Наталія Влащенко – про нове ток-шоу, плани на посаді генпродюсера ZIK та продаж «Публічних людей»

Наталія Влащенко – про нове ток-шоу, плани на посаді генпродюсера ZIK та продаж «Публічних людей»

22 Серпня 2017
12261
22 Серпня 2017
14:00

Наталія Влащенко – про нове ток-шоу, плани на посаді генпродюсера ZIK та продаж «Публічних людей»

12261
Наталія Влащенко – про нове ток-шоу, плани на посаді генпродюсера ZIK та продаж «Публічних людей»
Наталія Влащенко – про нове ток-шоу, плани на посаді генпродюсера ZIK та продаж «Публічних людей»

Уперше про те, що телеканал ZIK планує запускати політичне ток-шоу, ми почули в березні, коли зустрілися з тоді ще креативною продюсеркою ZIK Наталією Влащенко під час тракту її програми «Hard з Влащенко».

«Наша мрія – те, що я ставлю на перше місце з усього, що ми робитимемо в найближчий рік: велике політичне ток-шоу. Тому що ніша, як ви знаєте, спорожніла. Є якісь шоу, але вони в форматі того, що вже було багато років. Мені ж хочеться зробити блокбастер, справжній екшн, щоб це було саме політичне шоу. Не ток”, тому що від нескінченних розмов і доповідей політиків вже втомилися всі. Хочеться побачити, які вони в справі», – розповіла вона нам тоді.

Щоправда, на запитання про те, хто може стати ведучим цього нового ток-шоу, дипломатично промовчала. Нині, коли стартує новий політичний та телевізійний сезон, ми вже знаємо подробиці про новий проект: ток-шоу «Народ проти» стартує 8 вересня о 21:30, виходитиме щоп’ятниці і вестиме його сама Наталія Влащенко, яка за цей час обійняла також і посаду генерального продюсера ZIK.

Отже, в новому сезоні на глядачів чекатимуть уже п’ять великих політичних ток-шоу: до вже знайомих «Чорного дзеркала» («Інтер»), «Права на владу» («1+1») та «Свободи слова» (ICTV) додадуться «Народ проти» (ZIK) і ще одне на «UA:Першому» (його назва нині невідома, ведучим стане Роман Вибрановський, а стартує воно дещо пізніше, ніж решта).

Не вистачатиме хіба що Савіка Шустера. Хоча деякий спадок від нього все-таки залишиться. Причому саме на ZIK: «Народ проти» запросив до співпраці соціологічну компанію, яка підбирала глядачів для ток-шоу Савіка Шустера та організовувала їхнє голосування. В «Народі проти» теж буде глядацький інтерактив, причому серед глядачів автори програми обіцяють нам навіть представників окупованих територій України, чиї обличчя приховуватимуть задля їхньої безпеки. Глядачі оцінюватимуть виступи політиків-гостей програми, котрим будуть запропоновані досить суттєві форматні обмеження: мова, зокрема, про те, що вони матимуть відповідати на запитання не довше 100 секунд.

«У нас соціологічна вибірка. Цим займається компанія, яка була спеціально створена 11 років тому, коли приїхав Шустер. Після закінчення роботи з Шустером вони почали співпрацювати з нами. Глядачі в студії підбираються за віком, регіоном, статтю, професією. Ми зможемо бачити реакцію цих 100 людей по всіх стратах. І вперше в Україні в нас будуть присутні люди, які живуть на окупованих територіях. У нас є спеціальне місце, щоб ми не показували їхні обличчя, щоб не нашкодити їм. Але вони будуть присутні, голосуватимуть, ми будемо бачити їхню реакцію.

Ніяких гонорарів для глядачів у студії немає, вони приїжджають за бажанням, наші супервайзери дуже детально пропрацьовують з ними перед поїздкою тему: вони знають, які політики прийдуть, які запитання вони хотіли б поставити. І звичайно, під час ефіру можуть виникати бажання поставити й інші запитання – ми даватимемо слово всім», – розказала шеф-редакторка ток-шоу Ольга Гіржева під час презентації «Народу проти», що відбулася вчора, 21 серпня.

А «Детектор медіа» розпитав подробиці про новий проект та плани на посаді генерального продюсера ZIK у Наталії Влащенко.

– Наталіє, коли ми з вами спілкувалися в березні, я вас запитувала: як ви встигатимете вести «Hard з Влащенко», «Перші другі» і бути креативною продюсеркою? Зараз ви стали генеральною продюсеркою і додалося ще велике політичне ток-шоу. Як ви все це встигатимете? Чи продовжать виходити «Hard з Влащенко» і «Перші другі»?

– Я ще книжку написала, політичний роман, він незабаром вийде. Там багато розповідатиметься про наших політиків і журналістів. Напевно, вийде скандально.

Я дуже багато працюю, роблю все швидко і роботу свою дуже люблю. Вона – моє життя, без пафосу. Іноді я закінчую працювати о 23:00-24:00, а о 07:00 вже знову починаю. Випусків «Hard з Влащенко» стане трошки менше: програма виходила чотири рази на тиждень, а тепер буде два, тому що все-таки велике шоу потребує часу на підготовку. Що до «Перших других», то цей формат дуже полюбили, його добре дивляться і він не потребує стільки ресурсів, бо записується, а не йде в прямому ефірі. Тому ця програма продовжить виходити без змін. У ній звучало багато резонансних історій: з Роксоланою Хмарою, Русланою Пашинською, Іриною Барах (дружиною Анатолія Матіоса. – ДМ), Ольгою Тягнибок, Марією Максаковою. А взагалі під час кожної історії цього проекту люди несподівано розкривалися. І я думаю, що нам не вистачає отаких особистих програм про життя.

– А «Народ проти» виходитиме в прямому ефірі?

– Так. І триватиме 2,5 години.

– Де знаходиться студія?

– Вона знаходиться на Лепсе, це відома студія – там, зокрема, працює «Квартал 95».

– Представляючи сьогодні журналістам нове ток-шоу, ви згадали, що одне видання опублікувало непідтверджену інформацію про інвестиції в нього – начебто мова про $400 тис. Це написали ми, «Детектор медіа».

– Так. І я не знаю, де ви взяли таку інформацію.

– Це завищена сума?

– Дуже завищена.

– Яка команда працює над проектом, скільки людей?

– Над проектом працюють декілька десятків людей, бо він дійсно масштабний. Ключові члени команди – продюсерка «Народу проти» Тамара Гусейнова і редакторка «Народу проти» Ольга Гіржева.

– Ви прийшли на канал зі сторони. Тут уже був кістяк менеджерської команди. На кого зараз, через півроку роботи, ви вже можете спиратися? Хто ваша права рука?

– По-перше, зі мною прийшло кілька людей з каналу «112 Україна», яких я добре знаю. А команда, яка була на місці, коли я прийшла, – це просто вогонь. Тут працюють багато людей зі Львова. Ви знаєте, що таке галичанська чемність, неконфліктність? В роботі це дуже приємно. Зараз відбувається інтегрування, і мені здається, що воно успішне.

– Коли ми з вами спілкувалися в березні, ви говорили, що володієте українською мовою, але думаєте, що не зможете вести нею ефіри, під час яких потрібна швидка реакція. Потім ви почали їх вести, у вас чудово виходило. Чи вестимете ви ток-шоу повністю українською мовою?

– Так, повністю українською. У мене є коуч, прекрасна дівчина Мирослава, яка дає мені уроки. І я сподіваюся, що дуже скоро мені навіть коуч не знадобиться.

– Все-таки ви прийшли в телевізійну журналістику з друкованої. Чи брали ви якісь уроки, як поводитися перед камерою?

– Ні. Це ж питання темпераменту. Звісно, я думаю, що якісь помилки я роблю. У мене є близький друг, він маркетолог, який непогано розбирається в телебаченні і завжди пише мені свої зауваження. Взагалі в мене дуже багато друзів, які є фанатами програми і знають, що я ніколи не ображаюся на зауваження. Навпаки, я дуже не люблю людей, які говорять: «У тебе все гарно, все супер». Краще скажіть мені, що не так. Я дуже уважно вислуховую всі зауваження та думки, і це корисно. Більше того, коли я запускала на «112 Україна» «Люди. Hard Talk», то напевно, я була першою телеведучою, яка в Facebook просила писати мені свої запитання до гостей. І багато запитань від своїх глядачів я ставила в ефірі, і це неймовірно розкручувало програму, тому що люди розуміли, що їхня думка не розчиняється в повітрі. От чому я завжди стільки уваги приділяю Facebook: у мене має бути міцний зворотній зв'язок з моєю аудиторією.

– Проморолик ток-шоу «Народ проти», який ви нам сьогодні показали, являє собою нарізку з трактів програми. Коли вони писалися? Скільки їх було? І скільки ще буде?

– Був один тракт позавчора, один – позапозавчора, і ще один запланований на завтра. І все, далі – в бій.

– Ви вже сказали нам, що сподіваєтеся на довге життя цього проекту, що він проіснує кілька років. Чи є у вас якісь проміжні KPI на один сезон, щоб подивитися, які цифри збере ток-шоу?

– У мене є плани щодо цифр, які я хочу, щоб він зібрав, але я їх не називатиму. Вважайте, що це просто забобон. Але я обіцяю, що потім скажу: вийшло більше чи менше.

– Найрейтинговішою програмою ZIK останнім часом було ток-шоу Саакашвілі «Інша Україна». Досить дивне шоу, бо воно робилося політиком…

– Люди в Україні надзвичайно політизовані. Я думаю, що ці рейтинги Саакашвілі були побудовані на тому, що в людей накопичилася дуже велика агресія і вони просто рефлексували на неї.

Є багато способів забезпечити високі рейтинги. Можна привести красиву дівчину, яка повільно роздягатиметься півтори години на екрані – і теж, певно, будуть рейтинги. Але наше завдання – зробити класне, професійне телебачення. Щоб воно було суспільно корисним, не базувалося на найнижчих інстинктах і пропонувало справжнє шоу, яке дивитимуться всі.

– Чи з’являтимуться у вас іще ведучі-політики?

– Мені б не хотілося. Я вважаю цю практику неправильною. Все-таки кого б із політиків ми не згадали на екрані на різних каналах, мова про їхній піар і бенефіс. До телебачення це не має жодного стосунку.

– Крім нового ток-шоу, які ще нові проекти ви запускатимете як генеральний продюсер?

– До Нового року запускатиму проекти, які стосуватимуться освітницьких, правоохоронних тем, ми будемо запускати нові шоу про культуру тощо.

А скільки буде цих нових проектів?

– Скільки встигнемо зробити за цей рік, стільки й зробимо.

– Ви, напевно, стежите за конкурентами. Нещодавно в ЗМІ з’явилася інформація про те, що Ярослав і Богдан Дубневичі начебто збираються запустити власний загальнонаціональний телеканал. Чи чули ви щось про це?

– Не знаю, чесно кажу. Зараз є багато інформації про те, що запускатиметься той чи інший канал. Чим ближче ми підходитимемо до виборів, тим більше запускатиметься медійних проектів: сайтів, маленьких каналів тощо. У розвиненому світі ніхто не запускає медіа під вибори. Що ж, мабуть, нам потрібно це пережити. Я дуже сподіваюся, що колись у нас сформується справжній медійний ринок, де богом і царем буде реклама, а не політичні гроші. На такому ринку все обертатиметься довкола глядача і його потреб, а також будуть затребувані інтелект, культура, а телебачення почне відповідати естетиці сьогоднішнього дня, а не 30-річної давнини. І ми покінчимо з ситуаціями, коли політики по півтори години розповідають на ток-шоу, які вони круті. Хочете розказати? Ідіть у двори. Це називається «передвиборча кампанія». У нашому ток-шоу такого точно не буде.

– Переді мною у вас брав коментар інший журналіст, який запитав вас про стосунки з власником ZIK. Я би також хотіла поставити запитання на цю тему, але дещо по-іншому. Я чула, що раніше ви нібито продали Петрові Димінському видання «Публічні люди»…

– Я більше не є власницею журналу й сайту «Публічні люди», вони проводять свою політику окремо від мене. Я продала їх майже рік тому. Кому – це закрита інформація. У нас є домовленість, що коли власник захоче прокоментувати, що це його ресурс, то він це зробить. Є реєстри. Якщо цікаво, подивіться там (за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, кінцевим бенефіціаром ТОВ «Форзац», яке видає «Публічні люди», є Анастасія Хлапоніна. Вона ж є керівником компанії з 10 лютого 2017 року. Під час презентації «Народу проти» журналістам дарували два номери «Публічних людей». В обох Наталія Влащенко була вказана шеф-редакторкою, останній з них був підписаний до друку наприкінці червня. – ДМ).

– Чи правда, що крім журналу і сайту у вас була ще й мережа сіті-лайтів?

– Ні, мережі сіті-лайтів у нас ніколи не було. Ми купували розміщення на них, як і всі. Якщо ми мали бажання й ресурси, коли ще був живий рекламний ринок і відділ реклами заробляв більше, ми могли прорекламувати обкладинку. Це робилося з абсолютно нормальною метою, щоб журнал продавався. Так, у нас були домовленості з рекламним агентством, воно давало нам якісь знижки. Але потім настав 2008 рік – і все, почалася криза. Тоді всім було важко, і нам у тому числі.

І ви з того часу шукали покупця?

– Ні. Цей проект багато важив для мене. Сайт зростав: сьогодні він входить у 20-ку найбільш відвідуваних сайтів України (за даними SimilarWeb, сайт http://pl.com.ua у липні мав 1,02 млн відвідувачів, 83,62% з яких забезпечив реферальний трафік. – ДМ). Думка про те, що мені час прощатися з «Публічними людьми», виникла, коли я пішла працювати на телебачення (у 2014 році. – ДМ). Я вела щоденну програму («Люди. Hard Talk» на «112 Україна». – ДМ). І зрозуміла, що розірвуся на частини, а тому мені треба обирати: займаюся я медіабізнесом чи телебаченням. І з того часу я почала думати про те, що потрібно продати «Публічні люди».

А сума в $250 тис., яка фігурує в чутках про цю угоду, це правда?

– Я не коментую.

Чого, на ваш погляд, нині можна чекати від каналу «Еспресо», коли до переліку його власників увійшов Арсеній Яценюк? Можливо, там будуть інвестиції? Нові проекти?

– Я не знаю, хто там куди увійшов. Завжди ходили наполегливі чутки, що і Арсеній Яценюк, і Микола Мартиненко, і, можливо, Арсен Борисович (Аваков. – ДМ) брали участь у фінансуванні каналу. Можливо, вони просто оформили це офіційно.

За ким із ваших конкурентів ви зараз особливо ретельно спостерігаєте? За Прямим, можливо?

– Абсолютно за всіма. Зрозуміло, що всі інформаційні телеканали – наші конкуренти, як і всі канали, які роблять політичні ток-шоу. Коли я керувала «Публічними людьми», я стежила абсолютно за всім глянцем і за всіма сайтами. Моніторинг того, що відбувається на ринку – це нормальна ситуація для будь-якого менеджера.

Фото: прес-служба ZIK

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12261
Читайте також
28.08.2017 17:33
Галина Петренко
«Детектор медіа»
6 184
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду