Кримськотатарський дитячий канал Lale отримає держфінансування

Кримськотатарський дитячий канал Lale отримає держфінансування

6 Травня 2021
1936
6 Травня 2021
09:30

Кримськотатарський дитячий канал Lale отримає держфінансування

1936
Резніков повідомив, що до кінця травня Мінреінтеграції планує завершити всі закупівлі.
Кримськотатарський дитячий канал Lale отримає держфінансування
Кримськотатарський дитячий канал Lale отримає держфінансування

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 5 травня повідомило, що кримськотатарський дитячий телеканал Lale (ТОВ «Дитячий телевізійний канал "Лялє"») отримає три мільйони гривень з державного бюджету.

Закупівлі на три мільйони гривень на створення та поширення інформаційного продукту кримськотатарською для дитячої аудиторії оголосили 30 квітня. «Закупівлі проведено із застосуванням переговорної процедури, що обґрунтовано відсутністю конкуренції з технічних причин. А саме, згідно з листом Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, єдиним дитячим каналом, що здійснює мовлення кримськотатарською мовою на територію АР Крим та м. Севастополь є канал "Лялє"», – пояснили у відомстві.

Віцепрем‘єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков повідомив, що до кінця травня відомство планує завершити всі закупівлі. Наразі на держфінансування теле- та радіокомпаній, що здійснюють мовлення на тимчасово окуповані території, передбачено 50 мільйонів гривень.

«Ці кошти можемо надавати виключно через процедуру публічних закупівель. Наразі йдеться про конкурентну форму – закупівлю контенту різного типу. Але з огляду на реальну ситуацію нам потрібна можливість прозоро надавати різні форми підтримки мовникам. В тому числі й інституційну – доставка сигналу, сплата оренди, часткове фінансування зарплат. Нам потрібно на законодавчому рівні визначити механізми надання державного фінансування всім телерадіокомпаніям, які діють в інтересах держави, незалежно від їхнього типу, форми власності чи організаційно-правової форми. Я говорю про визначення процедури надання державних грантів», – додав Резніков.

Дитячий телеканал Lale входить до медіахолдингу ATR, власником якого є  кримськотатарський бізнесмен і громадський діяч Ленур Іслямов. Канал отримав ліцензію на супутникове мовлення 19 лютого 2013 року. Мовлення Lale почав того ж року в День захисту дітей, 1 червня. Однак після окупації Криму Росією телеканал не отримав реєстрації, згідно з російським законодавством, тому не мав змоги мовити легально у Криму. 18 червня 2015 року Lale відновив мовлення на півострів з Києва.

Нагадаємо, у лютому 2021 року Мінреінтеграції повідомило, що змінило механізму фінансування телерадіокомпаній, які мовлять на окуповані Росією райони Донецької та Луганської областей й окупований Крим. Фінансування з держбюджету відтепер надаватиметься на конкурсній основі для підвищення ефективності та прозорості використання коштів. 

22 квітня 2021 року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України оголосило перший тендер для українських телерадіомовників на територію тимчасово окупованого Криму.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1936
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду