Кіно і вірус: які наслідки для українського кіноринку матиме закриття кінотеатрів на карантин

Кіно і вірус: які наслідки для українського кіноринку матиме закриття кінотеатрів на карантин

17 Березня 2020
6284
17 Березня 2020
15:30

Кіно і вірус: які наслідки для українського кіноринку матиме закриття кінотеатрів на карантин

Олеся Анастасьєва
журналістка
6284
З 12 березня у столиці почали закриватися кінотеатри. Згодом хвиля закриттів покотилася всією країною. «Детектор медіа» опитав гравців кінотеатрального ринку країни, які наслідки для галузі це може мати в майбутньому.
Кіно і вірус: які наслідки для українського кіноринку матиме закриття кінотеатрів на карантин
Кіно і вірус: які наслідки для українського кіноринку матиме закриття кінотеатрів на карантин

11 березня мер Києва Віталій Кличко на своїй сторінці у Facebook оголосив, що з 12 березня до кінця березня в столиці буде запроваджено карантин через коронавірус. Цього ж дня карантин на всій території України з 12 березня до 3 квітня встановив своєю постановою уряд, заборонивши проведення всіх масових заходів за участі понад 200 осіб.

Пізно вночі 16 березня уряд посилив карантинні обмеження: заборонив із 17 березня по 3 квітня проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участі понад 10 осіб; заборонив із 17 березня по 3 квітня роботу, зокрема, торговельно-розважальних центрів, розважальних закладів і закладів культури.

Першими про рішення закрити з 12 березня кінотеатри в столиці повідомили увечері 11 березня керівники мереж «Планета кіно» і Multiplex. Уже наступного дня до аналогічних кроків вдалися й інші мережі та окремі кінотеатри: «Жовтень», «Оскар», «Лінія кіно», «Київкінофільм» (11 діючих муніципальних кінотеатрів), «Сінема сіті».

14 березня найбільша українська мережа кінотеатрів Multiplex зачинила на карантин кінотеатри у Львові та Чернігові. А 16 березня Multiplex повідомила про рішення закрити свої кінотеатри у всіх містах (27 кінотеатрів у 17 містах).

Проте не всі кінотеатри в Києві припинили продаж квитків. Так мережа «Баттерфляй» на свій сторінці у Facebook вдень 12 березня повідомляла, про можливість купити у них квитки на український фільм «Толока».

А 15 березня на сайті мережі продавалися квитки на різні сеанси, різних фільмів, у різні кінотеатри мережі. Про рішення призупинити роботу мережа «Баттерфляй» повідомила тільки 16 березня. Але не одразу в усіх кінотеатрах: приміром, у Броварах квитки на 16 березня ще продавалися. Їх не можна було придбати вже на 17 березня.

У системі онлайн-продажу квитків «Баттерфляю» в ці дні ажіотажу не спостерігалося. Люди самі вирішили не йти в кіно в столиці навіть недільного вечора, що може свідчити про те, що вони дослухалися до порад влади – залишатися вдома.

Власник одного з кінотеатрів за межами столиці, який теж припинив роботу від суботи, 14 березня, на умовах анонімності підтвердив це наше припущення: «Ми зачинилися, бо маємо велику кількість працівників, а відвідуваність була мізерною і шансів на покращення не було. Тому працювати декілька днів собі в мінус і з теоретичною шкодою для репутації не було сенсу. Коли в Києві оголошували про карантин, наша місцева влада оголосила канікули в школах. Коли по містах запроваджують надзвичайний стан, наші місцеві рекомендують залишатися вдома, а власникам закладів приносять листи під підпис, що ті ознайомлені з рекомендаціями».

Конкуренти нашого співрозмовника – інші кінотеатри в його місті – теж закрилися на карантин. Зачинилися всі кінотеатри також у Львові. З опитаних нами власників маленьких кінотеатрів у невеликих містах – усі вони перервали роботу.

Ситуації із закриттям кінотеатрів передувало перенесення зарубіжних релізів кіностудій-мейджорів: зокрема, «Бладшот», «Тихе місце – 2», «Кролик Петрик: втеча до міста», «Мулан», «Нові мутанти». Більшість із них ще не визначилися з новими датами прокату. Тоді як прем’єру нового фільму про Джеймса Бонда «007: Не час помирати» перенесено на листопад 2020 року, а реліз «Форсаж 9: Нестримна сага» – на квітень 2021 року.

Коли 12 березня стало зрозуміло, що кінотеатри закриваються, переносити дати релізів почали й українські фільми. Про це заявили автори фільму «Толока», який усе-таки встиг стартувати в деяких кінотеатрах 12 березня, автори стрічки «Пульс», прокат якої мав стартувати 19 березня, а також прокатники фільму «В чорній, чорній кімнаті». Поки творці цих стрічок не назвали нових дат релізів.

У квітні мав стартувати прокат наступних українських стрічок: «Тарас. Повернення», альманах короткометражних фільмів «Нова українська хвиля» (2 квітня), «Казка старого мельника» (16 квітня), «Де ти, Адаме?», «Передчуття», «Пофарбоване пташеня» (23 квітня), «Генделик» (30 квітня).

Випуском фільмів у прокат займаються кінодистрибутори. «Детектор медіа» звернувся по коментарі до дистрибуторських компаній Kinomania, B&H, UFD, MMD UA. На момент виходу матеріалу, жоден з них не надав коментарів. Ми готові опублікувати точку зору цих гравців ринку.

Не всі власники кінотеатрів теж готові публічно коментувати ситуацію з карантином, і їх можна зрозуміти, адже влада програла комунікацію з ними. Приміром, до кінця минулого тижня (15 березня) київська міська влада так і не надіслала до столичних кінотеатрів офіційного документа, який би забороняв роботу кінотеатрів, а центральна влада не надала чітких меседжів: чи збирається вона надавати фінансову підтримку цьому бізнесу, а якщо збирається, то яку саме.

На запитання «Детектора медіа» погодився відповісти співвласник мережі «Планета кіно» Дмитро Деркач.

– У яких містах «Планета кіно» закрила свої кінотеатри, а в яких ні? І чим саме керувалися, коли обирали міста, в яких закривати кінотеатри?

– Станом на сьогодні (16 березня. – Ред.) у нас працює тільки один кінотеатр у Дніпрі (загалом мережа налічує 9 кінотеатрів по всій країні. – Ред.). Орієнтуємося на рішення та рекомендації місцевих органів влади. Дуже важливо мати рішення державних органів, щоб аргументувати закриття кінотеатрів для торговельно-розважальних центрів і спілкуватися з ними щодо знижок на оренду. Ми готові закрити всі кінотеатри. Я чудово розумію, що зараз дуже важливо усім людям максимально ізолюватися і ми повністю підтримуємо рішення про закриття усіх кінотеатрів (17 березня «Планета кіно» повідомила про закриття своїх кінотеатрів у всіх містах до 4 квітня. – Ред.).

– Чи отримували ви від Київської міської державної адміністрації офіційний документ, який вимагав закрити кінотеатри в столиці? Бо, за нашими даними, такого документа кінотеатри не отримували.

– Були різні рішення, постанови, заяви. Ми ухвалили рішення про закриття кінотеатрів у Києві одразу після публікації постанови Кабміну, ще до того, як були ухвалені якісь рішення КМДА.

– Як перенесення дат релізів українських і зарубіжних фільмів вплине на річні касові збори в Україні загалом (увесь боксофіс) і касові збори українських фільмів зокрема?

– Украй негативно. Якщо кінотеатри відновлять роботу у квітні, фільмів буде катма. Стане дуже важко фінансово підтримувати роботу кінотеатрів. Я поки не знаю, як це вплине на роботу «Планети кіно» та інших кінотеатрів.

– Про які суми збитків (загалом для кінотеатрів в Україні) можна казати? Якою може бути ця цифра?

– Враховуючи закриття кінотеатрів і зміну графіку релізів, кінотеатри можуть недоотримати пів мільярда гривень у березні, квітні, травні. Хочу підкреслити, що пів мільярда – це дохід, який можуть не отримати кінотеатри, це не збитки.

Якщо ж казати саме про збитки, то це залежатиме від кількох факторів і того, яке рішення прийматиме конкретний кінотеатр: наприклад, що робитиме зі співробітниками на час простою кінотеатру; про домовленості з ТРЦ про орендну плату на цей період. Зарплата й оренда – головні витрати кінотеатрів.

– Як це вплине на ринок кінопрокату в Україні? Наприклад, не буде відкриття нових кінотеатрів, буде велика конкуренція восени тощо.

– Поки важко говорити про вплив на весь ринок. Я думаю, що деякі кінотеатри можуть не пережити цю ситуацію. Але в цьому році, я впевнений, заморозять багато проектів, усі сконцентруються тільки на виживанні та на обов’язкових витратах.

– Як це вплине на прокат українських фільмів, коли карантин завершиться?

– Я не маю стосунку до виробництва фільмів. Не знаю, як ця ситуація вплине на них. Вони будуть переносити прем’єри. Конкуренція за сеанси влітку та восени зросте.

– Як власники ТРЦ поставилися до закриття кінотеатрів – чи отримали власники кінотеатрів, якісь знижки по оренді?

– Ми знайшли порозуміння з усіма, крім одного регіону.

Інші гравці ринку погодилися поспілкуватися з «Детектором медіа» лише на умовах анонімності.

Один з власників кінотеатрів на запитання, як перенесення дат релізів українських і зарубіжних фільмів вплине на річні касові збори в Україні загалом і касові збори українських фільмів зокрема, відповів: «Вплине прямою арифметикою: річний боксофіс буде пропорційно меншим на ті тижні, коли не працюватимуть кінотеатри. Якщо не працюватимуть три тижні, то на 6% менше».

Прогнози впливу карантину на ринок кінопрокату в Україні в нашого співрозмовника песимістичні: «Якщо не буде урядових рішень, які дозволять мінімізувати прямі витрати, то буде банкрутство кінотеатрів. Насамперед немережевих, у яких невеликий запас страхового фонду для покриття непередбачених витрат. Про відкриття нових мова поки що не йде. Як мінімум, нас чекає заморожування нових проектів».

За словами співрозмовника, кризова ситуація посилюється ще тим, що березень – традиційно один з найкасовіших місяців прокатного року: «Березень був потенційно висококасовим місяцем, який мав покрити недобори каси в лютому (коли недобрав фільм «Хижі пташки») та у квітні, коли мав вийти лише один блокбастер – «Бонд». У березні щотижня мали виходити два блокбастери: один – дитячий, другий – на дорослу/широку аудиторію. З традиційно яскравим фінальним акордом у вигляді шкільних канікул».

Назвати суму збитків, які понесуть кінотеатри за час карантину зараз не може ніхто, але рахунок іде на десятки мільйонів гривень. Трьома основними пунктами видатків цього виду бізнесу є: зарплата персоналу кінотеатрів, оплата оренди, сплата відсотків за банківськими кредитами. Ситуацію із зарплатою кожен кінотеатр вирішує на власний розсуд, але існує кілька варіантів:

  • оформити як простій і сплачувати 2/3 зарплати (так вирішили робити в «Планеті кіно» до кінця березня, про що Дмитро Деркач повідомив у Facebook):
  • відправити працівників у відпустку за власний рахунок;
  • відправити працівників у річну оплачувану відпустку;
  • звільнити працівників за згодою сторін.

Ситуація з орендою теж складна: не всі орендодавці погоджуються на пільги в умовах карантину. «Якщо не буде зниження орендної плати чи її скасування, то є шанс що я зачинився назавжди», – каже власник кінотеатру за межами столиці.

17 березня Верховна Рада ухвалила закон, яким прирівняла запровадження карантину до форс-мажорних обставин, звільнила підприємців від сплати єдиного соціального внеску на період карантину і скасувала штрафи та пеню за порушення податкового законодавства.

Проте кілька власників кінотеатрів застерігають, що цих кроків замало. Генеральний директор мережі Multiplex Роман Романчук опублікував у Facebook звернення до влади. Його головна пропозиція: надання державою бізнесу безвідсоткового кредиту на 6 місяців під цільове використання – забезпечення фонду заробітної плати. Це, за словами керівника кінотеатральної мережі, дозволить бізнесу зберегти робочі місця для своїх співробітників.

Колаж: Tatyana Landesman / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6284
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду