми почали провалюватися все нижче й нижче з кожним роком. Я говорив із продюсером, ми шукали виходу — як вижити. Але реального не знайшли. Я вирішив продати, довго шукав варіанти. Результат ви знаєте.

— Розкажіть, будь ласка, про плани розвитку радіо «Перець ФМ» після отримання нових ліцензій. Яке зараз покриття радіостанції? Чи плануєте надалі його розширювати?

— «Перець ФМ» — мій давній і улюблений проєкт. Я розвиваю його з 2005 року. Попри всі складнощі сучасного буття він упевнено тримається на плаву, має добрий рейтинг і тверду аудиторію. Останній конкурс нас трохи потішив, особливо містом Дніпром, де ми вели мовлення на партнерській станції. Також істотним результатом для нас стали Черкаси. Забракло трохи голосів на Луцьк — дуже шкода. Ми працювали там разом із місцевою радіостанцією «Сім’я і дім». Волиняки нас знають і дуже скучають за нами. Сподіваюся, що ще будуть конкурси і ми зможемо відновити мовлення на цю територію. Покриття станції в цілому непогане, але ще є над чим працювати. Одеса, Львів, Чернівці — це важливі завдання, й ми будемо просити Національну раду з питань телебачення і радіомовлення допомогти нам у цьому питанні новими конкурсами.

— Окрім участі в нових конкурсах, чи розглядаєте ви можливість купівлі місцевих радіостанцій, які вже мають ФМ-частоти, аби вони стали частиною мережі «Перець ФМ»?

— Розвиток через купівлю місцевих радіостанцій, які працюють, ми завжди розглядали, й зараз тримаємо руку на пульсі. Нам цікавий будь-який шлях розвитку. Звісно, такий шлях, як правило, дорожчий. І ти купуєш разом з активом завжди купу «корисних» непотрібних речей. Ну, таке… аби не стояти на місці.

— Чи плануєте ви зараз запуск нових медійних проєктів?

— Рішень про нові проєкти поки що немає. Думки є. Ідеї є. Бажання ніби теж є. Багато сил забирає ферма — теж дуже цікаво. Інше, звісно, але тому й цікаво: розібратись, отримати добрі результати. Шукатиму баланс часу — може, щось і створю ще. Дай Бог сил.

… до речі, чому б вам не долучитися до Спільноти «Детектора медіа»?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5038
Читайте також
16.09.2021 13:47
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 558
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду