detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
10.12.2020 20:12
«Шансон», «Перець ФМ» і дві місцеві радіостанції отримали штрафи за порушення пісенних квот
«Шансон», «Перець ФМ» і дві місцеві радіостанції отримали штрафи за порушення пісенних квот
Розмір штрафів – від 3 тис. до 172 тис. грн.

10 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала чотири радіостанції за недотримання мінімальної частки пісень українською мовою 35%. За це порушення передбачено штраф у розмірі 5% ліцензійного збору.

Радіо «Шансон» (ТОВ «ТРК “Шансон”») отримало одразу два штрафи по 86 тис. грн кожен (сумарно 172 тис. грн) – за порушення пісенних квот 12 травня та 2 червня. За даними двох різних перевірок Нацради, 12 травня з 15:00 до 22:00 частка пісень українською мовою становила 34,5%, а 2 червня з 15:00 до 22:00 – 34%.

Представник «Шансону» пояснив це зменшенням тривалості рекламних блоків, які програмне забезпечення автоматично замінило на пісні, а музичний редактор через дистанційну роботу не проконтролював, що це пісні російською мовою. «Зараз ми запрограмували ефір таким чином: якщо треба добити рекламний блок піснею – щоб він добивався україномовною піснею», – сказав він. І повідомив, що програмний директор і музичний редактор, які допустили ці промахи, вже не працюють на радіостанції.

Радіо «Перець ФМ» (ТОВ «ТРК “Столиця”») отримало 54 тис. грн штрафу за порушення пісенних квот 8 та 11 травня та попередження за порушення програмної концепції 8 травня. За даними перевірки радіостанції, 8 травня із 7:00 до 14:00 частка пісень українською мовою становила 33%, з 15:00 до 22:00 – 34%; 11 травня з 15:00 до 22:00 – 32%. Також 8 травня в ефірі «Перець ФМ» були відсутні дитячі програми обсягом 10 хвилин.

Представниця радіостанції «Перець ФМ» пояснила це технічним і людським збоєм. Радіокомпанія вирішила на початку травня змінити програмне забезпечення, щоб максимально автоматизувати ефір і працювати без ведучих. Нова програма заміняла одні треки іншими, а належного контролю не було: 8 травня був день жалоби, в ефірі не було ведучих, а 11 травня ведучий спізнився, а в програмі стався збій.

Чернівецька радіостанція «Блиск ФМ» (ТОВ «Міська ТРК “Чернівці”») отримала штраф 6 тис. грн за порушення пісенних квот 8 лютого та попередження за порушення програмної концепції 6 лютого та рекламу без відбивки. За даними перевірки радіостанції, 8 лютого із 7:00 до 14:00 частка пісень українською мовою становила 22,81%. А 6 лютого «Блиск ФМ» зменшила обсяги програм власного виробництва (з 16 годин до 9 годин на добу), інформаційних, розважальних програм, в ефірі взагалі не було культурно-мистецьких, науково-просвітницьких і дитячих програм. Крім того, реклама ресторану та салону дверей не були відокремлені від інших програм на початку й кінці рекламними відбивками.

Представник радіостанції пояснив порушення пісенних квот збоєм програми автоматизації ефіру та музичної бази після оновлення програмного забезпечення. Співробітники налагодили все тільки в другій половині дня. Порушення програмної концепції він пояснив хворобою ведучої, яка мала видавати всі жанрові програми в ефір.

ТРК «Маяк» з Олександрії Кіровоградської області отримала штраф близько 3 тис. грн за порушення пісенних квот 9 травня. За даними перевірки, цього дня із 7:00 до 14:00 частка пісень українською мовою в ефірі радіостанції становила 33,3%. Представників радіостанції на засіданні не було, вони попросили розглядати результати перевірки без них.

Нагадаємо, 18 червня Нацрада призначила позапланові перевірки радіо «Шансон», «Перець ФМ» і «Маяк» через ознаки порушення пісенних квот. 16 липня Нацрада призначила ще одну перевірку радіо «Шансон» із цього ж приводу. «Шансон» і «Маяк» уже мають штрафи за недотримання пісенних квот. Натомість «Перець ФМ» було одним з лідерів за кількістю пісень українською мовою.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY