«Шансон», «Перець ФМ» і дві місцеві радіостанції отримали штрафи за порушення пісенних квот

«Шансон», «Перець ФМ» і дві місцеві радіостанції отримали штрафи за порушення пісенних квот

10 Грудня 2020
3125
10 Грудня 2020
20:12

«Шансон», «Перець ФМ» і дві місцеві радіостанції отримали штрафи за порушення пісенних квот

3125
Розмір штрафів – від 3 тис. до 172 тис. грн.
«Шансон», «Перець ФМ» і дві місцеві радіостанції отримали штрафи за порушення пісенних квот
«Шансон», «Перець ФМ» і дві місцеві радіостанції отримали штрафи за порушення пісенних квот

10 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала чотири радіостанції за недотримання мінімальної частки пісень українською мовою 35%. За це порушення передбачено штраф у розмірі 5% ліцензійного збору.

Радіо «Шансон» (ТОВ «ТРК “Шансон”») отримало одразу два штрафи по 86 тис. грн кожен (сумарно 172 тис. грн) – за порушення пісенних квот 12 травня та 2 червня. За даними двох різних перевірок Нацради, 12 травня з 15:00 до 22:00 частка пісень українською мовою становила 34,5%, а 2 червня з 15:00 до 22:00 – 34%.

Представник «Шансону» пояснив це зменшенням тривалості рекламних блоків, які програмне забезпечення автоматично замінило на пісні, а музичний редактор через дистанційну роботу не проконтролював, що це пісні російською мовою. «Зараз ми запрограмували ефір таким чином: якщо треба добити рекламний блок піснею – щоб він добивався україномовною піснею», – сказав він. І повідомив, що програмний директор і музичний редактор, які допустили ці промахи, вже не працюють на радіостанції.

Радіо «Перець ФМ» (ТОВ «ТРК “Столиця”») отримало 54 тис. грн штрафу за порушення пісенних квот 8 та 11 травня та попередження за порушення програмної концепції 8 травня. За даними перевірки радіостанції, 8 травня із 7:00 до 14:00 частка пісень українською мовою становила 33%, з 15:00 до 22:00 – 34%; 11 травня з 15:00 до 22:00 – 32%. Також 8 травня в ефірі «Перець ФМ» були відсутні дитячі програми обсягом 10 хвилин.

Представниця радіостанції «Перець ФМ» пояснила це технічним і людським збоєм. Радіокомпанія вирішила на початку травня змінити програмне забезпечення, щоб максимально автоматизувати ефір і працювати без ведучих. Нова програма заміняла одні треки іншими, а належного контролю не було: 8 травня був день жалоби, в ефірі не було ведучих, а 11 травня ведучий спізнився, а в програмі стався збій.

Чернівецька радіостанція «Блиск ФМ» (ТОВ «Міська ТРК “Чернівці”») отримала штраф 6 тис. грн за порушення пісенних квот 8 лютого та попередження за порушення програмної концепції 6 лютого та рекламу без відбивки. За даними перевірки радіостанції, 8 лютого із 7:00 до 14:00 частка пісень українською мовою становила 22,81%. А 6 лютого «Блиск ФМ» зменшила обсяги програм власного виробництва (з 16 годин до 9 годин на добу), інформаційних, розважальних програм, в ефірі взагалі не було культурно-мистецьких, науково-просвітницьких і дитячих програм. Крім того, реклама ресторану та салону дверей не були відокремлені від інших програм на початку й кінці рекламними відбивками.

Представник радіостанції пояснив порушення пісенних квот збоєм програми автоматизації ефіру та музичної бази після оновлення програмного забезпечення. Співробітники налагодили все тільки в другій половині дня. Порушення програмної концепції він пояснив хворобою ведучої, яка мала видавати всі жанрові програми в ефір.

ТРК «Маяк» з Олександрії Кіровоградської області отримала штраф близько 3 тис. грн за порушення пісенних квот 9 травня. За даними перевірки, цього дня із 7:00 до 14:00 частка пісень українською мовою в ефірі радіостанції становила 33,3%. Представників радіостанції на засіданні не було, вони попросили розглядати результати перевірки без них.

Нагадаємо, 18 червня Нацрада призначила позапланові перевірки радіо «Шансон», «Перець ФМ» і «Маяк» через ознаки порушення пісенних квот. 16 липня Нацрада призначила ще одну перевірку радіо «Шансон» із цього ж приводу. «Шансон» і «Маяк» уже мають штрафи за недотримання пісенних квот. Натомість «Перець ФМ» було одним з лідерів за кількістю пісень українською мовою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3125
Читайте також
13.11.2020 10:07
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 336
21.02.2019 15:58
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 375
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду