Верховна Рада ухвалила за основу зміни до закону про іномовлення

Верховна Рада ухвалила за основу зміни до закону про іномовлення

15 Січня 2020
3590
15 Січня 2020
10:28

Верховна Рада ухвалила за основу зміни до закону про іномовлення

3590
Державний канал іномовлення хочуть використовувати як інструмент для інформаційної політики на тимчасово окупованих територіях.
Верховна Рада ухвалила за основу зміни до закону про іномовлення
Верховна Рада ухвалила за основу зміни до закону про іномовлення

14 січня 2020 року Верховна Рада підтримала в першому читанні за основу законопроєкт № 2521 про внесення змін до закону України «Про систему іномовлення України» щодо програмної політики та території розповсюдження, внесений народними депутатами Олександром Ткаченком, Євгенією Кравчук, Микитою Потураєвим, Сергієм Швецем та ін. За таке рішення проголосував 231 народний депутат.

Законопроєкт передбачає, що Мультимедійна платформа іномовлення України зможе мовити в цифровому ефірі, аналоговому ефірі та в кабельних мережах на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, Криму і Севастополя, у районах, що межують із цими тимчасово окупованими територіями, та в прикордонних районах України, що межують з Росією чи іншими країнами, з яких мовлять в ефірі російські телеканали і радіостанції (такими територіями, наприклад, є Білорусь і Молдова).

Також законопроєкт передбачає, що програмна політика Мультимедійної платформи іномовлення України погоджується з уповноваженим органом (Міністерством культури, молоді та спорту), а контент виробляється не англійською та іншими мовами, а українською та іншими мовами.

Нагадаємо, що законопроєкт № 2521 про внесення змін до Закону України «Про систему іномовлення України» (щодо програмної політики та території розповсюдження) зареєстрували 3 грудня 2019 року народні депутати від фракції «Слуга народу». Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту цей проект ухвалити в першому читанні за основу.

Тим часом 12 січня телеканал іномовлення України UATV припинив мовлення в прямому ефірі, з 13 січня програми виходять у запису. 15 лютого замість UATV має розпочати мовлення новий державний розважально-інформаційний канал для тимчасово окупованих територій, який мовитиме українською та російською мовами.

Міністерство культури, молоді та спорту України планує запустити для окупованих територій не один, а два телеканали - розважально інформаційний (у лютому 2020 року) та інформаційний (протягом 2020 року).

Раніше стало відомо, що в лютому 2020 року на базі каналу іномовлення UATV влада планує запустити канал, який мовитиме на окуповану територію українською та російською мовами. Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський говорив, що це буде державний розважально-інформаційний канал, який буде мовити на окуповані території Донбасу. За його даними, телесигнал до 80% жителів окупованих територій можна доставити за три місяці.

Президент України Володимир Зеленський ще напередодні президентських виборів говорив про необхідність «зробити потужний російськомовний канал та розпочати серйозну інформаційну війну». Про створення українського каналу, «який би мовив для всього російськомовного світу», згодом говорив заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко. Володимир Бородянський сказав, що доцільність запуску російськомовного каналу треба зважити.

Ідея запуску державного російськомовного каналу викликала бурхливу реакцію представників медіаспільноти. Детальніше читайте тут, тут, тут, тут і тут.

Фото: Радіо Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3590
Читайте також
10.02.2020 19:56
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 914
13.01.2020 16:15
Олександр Глущенко
для «Детектора медіа»
14 187
04.01.2020 18:09
Людмила Березовська
для «Детектора медіа»
11 827
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду