hromadske відмовилося від телевізійної ліцензії та переходить у диджитал

hromadske відмовилося від телевізійної ліцензії та переходить у диджитал

10 Грудня 2020
4095
10 Грудня 2020
14:47

hromadske відмовилося від телевізійної ліцензії та переходить у диджитал

4095
hromadske ще на початку року припинило супутникове мовлення, а тепер ще й піде з кабельних мереж і зосередиться на YouTube.
hromadske відмовилося від телевізійної ліцензії та переходить у диджитал
hromadske відмовилося від телевізійної ліцензії та переходить у диджитал

10 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення анулювала ліцензію ГО «Громадське телебачення» (hromadske) на супутникове мовлення, що також позбавляє мовника можливості ретранслюватися в кабельних мережах.

Заяву про анулювання ліцензії подало саме hromadske. Мовлення на супутнику телеканал припинив ще 1 лютого 2020 року.

Після анулювання ліцензії на мовлення провайдери кабельного телебачення та IPTV не мають права ретранслювати hromadske. На це звернув увагу мовника заступник голови Нацради Олег Черниш: «Свого часу ви отримали ліцензію й були успішно представлені в мережах багатьох провайдерів. Ви розумієте, що ви вилітаєте з усіх пакетів? Що сталося, що ви відмовляєтеся від ліцензії?».

Представниця hromadske, юристка Катерина Неманіхіна пояснила такий крок відсутністю фінансування на телевізійне мовлення: «В організації немає фінансування на те, щоб підтримувати супутникову ліцензію. Ми переходимо в диджитал. Сподіваємося, як тільки фінансування відновиться, повернемося до телевізійного мовлення та, можливо, відновимо ліцензію».

Олег Черниш порадив hromadske звернути увагу на новий вид ліцензій, які видає Нацрада – кабельну за технологією ОТТ. Така ліцензія дає можливість поширюватися в мережах провайдерів через інтернет і не вимагає підйому сигналу на супутник. За словами пані Неманіхіної, hromadske знає про такий різновид ліцензії. «Як тільки буде фінансова можливість – ми звернемося за її отриманням», – сказала вона.

Щойно Нацрада ухвалила рішення про анулювання ліцензії – hromadske публічно оголосило про відмову від телевізійного мовлення та перехід у диджитал. Пріоритетним майданчиком для розміщення відеоконтенту hromadske тепер стане YouTube, де вже виходять усі ключові програми каналу, повідомила пресслужба мовника.

Голова ГО «Громадське телебачення» Юлія Банкова пояснила, що до цього спонукали дві причини: не лише фінансова, а й те, що цільова аудиторія дивиться hromadske переважно в онлайні.

«Ми подали прохання про відмову від ліцензії на телевізійне мовлення, і сьогодні Нацрада з питань телебачення і радіомовлення погодила відмову. Це було складне рішення, адже будь-яка аудиторія важлива. І все ж hromadske остаточно переходить у digital. На це є кілька причин: по-перше, наша цільова аудиторія значно молодша і дивиться нас переважно в онлайні. По-друге, для громадської організації, яка живе переважно за донорські кошти, телевізійне мовлення важко й дорого обслуговувати», — сказала пані Банкова.

Крім власного вебсайту та ютуб-каналу hromadske присутнє на платформах соцмереж Facebook, Instagram, Twitter, Telegram і TikTok, а також віддає свій контент для показу на телеканалах по всій Україні.

«Відмова від ТБ дає нам змогу бути ще більш гнучкими у своїх рішеннях та контенті. Ми завжди експериментуємо з форматами й присутність на різних онлайн-платформах дає нам змогу робити це ще більше та ще краще підлаштовуватися під уподобання нашої аудиторії, і що найкраще — на онлайн платформах ми можемо набагато краще виміряти нашу аудиторію, комунікувати з нею та розуміти, чого вона потребує», — додала головна редакторка hromadske Настя Станко.

Нагадаємо, «Громадське телебачення» у листопаді 2019 року планувало призупинити супутникове мовлення у 2020 році. Причиною були значні кошти, яких потребувала підтримка супутникового мовлення. Організація вважала за доцільне інвестувати більше ресурсу в розвиток сайту та інших диджитал-платформ. hromadske припинило супутникове мовлення з 1 лютого 2020 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4095
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду