Богуцький вважає прокатні посвідчення анахронізмом і сподівається на їх скасування

Богуцький вважає прокатні посвідчення анахронізмом і сподівається на їх скасування

18 Вересня 2019
1377
18 Вересня 2019
11:51

Богуцький вважає прокатні посвідчення анахронізмом і сподівається на їх скасування

1377
Індустрія очікує від нової влади скасування прокатних посвідчень на фільми та серіали. Про це сказав президент StarLightMedia Олександр Богуцький 18 вересня під час конференції «Телебачення як бізнес», яка проходить у межах медіа форму Kyiv Media Week.
Богуцький вважає прокатні посвідчення анахронізмом і сподівається на їх скасування
Богуцький вважає прокатні посвідчення анахронізмом і сподівається на їх скасування

«Має відбутися прощання з таким анахронізмом, як свідоцтва (державні посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів. – ДМ)», – сказав Олександр Богуцький.

Керівник напрямку «Телевізійний бізнес» групи «1+1 медіа» Максим Кривицький розповів, що дуже важливою подією і для його групи, і для ринку в цілому стало повернення прокатного посвідчення серіалу «Свати». «Не можуть забороняти українські серіали на українському ринку», – заявив він.

Прокатне посвідчення – документ, що видається Державним агентством з питань кіно та дає право розповсюджувати і демонструвати на території України всі види фільмів, вироблених в Україні та за її межами, розповсюджувачам (дистриб’юторам, прокатникам), кінотеатрам і кінозалам, пунктам відеопрокату, закладам торгівлі, підприємствам з тиражування, а також телеканалам. Показ фільму без прокатного посвідчення заборонений. У прокатних посвідченнях, зокрема, вказується індекс глядацької аудиторії. Індекс «18» встановлює обмеження на показ фільмів у кінотеатрах особам до 18 років, а в телевізійному ефірі – обмеження на показ із 6:00 до 22:00.

Держкіно відмовляє у видачі прокатного посвідчення, якщо подані заявником документи суперечать закону «Про кінематографію» та положенню про прокатні посвідчення; якщо у фільмі є матеріали, що пропагують війну, насильство, жорстокість, фашизм і неофашизм, спрямовані на ліквідацію незалежності України, розпалювання ворожнечі, приниження нації, неповагу до національних і релігійних святинь, приниження особистості, невігластво, неповагу до батьків, наркоманію, токсикоманію, алкоголізм та інші шкідливі звички, порнографію; якщо одним з учасників фільму є фігурант Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці; якщо фільм вироблений після 1 серпня 1991 року та містить популяризацію або пропаганду органів держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовує чи визнає правомірною окупацію території України. Крім того, Держкіно не видає телеканалам прокатні посвідчення на російські фільми, вироблені або вперше оприлюднені після 1 січня 2014 року.

Нагадаємо, в листопаді 2017 року Держкіно анулювало прокатні посвідчення на всі сезони серіалу «Свати», оскільки актор Федір Добронравов потрапив до так званого «чорного списку» Мінкульту (Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці). Група «1+1 медіа» та «Кіноквартал» оскаржили ці заборони і в березні 2019 року виграли суд, а в травні 2019 року виграли апеляцію. Суди скасували санкції щодо Федора Добронравова та заборону серіалу «Свати».

«1+1» одразу анонсував повернення серіалу «Свати» на екран. Також канал звернувся до Держкіно за поновленням прокатного посвідчення на другий сезон серіалу «Свати», строк дії на який завершився. 12 червня Держкіно відмовило у видачі прокатного посвідчення на другий сезон «Сватів», «1+1 медіа» оскаржила цю заборону. У червні Мінкульт виключив Федора Добронравова з «чорного списку».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1377
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду