Так просто, або Як «Просто радіо» махлює з квотами

Так просто, або Як «Просто радіо» махлює з квотами

18 Листопада 2016
8166
18 Листопада 2016
17:30

Так просто, або Як «Просто радіо» махлює з квотами

8166
Дивно, чому автори й виконавці ще не звернули увагу на те, як їхні твори переривають на півтакта.
Так просто, або Як «Просто радіо» махлює з квотами
Так просто, або Як «Просто радіо» махлює з квотами

Із 8 листопада, відколи набули чинності квоти на радіо на пісні українською мовою (25%) та ведення програм українською мовою (50%), я особливо уважно прислухалася до свого улюбленого «Просто радіо». І результат мене розчарував…

Я на власні очі бачила спротив індустрії квотам під час роботи профільного парламентського комітету над компромісним законопроектом замість перших ініціатив активістів і Міністерства культури. Відтак, очікувала, що галузь знайде способи мінімізувати вплив нових квот на своє програмне наповнення. І цьому, на мій погляд, мали б сприяти кілька моментів.

По-перше, до ухваленого Верховною Радою закону не увійшла вимога рівномірного співвідношення частки пісень українською мовою протягом усього ефірного часу. Під час роботи над законопроектом індустрія вимагала гнучкості програмування ефіру: мовляв, радіостанціям потрібна можливість робити тематичні марафони української пісні. І законодавець частково пішов індустрії назустріч: рівномірного співвідношення не вимагається, лишень квота має дотримуватися як протягом доби, так і протягом двох добових відрізків: з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 (аби радіостанції не ставили українські пісні виключно вночі).

По-друге, мінімізація впливу квот була закладена в підписаному радіогрупами меморандумі щодо виконання закону та в роз’ясненні Нацради, як вона планувала рахувати квоти. Згідно з цими документами, піснями вважається все, що довше 90 секунд, а квота має обраховуватися від кількості пісень, а не їх тривалості (у законі вживається слово «обсяг»). Ось у цих деталях і сховалася хитрість.

У що це вилилося в ефірі, я опишу на прикладі однієї радіостанції, яку регулярно слухаю, – «Просто радіо». Вважаю, що маю слухацьке право обуритися її програмною політикою.

У плейлисті «Просто радіо» українськомовні пісні трапляються в середньому раз на годину. Якщо в його ефірі йде розмовна програма з ведучими (ранкове шоу або вечірня авторська студія), то вона переривається в середньому п’ятьма піснями на годину. У музичні години без ток-шоу (більша частина ефіру) «Просто радіо» транслює в середньому 10 пісень на годину (плюс новини, рекламні блоки, анонси, міжпрограмні заставки). Тобто – кожна п’ята чи кожна десята пісня українською, чого недостатньо для виконання квоти.

Тому добрати необхідну частку пісень українською «Просто радіо» намагається за рахунок тематичних годин української музики – о 7-й ранку та 9-й вечора. Під час цих годинних ефірів радіостанція змінює концепцію – замість «тільки нового року» транслює українські поп-рок-хіти різної давності – від 20-літніх треків ВВ, «Океану Ельзи», «Скрябіна» до порівняно свіжих «Бумбокса», Джамали чи «Pianoбоя». Втім, неформатність українських годин – це ще півбіди.

Ранковий український блок вміщує, за моїми підрахунками, до 14 пісень. Натомість у вечірньому блоці під назвою «Національна радість» «Просто радіо» вдається до найганебнішої, з моєї точки зору, практики: подає нарізку уривків українськомовних пісень тривалістю до двох хвилин кожен. Причому, деякі треки обриваються не після приспіву, а десь посередині другого куплету. У результаті – кількість пісень у вечірню годину зростає в рази. Певно, радіостанція розраховує саме на те, що Нацрада пообіцяла рахувати кількість пісень, а не хронометраж, а піснею вважати твір тривалістю від 90 секунд.

У результаті вечірній ефір «Просто радіо», наприклад, 15 листопада о 21:00 перетворився на попурі з 33 фрагментів пісень, з яких дев’ять – авторства «Океану Ельзи». Днями Святослав Вакарчук обурився, що деякі радіостанції намагаються абсурдизувати квоти, ставлячи пісні ОЕ кожні 10-15 хвилин, ніби в Україні немає іншої музики. Дивно, чому автори й виконавці ще не звернули увагу на те, як їхні твори переривають на півтакта. Гадаю, якщо практика триватиме – обов’язково звернуть.

За моїми підрахунками (не претендую на офіційне дослідження), частка пісень українською мовою в першій і другій половинах дня на «Просто радіо» становить близько 13% від загальної кількості, якщо не брати до уваги ранкової й вечірньої тематичних годин. Разом з ранковою годиною частка зростає до 33%. Разом з вечірньою «Національною радістю» – до 48%.

Ось такий легкий шлях удавати виконання вимог закону. Заради справедливості зауважу: таким грішить не одне «Просто радіо». За спостереженнями активістів руху «Відсіч», пісні ріже ще й «Люкс ФМ». Можливо, є й інші їхні послідовники.

У вас, колеги з «Просто радіо», було чотири місяці, щоби підготуватися до виконання закону. Позаяк я щиро сподіваюся, що ваша поточна програмна політика зумовлена банальними лінощами, а не свідомим наміром посіяти ненависть до квот і огиду до всього українського (а мені вже траплялися обурені відгуки слухачів «Просто радіо» на Facebook, мовляв, поверніть, як було). Потрібно трохи напружитися та знайти український контент, який пасує до концепції «тільки новий рок». Тим паче, що журналісти інтернет-видань уже провели пошуки і створили на допомогу радіостанціям бази даних української музики (проекти «Української правди» «Як звучить Україна: 700 гуртів та виконавців» і Karabas Live «Допомога радіоефіру. 300 нових пісень українською мовою»). Тим паче, що ви вже взяли в ротацію цікаві українські гурти Bahroma, Be My Guest, Fontaliza, «Антитіла». Більш того, ви підтримуєте англомовних українських виконавців Alloise, Brunettes Shoot Blondes, The Erised, Андрія Лучанка з його гуртом The Fireplace, хоча вони й не підпадають під квоти (до речі, ви ж точно знаєте, що в Alloise і Лучанка є пісні й українською). Тобто ви явно не байдужі до української музики.

Мені щиро хочеться, щоб ефірна радіостанція, за яку я голосую тумблером, була взірцем для «шансонів» і фабрик попси в плані виконання закону, а не навпаки. Я не хочу бачити «Просто радіо» в числі злісних порушників, яких оштрафує Нацрада з питань телебачення і радіомовлення (штраф – це 5% ліцензійного збору, між іншим). Часу виправитися залишилось обмаль. Уже сьогодні Нацрада розгляне результати моніторингу 11 загальнонаціональних радіостанцій і декому призначить позапланові перевірки, а через тиждень дійде черга й до станцій, які мають статус регіональних (зокрема й «Просто радіо»). Тому я слухаю й чекаю.

P.S. Не хотіла давати додаткових кпинів за мову ведення ефіру. Але не можу про це не згадати. Що там з вашим ранковим шоу? Пару фраз повільною, ніби іноземною, українською ситуації не врятують. Тут або ведучі чимскоріш вивчають мову, або – міняєте ведучих.

Ілюстрація - keddr.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8166
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду