detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
15.07.2021 15:28
Нацрада перевірила на мовні квоти регіональні канали та радіо і оштрафувала порушника
Нацрада перевірила на мовні квоти регіональні канали та радіо і оштрафувала порушника
«Радио сто шесть и шесть» з Харкова має сплатити майже 30 тисяч за недотримання квот.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення провела моніторинг щодо дотримання мовних квот на радіо та телебаченні за перше півріччя 2021 року.

Регулятор моніторив 157 регіональних телекомпаній та 238 радіостанцій. 100% українською, за словами члена Нацради Максима Онопрієнка мовлять телекомпанії восьми областей. Це стосується мовників із Вінницької, Волинської, Івано-Франківської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Черкаської і Чернігівської областей.

Законодавство вимагає від регіональних і супутникових телемовників, які поширюють свої програми більше ніж на одну область, щоб у проміжках часу між 07:00 та 18:00 і між 18:00 та 22:00 частка програм українською в їх ефірі становила 75%. Для місцевих мовників цей показник дещо менший – 60%. Передачі новин щонайменше на 75% мають звучати державною мовою.

Обсяг ведення програм українською на радіо 95%, а україномовних пісень 57%. «Це на 22-35% більше ніж вимагає законодавство», – зазначив Максим Онопрієнко.

Порушення регулятор зафіксував в ефірі «Радио сто шесть и шесть» (юридична особа ТОВ «Телерадіокомпанія Сімон» з міста Харкова.

18 березня частка пісень українською мовою 23,6% замість 25% відповідно регулятор призначив перевірку і у розмірі 5% суми ліцензійного збору, що становить 28 101,94 грн. За її результатами прийняв рішення застосувати до компанії санкцію «стягнення штрафу».

Лідерами за кількістю пісень в ефірі українською мовою стали радіостанції Сумської і Рівненської областей. Там цей показник сягнув 84% і 82% відповідно. Високі результати і в Івано-Франківській (75%), Тернопільській (68%) та Львівській (66%) областях. При цьому частка пісень українською на Тернопільщині порівняно з попереднім півріччям знизилася на 8 відсоткових пунктів.

Найнижчі показники – у радіостанцій Дніпропетровської (39%) і Одеської областей (42%), однак вони повністю відповідають вимогам закону.

У першому півріччі цього року всі радіостанції в регіонах понад 80% програм транслювали державною мовою. 100-відсоткове мовлення українською було у Волинській, Рівненській і Чернівецькій областях. 99% – у Львівській і Хмельницькій, 98% – у Житомирській, Івано-Франківській і Сумській  областях. 82% і 83% відповідно показали мовники на Херсонщині і Миколаївщині.

Нагадаємо, на цьому ж засіданні Нацрада оштрафувала на 71 тисячу гривень канал «1+1» за показ російського серіалу «Кухня» російською мовою.

Ілюстрація: Національна рада з питань телебачення та радіомовлення

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY