У Хмельницькому викрили пірата. Попередня сума збитків правовласникам - понад 300 тис. грн

У Хмельницькому викрили пірата. Попередня сума збитків правовласникам - понад 300 тис. грн

1 Лютого 2019
2004
1 Лютого 2019
12:05

У Хмельницькому викрили пірата. Попередня сума збитків правовласникам - понад 300 тис. грн

2004
У Хмельницькому працівники Подільського управління Департаменту кіберполіції спільно з детективами Хмельницького відділу поліції викрили чоловіка, який продавав смарт-приставки для незаконної ретрансляції телеканалів.
У Хмельницькому викрили пірата. Попередня сума збитків правовласникам - понад 300 тис. грн
У Хмельницькому викрили пірата. Попередня сума збитків правовласникам - понад 300 тис. грн

Про це йдеться на сайті Національної поліції.

Працівники кіберполіції встановили, що продаж цих приставок відбувався за допомогою спеціально створеного інтернет-ресурсу, назва якого не розголошується. Його адміністратором виявився 36-річний мешканець міста Хмельницький.

Смарт-приставка дозволяла користувачу отримувати доступ до більш як тисячі платних телеканалів безкоштовно. Як уточнила «Детектору медіа» прес-секретарка департаменту кіберполіції Юлія Квітко, серед них - канали груп StarLightMedia, «1+1 медіа», «Медіа Група Україна» тощо. «Окрім українських транслювались і російські канали, які заборонені на території України», - додала вона.

Вартість приставки - від 1 тис. до 3,6 тис. гривень. Поліцейські провели санкціоновані обшуки за місцем проживання зловмисника, а також на його складських приміщеннях. Під час обшуку правоохоронці вилучили велику кількість приставок, пристрої дистанційного керування, ноутбук, флеш-накопичувачі, бухгалтерські документи та чорнові записи.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 3 ст. 176 (Порушення авторських прав) Кримінального кодексу України.

Наразі експерти оцінюють збитки, завдані правовласникам. 

«Наразі попередня сума збитків по відкритому кримінальному провадженню складає понад 300 тисяч гривень. Остаточна сума буде встановлена після проведення економічної експертизи. Зазвичай вона вища», - розказала Юлія Квітко. За її словами, з початку року вже були зафіксовані три подібні випадки дій щодо незаконної ретрансляції телеканалів

Керівник Центру моніторингу контенту StarLightDigital Дмитро Левін у коментарі «Детектор медіа» розказав, що сайт, на якому здійснювався продаж Smart box з уже встановленим програмним забезпеченням, був виявлений його співробітниками під час щоденного моніторингу.

«Як тільки ми переконалися, що це порушення наших прав, ми використовували всі можливі методи, щоб вийти на зв'язок з власником і його представниками з проханням припинити встановлювати ПО, за допомогою якого можна переглядати піратський контент», - сказав він.

Однак, за словами пана Левіна, жодної реакції з боку ресурсу не було і продажі продовжувались. Тоді  у StarLight Digital вирішили подати заяву в кіберполіції про вчинення злочину (стаття 176 Кримінального кодексу України). У результаті розслідування і стався обшук.

«Для нас дуже важливо боротися з піратством у такій формі, як продажі Smart box з уже встановленим ПЗ, яке незаконно надає доступ до програм мовлення. Поліція розслідує кілька аналогічних кримінальних справ за нашими заявами. І ми закликаємо, щоб інші правовласники приєднувалися, подавали заяви в правоохоронні органи і запобігали піратству як явищу на ринку, - наголосив Дмитро Левін, - Хочу зауважити, що за останній рік різко зменшилася кількість магазинів по всій країні, які продають даний товар з передвстановленим ПО, що незаконно надає доступ до програм мовлення. Багато продавців уже знають, що це незаконна діяльність і вона переслідується за законом».

Він також нагадав про міжнародний досвід, коли у США компанія TickBox TV погодилася виплатити 25 мільйонів доларів штрафу правовласникам за позовом щодо порушення авторських прав.

Нагадаємо, за інформацією StarLight Digital, за час дії антипіратських норм законодавства за заявами групи StarLightMedia відкрито 28 кримінальних проваджень проти крадіїв контенту.

 

 Ілюстрацію взято з сайту - mediasat.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2004
Читайте також
25.07.2019 10:30
Ольга Ваганова
для «Детектора медіа»
2 758
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду