Мінреінтеграції виділило 50 млн грн мовникам Донбасу, щоб протидіяти контенту бойовиків

Мінреінтеграції виділило 50 млн грн мовникам Донбасу, щоб протидіяти контенту бойовиків

6 Грудня 2021
2560
6 Грудня 2021
11:37

Мінреінтеграції виділило 50 млн грн мовникам Донбасу, щоб протидіяти контенту бойовиків

2560
У міністерстві вважають, що боротися з мовниками бойовиків на територіях, прилеглих до окупованих, треба не їхнім блокуванням, а підтримкою українського контенту.
Мінреінтеграції виділило 50 млн грн мовникам Донбасу, щоб протидіяти контенту бойовиків
Мінреінтеграції виділило 50 млн грн мовникам Донбасу, щоб протидіяти контенту бойовиків

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України виділило 50 млн 340 тис. грн місцевим мовникам Донбасу для покращення контенту. Про це йдеться у відповіді міністерства на запит «Детектора медіа».

У листопаді поточного року у ЗМІ з окупованих територій Донецької області з'явилась інформація, що бойовики нібито встановили нове обладнання, яке посилює сигнал їхніх мовників не тільки на окуповану, а й на підконтрольну Україні територію.

«Детектор медіа» звернувся до Мінреінтеграції з проханням прокоментувати цю інформацію та пояснити, яка реакція на подібні дії бойовиків, якщо вони дійсно мали місце, буде зі сторони України. Зокрема, чи є достатньо потужностей, щоб «глушити» сигнал бойовиків.

У міністерстві відповіли, що, на їхню думку, «не доцільно коментувати провокаційні заяви так званого "керівництва" окупаційної влади Російської Федерації».

«На нашу думку, ключовим (але, безперечно, не єдиним) інструментом протидії зовнішнім деструктивним впливам є розбудова власного інформаційного простору. Адже антиукраїнські наративи держави-агресора найбільш успішно культивуються в середовищі, в якому недостатній рівень задоволення інформаційних потреб українців», – зазначили в Мінреінтеграції.

Водночас у міністерстві визнали, що мовники, які були змушені переїхати з окупованих територій Донбасу та Криму, «знаходяться в досить скрутному фінансовому становищі, що не дає можливості покращувати та розвивати свій контент, а подекуди навіть ставить під загрозу саму можливість подальшої діяльності».

Тому, як пояснюють у Мінреінтеграції, у 2021 році було вперше започатковано програму з підтримки місцевих мовників Донецької та Луганської областей, а також вимушено переміщених мовників з АР Крим та Севастополя. Під програмою мається на увазі закупівля державою послуг зі створення та поширення інформаційного продукту на радіо та телебаченні. Зокрема, для висвітлення актуальних місцевих питань, поширення роз'яснень щодо отримання послуг, протидії антиукраїнським наративам тощо.

«Так, в цьому році передбачено 50 340 тис. грн на цю програму. З них 8 мовників вже отримали більше 30 млн грн, загалом укладено договорів на 40 млн грн. У разі успішного завершення тендерних процедур, до кінця року очікується майже 100% виконання цієї програми», – додали в міністерстві.

Наразі «Детектор медіа» уточнює, про яких саме мовників йдеться. Однак на порталі держзакупівель «Прозорро» вдалося знайти дані про деякі з цих закупівель:

  • ТОВ «Телерадіокомпанія "ТВ-7"» – 923 832,43 грн (створення та поширення інформаційного продукту на телебаченні для аудиторії міста Маріуполь Донецької області та прилеглих районів)
  • ТОВ «Телекомпанія "Орбіта"» – 1 014 180 грн (створення та поширення інформаційного продукту на телебаченні для аудиторії Донецької області, що охоплює міста Покровськ, Добропілля, Мар'їнка, смт. Олександрівка та прилеглі райони)
  • ТОВ «ТРК "САТ-плюс"» – 910 399,92 грн (створення та поширення інформаційного продукту на телебаченні для аудиторії Донецької області, що охоплює міста Слов’янськ, Краматорськ, Миколаївка, Лиман, Святогірськ, Бахмут, Констянтинівка та прилеглі райони)
  • ТОВ «ТРК "Донбас Онлайн"» – 1 017 060 грн (створення та поширення інформаційного продукту на телебаченні для аудиторії Донецької області, що охоплює міста Краматорськ, Маріуполь, Гірник, Волноваха, Костянтинівка, Слов’янськ, Дружківка, Покровськ, Добропілля, Білозерське та прилеглі райони)
  • ТОВ «Чорноморська ТРК» – 4 000 200 грн (послуги зі створення та поширення інформаційного продукту інформаційно-аналітичного, культурного, публіцистичного або науково-просвітницького формату на телебаченні для аудиторії Автономної Республіки Крим та м. Севастополя)
  • ТРК «Громадське радіо» – 994 410 грн (створення та поширення інформаційного продукту на радіо для аудиторії Донецької та Луганської областей, що охоплює зокрема міста Волноваха, Краматорськ, Маріуполь, Гірник, Бахмутівка, Біловодськ, Зоринівка, Лисичанськ та прилеглі райони).

Іншим інструментом комунікації з населенням тимчасово окупованих територій у Мінреінтеграції називають державний канал «Дом», що мовить для мешканців ТОТ та прилеглих територій, а нещодавно став також всеукраїнським.

«У 2021 році телеканал «Дом» розширив мовлення до 27 частот, зокрема в Донецькій області 22 мережі та Луганській області 5 мереж, а також поширює сигнал через супутник ASTRA4A. Розпочалось Youtube-мовлення та IPTV/OTT мовлення, з листопада 2021 року канал присутній в сервісі Megogo. Загальна кількість переглядів контенту телеканалу в YouTube у 2021 р. становить 18,9 млн. Саме тому наша реакція на будь-які провокаційні акції проросійських агентів – це, в першу чергу, не блокування чи глушіння, а підтримка українського контенту, українських мовників та загальний розвиток інформаційного простору України», – додали в міністерстві.

Раніше голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв заявив, що наразі лише опосередковано можна оцінити ефективність українського мовлення на окуповані території сходу України, зокрема каналу «Дом».

Фото: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2560
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду