Аверс та реверс першого післякарантинного конкурсу. Хто здобув цифрові ліцензії

Аверс та реверс першого післякарантинного конкурсу. Хто здобув цифрові ліцензії

29 Жовтня 2021
4493
29 Жовтня 2021
14:00

Аверс та реверс першого післякарантинного конкурсу. Хто здобув цифрові ліцензії

4493
Аргумент «дайте мені хоча б частоту в Охтирці, щоб цей день був трошки щасливіший» не спрацював. Найбільше частот дісталося каналам соратника Коломойського Ігоря Палиці.
Аверс та реверс першого післякарантинного конкурсу. Хто здобув цифрові ліцензії
Аверс та реверс першого післякарантинного конкурсу. Хто здобув цифрові ліцензії

28 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення провела перший від початку карантину цифровий конкурс. У ньому перемогли тридцять вісім місцевих телерадіокомпаній — переважно місцеві мовники, більшість із яких мають аналогові ефірні та кабельні ліцензії. Після переходу в цифру ці компанії мають відмовитися від аналогового мовлення. Конкурс мав завершити перехід місцевих телекомпаній з аналогового мовлення на цифрове. Однак частина частот залишилася нерозподіленою.

На конкурс надійшло 130 заявок. Конкурсні вимоги передбачали виробництво програм місцевої тематики обсягом не менше двох годин на добу, відсутність ретрансляції та можливість у разі потреби оповістити населення про надзвичайні ситуації. На конкурс виставлено 43 цифрові місцеві канали у 17 областях України. Зокрема, в обласних центрах — Житомирі, Львові, Миколаєві, Одесі і Хмельницькому.

Найбільшу кількість частот — 15 — отримала волинська телерадіокомпанія «Аверс», яку пов’язують із соратником Ігоря Коломойського, народним депутатом від «За майбутнє» Ігорем Палицею. При цьому компанія отримала ліцензії не лише на Волині, а й у Житомирі, Миколаєві, Рівненській і Тернопільській областях. Також компанія здобула місце в мультиплексі у Львові, яке не дісталося місцевим компаніям — Першому західному та «Міст ТБ». До речі, саме у Львові була найбільша конкуренція: на мовлення претендувало вісім компаній.

Інші місцеві компанії, які претендували на частоти в інших областях, здебільшого їх не отримували. Так, 33 канал із Хмельницького («Дитяче телевізійне агентство») не дістало жодної частоти, хоча претендувало на десять. Члени Нацради порадили дочекатися запуску МХ-7, якщо він буде побудований. Схожою була ситуація з каналами «Ісландія», «Закон ТВ», «Апостроф» та «ПравдаТУТ». Вони заснували місцевих мовників і не дістали жодної частоти — інколи навіть у містах, де не було інших претендентів. Власник каналу «ПравдаТУТ» Іван Гришин просив у регулятора хоча б одну-дві частоти для розвитку мережі, але не зміг «випросити» навіть частоту в Охтирці («дайте мені хоча б частоту в Охтирці, щоб цей день був трошки щасливіший», — сказав він), де залишилося два вільні місця.

Частоту в Миколаєві отримав канал групи «1+1 медіа» «УНІАН. Миколаїв» (юридична особа ТОВ «ТАК ТВ+»), який мав у цьому місці ліцензію на аналогове ефірне мовлення.

Члени Нацради майже не голосували за новостворених мовників, які ще не вийшли в ефір («Закон ТВ» або «Конкурент ТВ»), навіть якщо ніхто інший не претендував на місце в мультиплексі. Хоча були й винятки: ліцензію в Тернопільській області отримало «Файне місто» (юридична особа ПП ТРО «Едвансед візуал технологіс маркетинг», яке належить депутату Тернопільської міської ради Юрію Фартушняку).

Перед початком розгляду конкурсних питань голова Нацради Ольга Герасим’юк окреслила критерії, якими мали послуговуватися члени регулятора при голосуванні: орієнтація на суспільно важливий контент та соціальні програми, фінансові можливості для забезпечення мовлення та відсутність порушень законодавства щодо прозорості медіавласності.

Не допустили до конкурсу дві компанії: комунальне підприємство «Муніципальна телевізійна мережа» з Запоріжжя та Кременчуцьку міську телекомпанію. Перша не сплатила конкурсну гарантію, а друга не уклала договір з оператором майбутнього мультиплексу. А от канали Івана Гришина (ТОВ «Житомирська обласна медіакомпанія», ТОВ «Хмельницький медійний ресурс», ТОВ «Миколаївська телерадіокомпанія») регулятор допустив, оскільки прийняв доповнення й виправлення до документів.

Список переможців можна переглянути тут. А тепер детальніше про переможців у кожній з областей.

Волинська область

На конкурс виставляли шість частот: 47-й ТВК у Володимирі-Волинському, 48-й ТВК у Камені-Каширському, 48-й ТВК у Любомлі, 48-й ТВК у Маневичах Камінь-Каширського району, 47-й ТВК у Топільному Луцького району, 47-й ТВК у Цумані Луцького району Волинської області. Всі вони дісталися ТРК «Аверс» та 12-му каналу (ТОВ «Слово Волині», власниця в реєстрі — Людмила Севрук).

ТРК «Аверс», яка здобула найбільше частот на цьому конкурсі, мовить в інформаційно-розважальному форматі. Згідно з реєстром, власником є ТОВ «Либідь сервіс». ТРК «Аверс» належала луцькому медіабізнесмену Олегові Величку; компанія «Либідь сервіс», яка купила її у 2017 році, ймовірно, пов’язана з народним депутатом, соратником Ігоря Коломойського Ігорем Палицею. Власниками цієї компанії та, відповідно, кінцевими бенефіціарами «Аверса» є Олександр Луцак і Володимир Коробко з Луцька — представники воєнізованого громадського формування «Варта порядку», пов’язаного з Ігорем Палицею, та дві київські юристки з юридично-консалтингової компанії Law Business Consulting: Людмила Осикіна з Київської області (вона також була членкинею правління ПАТ «Київгума», яке пов’язують з Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим) і Тетяна Лисак із Києва. Згодом Тетяна Лисак вийшла зі складу власників компанії.

Компанія заявила, що має «бажання, амбіції та можливості виконати усі конкурсні вимоги». Також запевняла, що може відкрити корпункти в різних областях, щоб забезпечувати місцеве мовлення. «Інформаційні програми будуть місцеві. Але в нас багато контенту загальнонаціональної спрямованості», — запевняв представник компанії.

Також на всі згадані частоти подавався канал «Конкурент ТВ» (юридична особа ТОВ «Контент Менеджмент Груп»), який у серпні цього року отримав ліцензію на кабельне мовлення. Власники каналу — керівники однойменної інформаційної агенції Тарас Шкітер та Олександра Куртєєва. Заступник голови Нацради Олег Черниш перед голосуванням висловив сумнів: «Не бачу можливостей для їх розвитку. Думаю, що треба дочекатися виходу компанії в ефір. Бо я сумніваюся, що на зарплату директора інформаційного агентства можна утримати канал». Тарас Шкітер — депутат Луцької міської ради, медик за освітою, громадський діяч. А член Нацради Олександр Ільяшенко запевнив, що за місяць регулятор оголосить інший конкурс на ці ж частоти, й порадив компанії взяти в ньому участь.

Донецька область

На конкурс виставлявся 47-й ТВК у Маріуполі. На цю частоту претендували дві місцеві компанії, які її й отримали. Це ТРО «Маріупольське телебачення» (МТВ), яке належить ТОВ «Метінвест холдинг» Ріната Ахметова, і ТРК «ТВ7» Маріупольської міської ради. Обидві компанії запевнили, що мають потужні новинні студії. А ТРК «ТВ7» у своїй презентації як аргумент на свою користь навела результати моніторингу «Детектора медіа», що свідчать про високий рівень дотримання стандартів.

Житомирська область

47-й ТВК у Житомирі був одним із найпопулярніших на цьому конкурсі. Адже на нього претендувало сім компаній, а місць було лише три. Одне з них здобула місцева телерадіокомпанія «Союз-ТВ». До речі, саме ця компанія подавала заявку на прорахунок частот і планує мовити в цифрі зі своєї вежі. Раніше компанія належала сину депутата від Партії регіонів і колишнього голови Держкомтелерадіо Едуарда Прутніка — Кирилу. Однак восени бенефіціарами стали Олег Бабкін, Владислав Шаповалов та Наталія Єханурова. Ще два місця в майбутньому мультиплексі отримали ТРК «Аверс» та «Слово Волині» (12 канал), про які йшлося вище.

Також на цю частоту претендували дочірнє підприємство «Дитяче телевізійне агентство» (33 канал). Це канал, який має у Хмельницькому цифрову та кабельну ліцензії. Компанія розказала, що має студію, хоче масштабуватись і має амбітну мету стати загальнонаціональним каналом. Представниця компанії мала необережність сказати, що сподівається на місце в новому мультиплексі МХ-7. Тож члени Нацради обґрунтовували небажання голосувати за компанію саме тим, що 33 канал має претендувати не на місцеве, а на загальнонаціональне мовлення.

Подавався на Житомир і канал політтехнолога Володимира Петрова «Закон ТВ», який навіть заснував нову юридичну особу. Однак ані цю частоту, ані інші (у Хмельницькій та Миколаївській областях) не отримав.

Також участь у конкурсі брав канал «Інформ-ЮА», який вперше подавався на ліцензію. Компанія мала намір створювати «позитивний контент» (історії успіху, освітні, спортивні програми). Власник — народний депутат від «Слуги народу» Дмитро Костюк, виходець із Житомирської області.

Останній претендент на цю частоту — канал Івана Гришина «ПравдаТУТ». Власник запевняв, що хоче розширювати мовлення і створювати нові канали. Він наголошував, що має для цього фінансові можливості, й нарікав, що його постійно сварить дружина за ці надмірні витрати. Тому він просив у членів Нацради дати хоча б одну-дві частоти в тих містах, де менша конкуренція (зокрема, на Охтирку), й жартував, що якщо регулятор віддасть усі чотири міста, то його дружина гніватиметься. «Заради вашої дружини я готова всюди вас познімати», — не розгубилась Ольга Герасим’юк.

Запорізька область

У цій області було дві частоти на 47-му ТВК у Бердянську та в Мелітополі. Першу отримала Бердянська комунальна телекомпанія, заснована міською радою, та місцевий мовник ТРК «Юг». Перша телекомпанія підготувала креативну презентацію — у стилі реп розповіла про своє бажання мовити в цифрі.

Після неї перший заступник голови Нацради Валентин Коваль згадував, як у Бердянську проходив рокфестиваль і керівник компанії «робив усе, щоб патлаті, небриті і неголені могли виступити». «Це люди, які руйнували Радянський Союз», — додав він.

Частоту в Мелітополі дістали «Юг» та комунальне підприємство телерадіокомпанія «Мелітополь» (лого ТВМ).

Івано-Франківська область

У цій області на конкурс виставлялося три частоти. 43-й ТВК у Калуші дістався трьом компаніям, які зараз мовлять на одній частоті в різні проміжки часу. Канал калуської районної ради «Незалежність» і комунальне підприємство «Державна студія Калуське міське телебачення» (КМТ) мають по три години, ТОВ «ТРК 3-Студія» («3 ТВ»), власником якої є телерадіокомпанія «Карпати», а бенефіціаром медійник і політик Вадим Денисенко, — вісімнадцять годин. Тому регулятор надав їм цифрові ліцензії й можливість вести цілодобове мовлення.

Також на цю частоту претендували ДП «Дитяче телевізійне агентство» (33 канал) та Івано-Франківське обласне телебачення «Галичина».

44-й ТВК у Коломиї (Дебеславці) отримала ТОВ «ТРК 3-Студія» і ще дві місцеві телекомпанії: ПП «ТРК НТК», яка є операторкою мультиплексу, готова вже купувати передавач і за два місяці запускатись у цифрі; культурологічний канал ТРК «Снятин», який за реєстром належить Сергію Гуленку.

ДП «Дитяче телевізійне агентство» (33 канал) залишилося без ліцензії.

44-й ТВК у селі Стримба дістався ТОВ «ТРК 3-Студія», Івано-Франківському обласному телебаченню «Галичина» та ТРК «Надвірна», заснованій Надвірнянською районною радою.

Львівська область

Чи не найдраматичнішою була битва за Львів. На 37-й ТВК у Львові подалось аж вісім компаній. Серед них багато місцевих. Місце в мультиплексі отримало приватне підприємство «НТА — Незалежне телевізійне агентство» Дмитра Добродомова та Андрія Мисика. Компанія мовить в аналогу й хоче перейти в цифру. Другий «щасливчик» — ТРО «Телефакт» із міста Самбора Львівської області (бенефіціар Зіновій Козицький). А третій — ТРК «Аверс». Це при тому, що на цю частоту претендувало комунальне підприємство ТРК «Перший західний» і ТОВ ТРК «Міст-ТБ», яке через відсутність фінансування втратило ліцензію, а тепер, розв’язавши фінансові проблеми, мало намір її повернути (згідно з реєстром, власниця компанії — Віра Максименко).

Також хотіли мовити у Львові ДП «Дитяче телевізійне агентство» (33 канал), «Ісландія Львів», «Апостроф Львів» та ТОВ «Інформаційне агентство “Дивись інфо”». Остання компанія ще не мовить в ефірі. Її керівниця Наталія Улинець говорила про наміри створити яскравий незаангажований телеканал. Власник компанії — депутат міської ради Назарій Бербека.

Аналогічна ситуація із претендентами та переможцями склалась і щодо 47-го ТВК в Самборі Львівської області.

Миколаївська область

47-й ТВК в Миколаєві отримали ТРК «Аверс», канал групи «1+1 медіа» «УНІАН Миколаїв», «Так ТВ+» і місцевий канал ТОВ «ТРК НІС-ТВ» (логотип 35 канал), який уже понад 20 років в ефірі. Власниці — Олена Кравцова та Світлана Бабарика. Претендували на миколаївські частоти ще чотири компанії. Одна з них — ТОВ ТРК «Сатурн», щодо якої у членів Нацради була інформація про зв’язок власників із Росією, хоча представник запевняв, що власниця Ірина Прохорова є громадянкою України.

Прагнули отримати цю частоту канал Петрова «Закон ТВ» та Гришина «ПравдаТУТ», а також ТРК «Купол» із концепцією «Південь Live»; це частина мережі каналів Вадима Столара.

У Миколаївській області 42-й ТВК у Первомайську отримав «Аверс». Інших претендентів на це місце не було.

Одеська область

Цікава ситуація склалася в конкурсі на 48-й ТВК в Одесі. На три місця в мультиплексі подалося чотири компанії: ДП «Дитяче телевізійне агентство» (33 канал), «Ісландія Одеса», «Апостроф Одеса» та ТОВ ТРК «РІО». Місце в цифрі дісталося тільки останній компанії (власники — Михайло Гусєв та депутат Южненської міської ради Віталій Кутетеладзе). Два місця в мультиплексі залишилися вільними: Нацрада не віддала їх іншим претендентам.

48-й ТВК у Доброславі (Зоринове) Одеського району Одеської області отримали ті три компанії, які на нього подавалися: ПП «Районне телебачення» з Доброслава Одеського району Одеської області (VPM), ТОВ ТРК «РІО» та близька до неї ПП ТРК «ТІС ТВ», яка також належить Віталію Кутателадзе.

Полтавська область

43-й ТВК у Карлівці Полтавського району Полтавської області дістався двом місцевим компаніям, які подалися на цю позицію: ТОВ «Телерадіокомпанія "Інформаційно-рекламне телебачення-Полтава"» («Місто+») та ПП «Телерадіокомпанія «ПіТіВі» («PTV»). Перший канал створений на базі каналу ТОВ «ТРК "ІРТ-Полтава"», бенефіціаром якого є Віталій Сучков. PTV — нова назва телекомпанії «Пирятин», директором і співвласником якої є Богдан Звягольський, власник Poltavske TV.

47-й ТВК у Кременчуці Полтавської області отримали вже згадані дві компанії, а також місцевий мовник — ТОВ «Телерадіокомпанія ГОК» із Горішніх Плавнів, яку контролює холдинг Ferrexpo Костянтина Жеваго.

Рівненська область

Перемогли в конкурсі на 41-й ТВК у Дубні дві компанії — ТРК «Аверс» і ТРК «Рівне 1», яка належить «Аверсу» з осені минулого року.

Сумська область

На конкурс виставлявся 48-й ТВК в Охтирці. Перемогу здобув місцевий мовник «Пульсар-TV» (юридична особа ПП «Телерадіокомпанія "Пульсар-ртб"»), бенефіціаром якого є Олег Касьяненко. Представник компанії розповів, що мовник має аналогову та кабельну ліцензію, мовити планує з власної вежі й готовий розпочати вже незабаром.

Також на цю частоту подавалася «ПравдаТУТ», однак «омріяну Охтирку» члени Нацради каналу Івана Гришина не віддали. Два місця залишилися вакантними.

Тернопільська область

43-й ТВК у селі Горішня Вигнанка дістали «Аверс» і місцева компанія «Тернопіль 1» (юридична особа ПП «Телерадіоорганізація "Тернопіль-Медіа"», бенефіціар — Олег Лахита). Третім переможцем став новий мовник «Файне місто» (юридична особа ПП ТРО «Едвансед візуал технологіс маркетинг», бенефіціар — депутат Тернопільської міської ради Юрій Фартушняк). Компанія наголошувала, що спрямована на соціальні проєкти й має намір робити інформаційно-просвітницький канал. Зараз компанія веде онлайн-мовлення.

Також ці три компанії здобули перемогу ще на 29-му ТВК у Кременці та на 44-му ТВК у Лозовій. 33 канал, який подавався на Лозову, місця не дістав.

35-й ТВК у Теребовлі та 41-й ТВК у Шумську отримали місцевий тернопільський мовник «TV-4», «Тернопіль 1» та ПП «Телерадіокомпанія “Смайл”», яке має співвласником Олега Лахиту —бенефіціара каналу «Тернопіль 1».

Херсонська область

На конкурс виставлявся 48-й ТВК у Скадовську. На частоту претендувала лише одна компанія — Kratu (юридична особа ТОВ «Реал-медіа», бенефіціар В’ячеслав Горловський), яка її й отримала.

Хмельницька область

47-й ТВК у Хмельницькому дістали три місцеві мовники: муніципальна телекомпанія «Місто», продюсерський центр «Ексклюзив» та Перший подільський (ТОВ «Про медіа груп»).

Також претендували на цю частоту «Закон ТВ» та «Правда ТУТ».

У решті міст області, які виставлялися на конкурс, також перемогли місцеві мовники. 48-й ТВК у Волочиську дістався МКП «Муніципальна телерадіокомпанія "Місто"», продюсерському центру «Ексклюзив» і TV 7+ — під цим логотипом мовить ТОВ «Телекомпанія "Проскурів"». А «Дитяче телевізійне агентство» (33 канал), яке також претендувало на Волочиськ, залишилося без частоти.

48-й ТВК у Городку, 47-й ТВК у Кульчіївцях і 47-й ТВК у Полонному отримали вже згадані «Місто» та «Ексклюзив».

43-й ТВК у Славуті (село Крупець) взяли «Ексклюзив», TV 7+ та Перший подільський; 40-й ТВК у Шепетівці — «Ексклюзив» та TV 7+.

Фото: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4493
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Остап
879 дн. тому
Ще би щось мовило у цифрі по Львівській області замість двох пищалок!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду