detector.media
06.05.2021 09:30
Кримськотатарський дитячий канал Lale отримає держфінансування
Кримськотатарський дитячий канал Lale отримає держфінансування
Резніков повідомив, що до кінця травня Мінреінтеграції планує завершити всі закупівлі.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 5 травня повідомило, що кримськотатарський дитячий телеканал Lale (ТОВ «Дитячий телевізійний канал "Лялє"») отримає три мільйони гривень з державного бюджету.

Закупівлі на три мільйони гривень на створення та поширення інформаційного продукту кримськотатарською для дитячої аудиторії оголосили 30 квітня. «Закупівлі проведено із застосуванням переговорної процедури, що обґрунтовано відсутністю конкуренції з технічних причин. А саме, згідно з листом Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, єдиним дитячим каналом, що здійснює мовлення кримськотатарською мовою на територію АР Крим та м. Севастополь є канал "Лялє"», – пояснили у відомстві.

Віцепрем‘єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков повідомив, що до кінця травня відомство планує завершити всі закупівлі. Наразі на держфінансування теле- та радіокомпаній, що здійснюють мовлення на тимчасово окуповані території, передбачено 50 мільйонів гривень.

«Ці кошти можемо надавати виключно через процедуру публічних закупівель. Наразі йдеться про конкурентну форму – закупівлю контенту різного типу. Але з огляду на реальну ситуацію нам потрібна можливість прозоро надавати різні форми підтримки мовникам. В тому числі й інституційну – доставка сигналу, сплата оренди, часткове фінансування зарплат. Нам потрібно на законодавчому рівні визначити механізми надання державного фінансування всім телерадіокомпаніям, які діють в інтересах держави, незалежно від їхнього типу, форми власності чи організаційно-правової форми. Я говорю про визначення процедури надання державних грантів», – додав Резніков.

Дитячий телеканал Lale входить до медіахолдингу ATR, власником якого є  кримськотатарський бізнесмен і громадський діяч Ленур Іслямов. Канал отримав ліцензію на супутникове мовлення 19 лютого 2013 року. Мовлення Lale почав того ж року в День захисту дітей, 1 червня. Однак після окупації Криму Росією телеканал не отримав реєстрації, згідно з російським законодавством, тому не мав змоги мовити легально у Криму. 18 червня 2015 року Lale відновив мовлення на півострів з Києва.

Нагадаємо, у лютому 2021 року Мінреінтеграції повідомило, що змінило механізму фінансування телерадіокомпаній, які мовлять на окуповані Росією райони Донецької та Луганської областей й окупований Крим. Фінансування з держбюджету відтепер надаватиметься на конкурсній основі для підвищення ефективності та прозорості використання коштів. 

22 квітня 2021 року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України оголосило перший тендер для українських телерадіомовників на територію тимчасово окупованого Криму.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY