detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
22.08.2019 16:12
Нацрада розширила покриття першого мультиплексу «Зеонбуду»
Нацрада розширила покриття першого мультиплексу «Зеонбуду»
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розширила покриття першого мультиплексу провайдера цифрового ефірного телебачення «Зеонбуд» на 21 населений пункт. Відповідні зміни до ліцензій «Зеонбуду» Нацрада внесла 8 серпня і 22 серпня.

Зокрема, 8 серпня Нацрада збільшила в ліцензії «Зеонбуду» кількість передавачів МХ-1 у 7 населених пунктах Одеської області, а 22 серпня – у 14 населених пунктах Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Луганської областей.

Нові частоти для встановлення додаткових передавачів і розширення покриття «Зеонбуду» прорахував «Український державний центр радіочастот». У першому мультиплексі мовлять телеканали «Інтер», «Україна», «1+1», НТН, К1, «UA: Перший», ICTV, «Ентер-фільм».

«Зеонбуд» має встановити нові передавачі в таких населених пунктах:

Волинська область:
с. Кортеліси, Ратнівський район;

Закарпатська область:
смт Великий Бичків, Рахівський район;
смт Воловець;
с. Глибокий Потік, Тячівський район;
урочище Буськовець, Іршавський район;
смт Дубове, Тячівський район;
с. Калини, Тячівський район;
м. Перечин;
с. Сойми, Міжгірський район;

Івано-Франківська область:
смт Верховина;
м. Калуш;
с. Річка, Косівський район;
м. Яремче;

Луганська область:
смт Троїцьке;

Одеська область:
м. Кодима;
м. Балта;
м. Болград;
смт Велика Михайлівка;
с. Ліски, Кілійський район;
м. Рені;
с. Петрівськ, Тарутинський район.

Таким чином, відтепер покриття першого мультиплексу «Зеонбуду» налічує 187 передавачів, але 24 з них не працюють через тимчасову окупацію територій Росією (19 у Криму, 3 в Луганській області, 2 в Донецькій області).

Відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко повідомив, що «Зеонбуд» має рік на встановлення і запуск додаткових передавачів, але закликав компанію зробити це якомога швидше, оскільки Нацрада добивалася розширення покриття МХ-1 протягом тривалого часу. Нацрада також має підготувати звернення до телеканалів, які мовлять в МХ-1, щоб вони внесли зміни до своїх договорів із «Зеонбудом».

У коментарі «Детектору медіа» Олександр Ільяшенко повідомив, що УДЦР прорахував 21 частоту із замовлених Нацрадою 41, а решта 20 частот або не погоджені Генштабом, або УДЦР надав дозволи на їх використання за умови відсутності завад для інших користувачів, а інакше дозволи будуть анульовані. За його словами, Нацрада з УДЦР намагаються виписати в дозволах м’якші формулювання.

Олександр Ільяшенко сподівається, що «Зеонбуд» до нового року зможе встановити і запустити нові передавачі. Наскільки зросте вартість послуг «Зеонбуду» для мовників з першого мультиплексу, пан Ільяшенко наразі не зміг сказати. За його словами, вартість можна вирахувати, виходячи з тарифів «Зеонбуду» і потужності нових передавачів. На запитання, чи погодилися мовники на розширення покриття, він відповів, що раніше з телеканалами це питання було погоджено і вони розуміють, що це додаткове соціальне навантаження для охоплення ефірним цифровим телебаченням тих районів, де його немає.

Нагадаємо, раніше робоча група з питань переходу на цифру домовилася, що провайдер цифрового ТБ «Зеонбуд» встановить додаткові передавачі в 47 населених пунктах для розширення покриття першого мультиплексу МХ-1, у якому мовлять вісім телеканалів: «Інтер», «Україна», «1+1», НТН, К1, «UA: Перший», ICTV, Enter-Film. Тривалий час ці плани нічим не увінчувалися, а «Зеонбуд» звинувачував Концерн РРТ у перешкоджанні їхнім планам розбудовувати покриття: мовляв, Концерн відмовляється надавати технічні умови для розташування нових передавачів «Зеонбуду» на своїх вежах. Зрештою, після тривалих переговорів 13 грудня 2018 року Нацрада за запитом «Зеонбуду» замовила прорахунок частот в «Українського державного центру радіочастот» (УДЦР) у 41 населеному пункті для встановлення додаткових передавачів і розширення покриття мультиплексу МХ-1. Тоді ж на запит «Зеонбуду» Нацрада замовила висновки УДЦР щодо збільшення потужності або зміни параметрів передавачів «Зеонбуду» в іще декількох населених пунктах.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY