Нацрада перевірила на мовні квоти регіональні канали та радіо і оштрафувала порушника

Нацрада перевірила на мовні квоти регіональні канали та радіо і оштрафувала порушника

15 Липня 2021
2585
15 Липня 2021
15:28

Нацрада перевірила на мовні квоти регіональні канали та радіо і оштрафувала порушника

2585
«Радио сто шесть и шесть» з Харкова має сплатити майже 30 тисяч за недотримання квот.
Нацрада перевірила на мовні квоти регіональні канали та радіо і оштрафувала порушника
Нацрада перевірила на мовні квоти регіональні канали та радіо і оштрафувала порушника

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення провела моніторинг щодо дотримання мовних квот на радіо та телебаченні за перше півріччя 2021 року.

Регулятор моніторив 157 регіональних телекомпаній та 238 радіостанцій. 100% українською, за словами члена Нацради Максима Онопрієнка мовлять телекомпанії восьми областей. Це стосується мовників із Вінницької, Волинської, Івано-Франківської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Черкаської і Чернігівської областей.

Законодавство вимагає від регіональних і супутникових телемовників, які поширюють свої програми більше ніж на одну область, щоб у проміжках часу між 07:00 та 18:00 і між 18:00 та 22:00 частка програм українською в їх ефірі становила 75%. Для місцевих мовників цей показник дещо менший – 60%. Передачі новин щонайменше на 75% мають звучати державною мовою.

Обсяг ведення програм українською на радіо 95%, а україномовних пісень 57%. «Це на 22-35% більше ніж вимагає законодавство», – зазначив Максим Онопрієнко.

Порушення регулятор зафіксував в ефірі «Радио сто шесть и шесть» (юридична особа ТОВ «Телерадіокомпанія Сімон» з міста Харкова.

18 березня частка пісень українською мовою 23,6% замість 25% відповідно регулятор призначив перевірку і у розмірі 5% суми ліцензійного збору, що становить 28 101,94 грн. За її результатами прийняв рішення застосувати до компанії санкцію «стягнення штрафу».

Лідерами за кількістю пісень в ефірі українською мовою стали радіостанції Сумської і Рівненської областей. Там цей показник сягнув 84% і 82% відповідно. Високі результати і в Івано-Франківській (75%), Тернопільській (68%) та Львівській (66%) областях. При цьому частка пісень українською на Тернопільщині порівняно з попереднім півріччям знизилася на 8 відсоткових пунктів.

Найнижчі показники – у радіостанцій Дніпропетровської (39%) і Одеської областей (42%), однак вони повністю відповідають вимогам закону.

У першому півріччі цього року всі радіостанції в регіонах понад 80% програм транслювали державною мовою. 100-відсоткове мовлення українською було у Волинській, Рівненській і Чернівецькій областях. 99% – у Львівській і Хмельницькій, 98% – у Житомирській, Івано-Франківській і Сумській  областях. 82% і 83% відповідно показали мовники на Херсонщині і Миколаївщині.

Нагадаємо, на цьому ж засіданні Нацрада оштрафувала на 71 тисячу гривень канал «1+1» за показ російського серіалу «Кухня» російською мовою.

Ілюстрація: Національна рада з питань телебачення та радіомовлення

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2585
Читайте також
13.10.2021 12:01
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 935
12.02.2021 11:41
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 613
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду