detector.media
Єлизавета Мосійчук
«Детектор медіа»
27.02.2020 19:35
Канал для окупованих територій не зможе розпочати роботу 1 березня - Костинський
Канал для окупованих територій не зможе розпочати роботу 1 березня - Костинський
Отримання ліцензії та дозволу на тимчасове мовлення на окуповані території може зайняти кілька тижнів, зазначив член Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський.

Про це він сказав у коментарі «Детектору медіа».

«У Нацраді ми поки що нічого не знаємо про те, яким буде новий телеканал. Восени у нас була комунікація, що Міністерство культури, молоді та спорту збирається створити такий телеканал – наразі ми чекаємо. Для того, щоб цей телеканал почав мовити, він має отримати ліцензію Національної ради і дозволи на тимчасове мовлення. Поки що UATV за отриманням дозвільних документів не звертався. Навіть якщо фактично він почне працювати, все одно ми потребуватимемо декілька тижнів на опрацювання документів і на те, щоб видати ці дозволи. Без цих документів він фактично мовити не зможе», - зазначив Сергій Костинський.

За його словами, наразі вздовж лінії розмежування на Донбасі встановлюються потужні цифрові передавачі. На них, зокрема, і буде мовити новий канал для тимчасово окупованих територій.

«Що стосується практичної сторони мовлення, то міжвідомча Комісія, яку раніше очолювало Міністерство інформаційної політики, і до складу якої входять Нацрада, Концерн РРТ і Український державний реєстр радіочастот, починаючи з 2015 року, практично побудувала всю необхідну телекомунікаційну інфраструктуру, яка дозволить телеканалу мовити на тимчасово окуповані території в ефірі.

Останнім нашим проєктом стало отримання від USAID 11 потужних цифрових передавачів. Наразі завершується встановлення цього обладнання вздовж лінії розмежування в Донецькій і Луганській областях силами Концерна РРТ. В результаті ми отримаємо потужний прототип державної цифрової мережі. Новий телеканал буде мовити, зокрема, на цих передавачах, а також на обладнанні, яке було встановлене Комісією раніше.

Загалом, проєктом Плану дій, який розробила наша команда ще восени минулого року, передбачається цифрове ефірне наземне мовлення та аналогове ефірне наземне мовлення в напрямку тимчасово окупованих територій. Ми плануємо потужно закрити лінію розмежування та межу з Кримом, а також забезпечити поширення нашого сигналу на непідконтрольних територіях.

Так, тимчасово окуповані території будуть отримувати сигнал нового телеканалу з Волновахи, Гірника, Бахмутівки, Чаплинки, Чонгара та Комишувахи (в Комишувасі у серпні 2020 року планується зведення останньої 150-метрової вежі, що була раніше запланована Комісією – ДМ)», - розповів пан Сергій.

Для потреб підконтрольних територій та мешканців лінії розмежування телеканал мовитиме з Краматорська, Старобільська та Широкого. Водночас є невелика проблема з мовленням на територію Криму.

«Американські передавачі сьогодні забезпечують мовлення українських телеканалів перш за все для півдня Херсонської області та частини північних районів Криму. Для того, щоб новий телеканал якісно зайшов у кримський інформаційний простір, Концерн РРТ повинен придбати ще 2 цифрові передавачі. Вони мають бути встановленні, за нашим планом, в Чаплинці та Чонгарі. Чим раніше КРРТ це зробить, тим раніше новий український телеканал побачать у Криму», - додав член Нацради.

Нагадаємо, раніше міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський повідомив, що новий канал для окупованих територій розпочне мовлення 1 березня 2020 року.

За інформацією джерел ДМ, канал матиме назву «Дім»/«Дом». Кажуть, що назву нового каналу затверджував президент Зеленський, а презентацію каналу проведуть в понеділок, 2 березня.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY