Нацрада обмежила ретрансляцію в Україні каналу TV XXI

Нацрада обмежила ретрансляцію в Україні каналу TV XXI

21 Лютого 2019
2737
21 Лютого 2019
16:39

Нацрада обмежила ретрансляцію в Україні каналу TV XXI

2737
21 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вилучила іноземний телеканал TV XXI з переліку телеканалів, які дозволені до ретрансляції на території України. Підставою стало те, що канал втратив європейську ліцензію і має лише російську ліцензію.
Нацрада обмежила ретрансляцію в Україні каналу TV XXI
Нацрада обмежила ретрансляцію в Україні каналу TV XXI

Нацрада проаналізувала ефір 50 іноземних телеканалів, нагадав член Нацради Сергій Костинський. Регулятор з’ясував, що частина з мовників дають в ефірі інформацію про свої ліцензії Роскомнагляду, хоча в Україні вони ретранслюються на підставі ліцензій, отриманих у ЄС або країнах, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. Нацрада звернулася до європейських регуляторів щодо цих каналів.

Зокрема, в ефірі каналу TV XXI Нацрада зафіксувала інформацію про ліцензію Роскомнагляду (хоча TV XXI мав право ретранслюватися в Україні на підставі латвійської ліцензії) та рекламу комерційних об’єктів у Москві. «Тобто канали прийшов як латвійський, а рекламує московський бізнес», – зауважив Сергій Костинський.

На свій запит Нацрада отримала від латвійського регулятора відповідь, що 26 червня 2018 року ліцензію TV XXI було анульовано. «Тобто сьогодні правових підстав для того, щоб цей телеканал мовив на території України, немає. Він фактично є ліцензіатом Роскомнагляду», – резюмував пан Костинський.

«Є два фактори, за які ми вилучаємо канали з переліку, – сказав голова Нацради Юрій Артеменко. – Перший – це розміщення реклами, не оплаченої в Україні (а в ефірі телеканалу було розміщення регіональної реклами з оплатою в рублях, з адресою пунктів продажу). І другий: латвійський регулятор сказав, що такої ліцензії в телеканалу вже немає. Ми вимушені вилучити канал з переліку. Якщо вони отримають ліцензію іншої країни – ми розглянемо їх заяву про включення до переліку».

Представник компанії-дистрибутора каналу TV XXI «Контент Юкрейн» сказав, що відповідно до Європейської конвенції про транскордонне телебачення канал перебуває під юрисдикцією Латвії: «Правління телеканалу знаходиться на території Латвії, 100% співробітників працюють на території Латвії, редакційна політика приймається в Латвії. Тобто, відповідно до пункту 3а частини 2 статті 5 Європейської конвенції про транскордонне телебачення, канал знаходиться під юрисдикцією Латвії». Також він повідомив, що за рекламу, яка транслюється в ефірі TV XXI на території України, сплачено українській компанії ТОВ «ТВ-21 Суми» і це підтверджено копіями угод.

«Для нас ключове, що немає ліцензії європейської, а є ліцензія Роскомнагляду», – наголосив Юрій Артеменко. Представник дистрибутора на це заперечив: «Відповідно до конвенції юрисдикція визначається за іншими ознаками. За цими ознаками канал TV XXI є каналом під юрисдикцією Латвії». Він також повідомив, що наприкінці 2018 року канал подав заяву про отримання ліцензії у Швеції.

Однак членів Нацради аргументи дистрибутора не переконали, і вони одноголосно прийняли рішення вилучити телеканал TV XXI з Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України.

Після вилучення каналу TV XXI цей перелік налічуватиме 181 іноземний телеканал. При цьому ретрансляцію двох із них тимчасово обмежено за рішеннями Нацради: RTVI – до 7 березня 2019 року (згідно з рішенням Нацради від 6 вересня 2018 року) і «Наше любимое кино» – до 8 серпня 2019 року (згідно з рішенням Нацради від 7 лютого 2019 року).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2737
Читайте також
11.04.2019 12:26
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 790
21.12.2017 14:10
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 393
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду