Нацрада за місяць не зафіксувала значних порушень на радіо норми квот на пісні української мовою

Нацрада за місяць не зафіксувала значних порушень на радіо норми квот на пісні української мовою

8 Грудня 2016
1734
8 Грудня 2016
17:20

Нацрада за місяць не зафіксувала значних порушень на радіо норми квот на пісні української мовою

1734
Член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський заявив, що регулятор протягом місяця виявив у 9 ліцензіатів порушення закону про запровадження 25-відсоткової квоти для україномовних пісень для радіостанцій України.
Нацрада за місяць не зафіксувала значних порушень на радіо норми квот на пісні української мовою
Нацрада за місяць не зафіксувала значних порушень на радіо норми квот на пісні української мовою

Про це повідомляє «Укрінформ».

«На сьогоднішній день ми вже зафіксували ознаки порушень щодо квоти обсягу пісень українською мовою, яка має становити не менше 25 %, лише у 9 наших ліцензіатів. Це і загальнонаціональні радіостанції, і місцеві», - зазначив він.

Крім того, за його словами, у трьох радіостанцій було зафіксовано ознаки порушення щодо частки ведення програм українською мовою.

При цьому Сергій Костинський підкреслив, що загалом в Україні більше 400 радіостанцій, тож така кількість порушень не є систематичною й загалом, на його думку, свідчить про дотримання вимог законодавства у питанні квотування україномовної музики на радіо.

Водночас він додав, що найчастіше порушників фіксували в Дніпропетровській, Кіровоградській, Луганській та Харківській областях.

«Зафіксовані ознаки порушень – незначні, й перевірки, які ми призначили, покажуть, чи дійсно ми правильно все порахували і є порушення чи таких порушень немає. Насправді, найбільші такі показники є тільки у місцевих радіостанцій, загальнонаціональні порушують лише на 5 % або навіть 0,5%», - сказав член Нацради.

Він також запевнив, що навіть якщо й були зафіксовані ознаки порушення, то в подальшому радіостанції здебільшого намагалися виправити ситуацію.

Разом з тим Сергій Костинський зауважив, що у випадку підтвердження в ході перевірки Нацрадою порушень у ротації україномовних пісень та ефірних програм на порушника накладатиметься штраф розміром 5 % від ліцензійного збору. За його даними, для місцевих радіостанцій, які мовлять на одній радіочастоті, сума штрафу може складати понад 6 тис. гривень, а для загальнонаціональних - близько 200 тис. гривень.

«Це дуже серйозно, і жоден ліцензіат не хоче отримати штраф від Національної ради, тому загалом норми виконуються», - відзначив він.

Крім того, представник Нацради заявив, що жодних скарг на нестачу україномовних пісень від будь-яких радіостанцій не надходило, у тому числі й від вузькожанрових, так званих «нішових».

«Парламентаріїв звинувачували в тому, що цими квотами вони заганяють українську мову в «гетто». Насправді, ні! За законом забезпечується мінімальна планка і ніхто ж не заважає давати більший відсоток українських пісень. Але також ми даємо можливість українським пісням ротуватися цілодобово, незалежно від того, як до цього ставиться радіостанція», - наголосив Сергій Костинський.

Нагадаємо,1 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки двох місцевих радіокомпаній – одеське «Армянське радіо» (ТОВ «Радіомовна компанія “Армянське радіо”») та харківське радіо «106,6» (ТОВ «ТРК “Сімон”») щодо дотримання ними квот на пісні та ведення ефіру українською мовою.

24 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки п'яти регіональних і місцевих радіостанцій через зафіксовані під час моніторингу недотримання квот пісень і ведення ефіру українською мовою.

18 листопада Нацрада призначила позапланові перевірки чотирьох мережевих радіостанцій Kiss FM, MFM, «Шансон» і «Ретро ФМ» через зафіксоване під час моніторингу 8-9 листопада недотримання квот пісень і ведення ефіру українською мовою.

Напередодні, 17 листопада, голова Нацради Юрій Артеменко оприлюднив інфографіку з результатами моніторингу 9 листопада 2016 року ефіру 11 загальнонаціональних радіостанцій щодо виконання квот україномовних пісень.

Тим часом радіостанції «Просто радіо» та «Люкс ФМ» намагаються заповнити квоту, пускаючи в ефір годинні нарізки з уривків пісень українською мовою, розраховуючи на те, що Нацрада рахуватиме кількість пісень, а не хронометраж.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1734
Читайте також
24.11.2016 10:45
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
4 712
18.11.2016 17:30
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
8 166
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду