«Чисте небо» започатковує «партнерський принцип» у боротьбі з піратством

«Чисте небо» започатковує «партнерський принцип» у боротьбі з піратством

23 Січня 2019
1769
23 Січня 2019
17:11

«Чисте небо» започатковує «партнерський принцип» у боротьбі з піратством

1769
Громадська спілка «Ініціатива "Чисте небо"» вводить так званий «партнерський принцип» у боротьбі з піратством. Він полягає у тому, що якщо один з учасників ініціативи повідомляє про те, що його «піратять», то інші учасники можуть розірвати з таким провайдером договір, а якщо це — сайт, то прибрати з нього свій плеєр.
«Чисте небо» започатковує «партнерський принцип» у боротьбі з піратством
«Чисте небо» започатковує «партнерський принцип» у боротьбі з піратством

Про це повідомляє  громадська спілка.

Як наголошує «Чисте небо», у січні 2019 стався перший прецедент роботи за цим принципом. Компанія MBG, дистрибутор телеканалів History і Euronews, подала до «чорного списку» «Чистого неба» одного з провайдерів платного телебачення. StarLight Digital провели переговори з MBG і провайдером з метою з'ясувати, чи дійсно права були порушені. Після чого повідомили провайдеру про розірвання договору з ним. У результаті провайдер відключив телеканали, через які у MBG були претензії.

Нагадаємо, Дмитро Левін, керівник Центру моніторингу контенту StarLight Digital, у коментарі «Детектор медіа» зазначав: «Якщо підтвердиться, що у провайдерів немає договорів з правовласником, то і ми розірвемо договір - припинимо роботу. Ми це робимо, щоб з'ясувати ситуацію й уникнути непорозумінь за списком. Боротьба з піратством - це наша щоденна робота, ми будемо це робити поки існують ті, хто порушує закон. Наш підхід до бізнесу дуже простий, ми за чесну конкуренцію на ринку і прозорі взаємини партнерів».

За словами Ольги Воронович, партнерки MBG Ukraine і MBG Bel, є провайдери які «помилково» без угоди ретранслюють телеканали, однак готові укласти договір після звернення правовласників: «Такі компанії до списку не потрапляють. Є ж такі, до яких достукатися неможливо. І, як виявилося, вплинути на них можна тільки за допомогою інших правовласників і партнерського принципу не працювати з «піратами». Ми раді бути частиною цього процесу і сподіваємося, що незабаром в Україні піратство буде переможене завдяки спільним зусиллям усіх учасників ринку».

Катерина Федорова, очільниця ініціативи «Чисте небо» та керівниця ТОВ «МБГ Україна» вважає, що «партнерський принцип» сприятиме розвитку ринку: «Коли ми допомагаємо один одному в боротьбі, в короткостроковій перспективі відмовляючись від контрактів і позбавляючи себе доходу, але в довгостроковій — оздоровлюючи весь ринок, що принесе вигоду всім».

Нагадаємо, «Чисте небо» – ініціатива чотирьох найбільших медіагруп України – «1+1 Медіа», StarLightMedia, «Медіа Група Україна» і Inter Media Group.

У 2017 році ініціатива «Чисте небо» разом із Українською антипіратською асоціацією (УАПА) створили сервіс blacklists.org.ua для рекламодавців, тоді на ньому надавався тільки перелік сайтів, до яких є претензії від правовласників. Цей перелік надається і зараз, він оновлюється щомісячно. У травні 2018 року на blacklists.org.ua почали оприлюднювати перелік провайдерів, до яких є претензії від правовласників.

На початку січня 2019 року StarLightMedia, «1+1 медіа» та Media Broadcasting Group заявили про претензії до 35 провайдерів.

Фото: 112.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1769
Читайте також
25.07.2019 10:30
Ольга Ваганова
для «Детектора медіа»
2 758
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду