Канал для окупованих територій не зможе розпочати роботу 1 березня - Костинський

Канал для окупованих територій не зможе розпочати роботу 1 березня - Костинський

27 Лютого 2020
4187
27 Лютого 2020
19:35

Канал для окупованих територій не зможе розпочати роботу 1 березня - Костинський

4187
Отримання ліцензії та дозволу на тимчасове мовлення на окуповані території може зайняти кілька тижнів, зазначив член Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський.
Канал для окупованих територій не зможе розпочати роботу 1 березня - Костинський
Канал для окупованих територій не зможе розпочати роботу 1 березня - Костинський

Про це він сказав у коментарі «Детектору медіа».

«У Нацраді ми поки що нічого не знаємо про те, яким буде новий телеканал. Восени у нас була комунікація, що Міністерство культури, молоді та спорту збирається створити такий телеканал – наразі ми чекаємо. Для того, щоб цей телеканал почав мовити, він має отримати ліцензію Національної ради і дозволи на тимчасове мовлення. Поки що UATV за отриманням дозвільних документів не звертався. Навіть якщо фактично він почне працювати, все одно ми потребуватимемо декілька тижнів на опрацювання документів і на те, щоб видати ці дозволи. Без цих документів він фактично мовити не зможе», - зазначив Сергій Костинський.

За його словами, наразі вздовж лінії розмежування на Донбасі встановлюються потужні цифрові передавачі. На них, зокрема, і буде мовити новий канал для тимчасово окупованих територій.

«Що стосується практичної сторони мовлення, то міжвідомча Комісія, яку раніше очолювало Міністерство інформаційної політики, і до складу якої входять Нацрада, Концерн РРТ і Український державний реєстр радіочастот, починаючи з 2015 року, практично побудувала всю необхідну телекомунікаційну інфраструктуру, яка дозволить телеканалу мовити на тимчасово окуповані території в ефірі.

Останнім нашим проєктом стало отримання від USAID 11 потужних цифрових передавачів. Наразі завершується встановлення цього обладнання вздовж лінії розмежування в Донецькій і Луганській областях силами Концерна РРТ. В результаті ми отримаємо потужний прототип державної цифрової мережі. Новий телеканал буде мовити, зокрема, на цих передавачах, а також на обладнанні, яке було встановлене Комісією раніше.

Загалом, проєктом Плану дій, який розробила наша команда ще восени минулого року, передбачається цифрове ефірне наземне мовлення та аналогове ефірне наземне мовлення в напрямку тимчасово окупованих територій. Ми плануємо потужно закрити лінію розмежування та межу з Кримом, а також забезпечити поширення нашого сигналу на непідконтрольних територіях.

Так, тимчасово окуповані території будуть отримувати сигнал нового телеканалу з Волновахи, Гірника, Бахмутівки, Чаплинки, Чонгара та Комишувахи (в Комишувасі у серпні 2020 року планується зведення останньої 150-метрової вежі, що була раніше запланована Комісією – ДМ)», - розповів пан Сергій.

Для потреб підконтрольних територій та мешканців лінії розмежування телеканал мовитиме з Краматорська, Старобільська та Широкого. Водночас є невелика проблема з мовленням на територію Криму.

«Американські передавачі сьогодні забезпечують мовлення українських телеканалів перш за все для півдня Херсонської області та частини північних районів Криму. Для того, щоб новий телеканал якісно зайшов у кримський інформаційний простір, Концерн РРТ повинен придбати ще 2 цифрові передавачі. Вони мають бути встановленні, за нашим планом, в Чаплинці та Чонгарі. Чим раніше КРРТ це зробить, тим раніше новий український телеканал побачать у Криму», - додав член Нацради.

Нагадаємо, раніше міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський повідомив, що новий канал для окупованих територій розпочне мовлення 1 березня 2020 року.

За інформацією джерел ДМ, канал матиме назву «Дім»/«Дом». Кажуть, що назву нового каналу затверджував президент Зеленський, а презентацію каналу проведуть в понеділок, 2 березня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4187
Читайте також
02.03.2020 17:20
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
5 128
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду