«Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» подає позов на «Ланет»

«Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» подає позов на «Ланет»

10 Травня 2021
3926
10 Травня 2021
15:53

«Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» подає позов на «Ланет»

3926
Позов стосуватиметься стягнення заборгованості роялті за авторські права.
«Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» подає позов на «Ланет»
«Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» подає позов на «Ланет»

Громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП) збирається подати позов до суду щодо виплати роялті за авторські та суміжні права у сфері кабельної ретрансляції з провайдера «Мережа Ланет». Про це в інтерв’ю «Детектор медіа» розказав Павло Калениченко, керівник КАМПу.

«Зараз ми вирішуємо це питання. Думаю, що перший позов стосуватиметься стягнення заборгованості, а не компенсації. Зараз ми шукаємо оптимальну модель виявлення андерепортингу, і в цьому плануємо співпрацювати з медіагрупами, якщо вони будуть зацікавлені», - сказав Павло.

Нагадаємо, раніше КАМП звинуватив «Ланет» у андерепортингу. Після цього власник «Ланету» Віктор Мазур сказав, що заяву щодо андерепортингу КАМП зробив під тиском провайдерів «Воля» та «Дата Груп», які входять до наглядової ради партнерів КАМП.

Павло Калениченко зазначив, що на КАМП ніхто не тиснув: «Ані «Воля», ані «Дата груп» не знали про наше публічне звернення до «Ланету». КАМП зацікавлений лише  в тому, щоб «Ланет» доплатив те, що він ще не доплатив. У нас не має жодного іншого інтересу, пов’язаного з Ланетом».

Коментуючи наміри КАМПу подати позов до суду Віктор Мазур назвав обвинувачення «Ланета» в андерепортингу провокативними та зазначив, що юристи компанії вивчають судову практику по роботі КАМПу: «Була провокаційна заява КАМПу про антирепортінг. «Ланет» почав з’ясовувати, чому ця заява з’явилася. Менеджер, який веде нашу компанію від КАМПу сказав, що заяву зробили під тиском членів Спостережної ради КАМПу. По телефону менеджер назвав цих членів Спостережної ради і сказав, що якщо «Ланет» зробить офіційний запит вони нададуть інформацію. «Ланет» зробив запит і чекає вже три тижні відповіді. Паралельно юристи Ланету вивчають судову практику по роботі КАМПу».

Нагадаємо,  Організація колективного управління (ОКУ) — це посередник між користувачами та авторами. Ці організації мають зібрати винагороду за використання авторських та суміжних прав у різних сферах, розподілити її та віддати українським та іноземним авторам і правовласникам: музикантам, письменникам, художникам тощо. За законом «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», ухваленим у 2018 році, збирати роялті в кожній сфері мають ОКУ, акредитовані в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. У медійній сфері до кінця 2020 року були лише дві акредитовані міністерством організації — КАМП і УМА.

КАМП минулого року домовилася з провайдерами про тарифи, почала збирати роялті за авторські та суміжні права та активно подавати позови до суду проти тих провайдерів, які не бажали укладати угоди. 

 Фото: з особистого архіву Павла Калениченка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3926
Читайте також
12.07.2021 11:00
В’ячеслав Мієнко
для «Детектора медіа»
4 782
20.05.2021 13:31
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
9 359
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду