Якщо скасувати прокатні посвідчення, в Україну повернуться російські фільми і серіали – Неретін

Якщо скасувати прокатні посвідчення, в Україну повернуться російські фільми і серіали – Неретін

24 Квітня 2018
1783
24 Квітня 2018
11:26

Якщо скасувати прокатні посвідчення, в Україну повернуться російські фільми і серіали – Неретін

1783
Заступник голови Державного агентства з питань кіно Сергій Неретін вважає, що від скасування прокатних посвідчень виграють, перш за все, телеканали і виробники російського контенту, які досі присутні в Україні.
Якщо скасувати прокатні посвідчення, в Україну повернуться російські фільми і серіали – Неретін
Якщо скасувати прокатні посвідчення, в Україну повернуться російські фільми і серіали – Неретін

Про це Сергій Неретін сказав в ефірі «Громадського радіо».

На його думку, схвалення Верховною Радою ініційованого зокрема народними депутатами Миколою Княжицьким, Вікторією Сюмар, Іриною Геращенко законопроекту №8263  щодо скасування державних посвідчень на право демонстрації та розповсюдження фільмів, призведе до того, що телеканали ставитимуть «все, що завгодно».

«Коли в парламенті порушується питання про скасування прокатних посвідчень, то це, як мінімум, дивно. Це означає, що державі немає чи зайнятися. Вони нікому не заважають, окрім телеканалів, і чомусь їх потрібно скасовувати. Виникає питання – чому і хто цим зайнявся? Пряму відповідь знайти важко, - зауважив Сергій Неретін. - Я скажу лише одне: від скасування прокатних посвідчень, безумовно, виграють, перш за все, телеканали і виробники російського контенту, які до сих пір в Україні присутні. Це ж не секрет, що наші телесеріали, які знімають в Україні, знімаються передовсім для російського споживача, адже тільки на тому ринку можна відбити виробництво цього серіалу. На нашому ринку відбити виробництво серіалу чи фільму дуже важко, навіть поки що нереально. І що нам робити? Є ж думки, що ці серіали про ФСБшників, про радянські або пострадянські спецслужби в Криму, в тому числі, вплинули на думки звичайних людей».

Заступник голови Держкіно ствердно відповів на запитання ведучого, чи є у випадку скасування прокатних посвідчень, які, як відомо, зараз видає Держкіно, загроза, що до нас знову потраплять стрічки з Росії, які сьогодні Держкіно не дозволяє демонструвати, не видаючи посвідчення.

«Ми ще ретельно не вивчали законопроект, але виходить, що телеканали або власники на власний розсуд будуть якось вирішувати, що є українським, а що є російським, що містить загрозу, а що – ні. Поки що це вирішуємо ми, - наголосив пан Неретін. - Ми цими посвідченнями досягли того, що телеканал «Україна» запланував значний обсяг контенту, вироблений в Україні українською мовою, телеканал «1+1» демонструють серіали, вироблені українською мовою. Інші телеканали також готуються. Оця вся система заборон спонукає до вироблення контенту українською мовою».

Як повідомляв «Детектор медіа», днями ініціативу щодо скасування державних прокатних посвідчень прокоментував віце-прем'єр-міністр України В’ячеслав Кириленко.

«Це наш інструмент впливу на контент. Якщо ми з боку уряду підтримаємо цей законопроект, який вже зареєстрований в Верховній Раді, ми втратимо будь-який вплив на зміст телекіно, що демонструватиметься нашими телеканалами. Якщо цей шлюз буде зірвано, ми будемо вже постфактум реагувати на засилля на наших екранах серіалів, що пропагуватимуть країну-агресора. Тому я пропоную звернути на це особливу увагу», - наголосив він. 

Фото: BERLIN-VISUAL.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1783
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду