У Нацраді прокоментувати закиди щодо неоднакових підходів до подання інформації про власність різних ліцензіатів

У Нацраді прокоментувати закиди щодо неоднакових підходів до подання інформації про власність різних ліцензіатів

27 Жовтня 2021
3195
27 Жовтня 2021
13:00

У Нацраді прокоментувати закиди щодо неоднакових підходів до подання інформації про власність різних ліцензіатів

3195
Підходи однакові, однак структури власності у компаній різні, – кажуть у Нацраді.
У Нацраді прокоментувати закиди щодо неоднакових підходів до подання інформації про власність різних ліцензіатів
У Нацраді прокоментувати закиди щодо неоднакових підходів до подання інформації про власність різних ліцензіатів

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення запевняє, що має однакові підходи до всіх ліцензіатів щодо подання переліку пов’язаних осіб в інформації про медіавласність. Про це йдеться у відповіді на запит «Детектора медіа».

У вересні заступник директора Omega TV та член правління Інтернет-асоціації України Андрій Соломаха надіслав звернення на адресу Нацради та «Детектора медіа». Він висловив занепокоєння розбіжністю підходів регулятора до визначення кола пов’язаних осіб у різних ліцензіатів.

На його думку, Нацрада не може вимагати інформації про юридичних осіб як пов’язаних осіб, якщо вони не належать до суб’єктів інформаційної діяльності. Також він запропонував, щоб усі телерадіоорганізації подавали інформацію про свою структуру власності однаково повно.

У Нацраді запевнили, що «практика розгляду структури власності базується виключно на положеннях чинного законодавства».

Водночас регулятор радить враховувати й те, що структури власності ліцензіатів є різними.

«Деякі ліцензіати мають складну структуру власності, аналіз яких потребує отримання додаткових пояснень ліцензіатів, запитів тощо, у тому числі, щодо визначення обсягу пов’язаних осіб. Тому Національною радою враховуються особливості кожної структури власності, що подаються ліцензіатами. У разі виникнення питання щодо обсягу пов’язаних осіб (зокрема переліку юридичних осіб) Національна рада бере до уваги надані пояснення ліцензіата з урахуванням їх узгодженості з положенням Закону України «Про телебачення і радіомовлення»», – йдеться у відповіді регулятора.

Також Нацрада роз’яснила, що при визначенні та перевірці пов’язаних осіб керується визначенням «пов’язані особи з суб’єктом інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення», наведеним у статті 1 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Відповідно до закону це особи:

  • які мають істотну участь у суб’єкті інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення;
  • керівники, афілійовані особи суб’єкта інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення;
  • особи, які мають істотну участь в афілійованих особах суб’єкта інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення;
  • члени сім’ї (чоловік, дружина, діти та батьки, мачуха та вітчим, рідні брати, сестри та їхні діти, чоловіки і дружини) власників суб’єкта інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення;
  • юридичні особи, в яких фізичні особи, зазначені вище, є керівниками або власниками істотної участі;
  • студія-виробник, з якою суб’єктом інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення протягом календарного року здійснено господарських операцій на загальну суму, що перевищує 50 мільйонів гривень (без урахування податку на додану вартість).

Також у Нацраді додали, що здійснюють роботу щодо внесення змін до законодавства, у тому числі, в частині розкриття ліцензіатами структури власності. Зокрема, в законопроекті «Про медіа» містяться положення що змінюють підходи до розкриття структури власності суб’єктів інформаційної діяльності.

Нагадаємо, Громадська рада при Національній раді з питань телебачення та радіомовлення запропонувала створити робочу групу за участі представників регулятора та медіагруп, щоб з’ясувати, як слід трактувати норми закону про пов’язаних осіб при поданні інформації щодо медіавласності.

Ілюстрація: Національна рада з питань телебачення та радіомовлення

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3195
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду