Регіональні канали з дев’яти областей мовлять виключно українською –  Нацрада

Регіональні канали з дев’яти областей мовлять виключно українською – Нацрада

26 Січня 2022
1368
26 Січня 2022
14:09

Регіональні канали з дев’яти областей мовлять виключно українською – Нацрада

1368
Порушень мовної квоти на телебаченні у період з липня по грудень 2021 року Нацрада не виявила. У радіоефірі не дотрималась квот лише одна компанія.
Регіональні канали з дев’яти областей мовлять виключно українською –  Нацрада
Регіональні канали з дев’яти областей мовлять виключно українською –  Нацрада

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення провела перевірку дотримання мовної квоти в ефірі 148 супутникових, регіональних і місцевих телекомпаній, а також 238 регіональних і місцевих радіостанцій. Моніторинг проводився у другому півріччі 2021 року. Про його результати під час засідання розказав член регулятора Максим Онопрієнко.

Дев’ять областей України – Вінницька, Волинська, Івано-Франківська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська – стали лідерами за обсягом української мови в телевізійному ефірі. Упродовж доби із 07:00 до 22:00 обсяг української становив у них 100%.

Високий відсоток української мови у Чернівецькій, Львівській і Житомирській областях, а також у місті Києві – 99%. У Кіровоградській і Сумській областях – 98%. У Луганській і Дніпропетровській – 96%. У Миколаївській і Запорізькій – 95%. Телемовники в Херсонській області в середньому українською звучали 94%, у Харківській і Закарпатській – 93%, в Автономній Республіці Крим – 92%. Телеканали з Одещини – 90%, а мовники з Донеччини – 89%. У Київській області серед усіх регіонів України найнижчі показники української мови, її середній обсяг на телеканалах становив 87%.

Нагадаємо, відповідно до вимог статті 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» телекомпанії мають забезпечувати у своєму мовленні обов’язкову частку українською мови. У загальному ефірі супутникових і регіональних телеканалів вона має становити ≥75% , у місцевих телеканалів – ≥60%. Новини мають вестися у всіх мовників ≥75% державною мовою.

Окрім каналів, регулятор моніторив і радіостанції, які мають вести програми державною мовою ≥60%, а добовий обсяг пісень українською мовою має становити ≥35%.

Згідно моніторингу Нацради, середній обсяг пісень українською мовою в ефірі 24-х областей України становив 56%, що на 21% більше, ніж вимагає законодавча норма. Зокрема, найвищі показники фіксувалися в ефірі Рівненської області – 82%, а також у Сумській та Івано-Франківській областях – 77%. Найменше пісні українською звучали в радіоефірі Полтавської і Дніпропетровської областей – 40%.

«Приємно, що регіональні мовники надають приклад загальнонаціональним», – звернули увагу члени Нацради.

Державна мова у програмах у цей період перевищила обов’язкову квоту на 36%, її середній обсяг становив 96%. Найбільший обсяг української –100% – фіксувався у програмах радіостанцій Волинської, Полтавської, Рівненської і Чернігівської областей. Водночас найменше державною передачі вели мовники із Миколаївської області – 82%. Порушення норм законодавства щодо мовної квоти за цей час Національна рада зафіксувала у діяльності тільки одного ліцензіата  – ТОВ ТРК «Арта плюс», м. Ізюм Харківської області (позивні «Радио Класс»).

Нагадаємо, у вересні 2020 року Нацрада оштрафувала радіостанцію, яка має сплатити 1819,94 грн. Регулятор зафіксував частку пісень державною мовою в ефірі радіостанції менше 35%. А саме: упродовж доби цей відсоток становив 34,88%, частка у проміжку 07:00 – 14:00 – 28,26%, частка у проміжку 15:00 – 22:00 – 33,04%. Окрім цього, компанія не дотрималася умов ліцензії в частині програмної концепції мовлення.

Ілюстрація: Нацрада

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1368
Читайте також
12.02.2021 11:41
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 611
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду