Радіостанції повинні шукати нових виконавців, а не крутити після введення квот лише «Океан Ельзи» - Вакарчук

Радіостанції повинні шукати нових виконавців, а не крутити після введення квот лише «Океан Ельзи» - Вакарчук

13 Листопада 2016
2619
13 Листопада 2016
10:24

Радіостанції повинні шукати нових виконавців, а не крутити після введення квот лише «Океан Ельзи» - Вакарчук

2619
Український музикант, лідер рок-гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук вважає, що деякі радіостанції намагаються знівелювати запровадження квот на україномовні пісні.
Радіостанції повинні шукати нових виконавців, а не крутити після введення квот лише «Океан Ельзи» - Вакарчук
Радіостанції повинні шукати нових виконавців, а не крутити після введення квот лише «Океан Ельзи» - Вакарчук

Про це він написав у своєму блозі у виданні «Новое время».

Святослав Вакарчук зазначив, що в цілому як людина, яка вірить у ринкові принципи, не є прихильником запровадження квот. «Питання квот в Україні завжди було дуже політизованим. Я так і не зрозумів, звідки беруться цифри, скільки української музики має бути в ефірі», - написав музикант.

Водночас він погоджується, що українська культура вимагає державного протекціонізму.

«Зрозуміло, що Україна, культура якої сотні років потерпала від придушення і свідомої маргіналізації, опинилась у несприятливих умовах, оскільки до 1991 року увесь час існували обмеження проти української мови. Тому було б не зовсім чесно сказати: «А тепер у нас вільний ринок, нехай все розвивається, як є». Довгий час українська мова була не у привілейованому становищі, а навпаки, тому зрозуміле бажання просувати україномовний продукт», - зазначив співак.

Святослав Вакарчук також пише, що керівництво радіостанцій, які не є великими прихильниками просування україномовного продукту, можуть поставитися до їх запровадження формально.

«З іншого боку, ми прекрасно розуміємо, що якщо без підготовки ввести квоти для україномовної музики, це матиме два наслідки: перший – на радіостанціях буде з’являтися українська музика, якість якої буде поступатися західній, і це буде створювати комплекс меншовартості у слухачів. Друге – ті, хто насправді не є великими прихильниками просування україномовного продукту, почнуть цинічно, а інколи навіть саркастично виконувати формальні вимоги, щоб абсурдизувати ці квоти», - вважає музикант.

У Святослава Вакарчука викликає подив, навіщо деякі власники радіостанцій ставлять кожні 10-15 хвилин музику гурту «Океан Ельзи», ніби показуючи, що в Україні немає іншої музики.

«Таким чином вони, по-перше, дратують слухачів, адже ніхто не хоче слухати одну й ту саму групу кожні десять хвилин, по-друге ж, висміюють ініціативу щодо квот на україномовну музику в цілому», - зазначає співак.

На думку Святослава Вакарчука, це відбувається через те, що в Україні не збалансовані державні інтереси.

«Зараз державні чиновники з усієї сили нав’язують квоти, намагаючись якнайшвидше збільшити кількість україномовного продукту і думаючи, що він за рік стане суперякісним і цікавим. Програмних директорів більшості радіостанцій взагалі цікавить лише заробляння грошей, а українську музику як велику національну ідею вони в душі всерйоз не сприймають. Як наслідок, відбувається перетягування канату: одні роблять крок, інші намагаються максимально його знівелювати», - впевнений він.

На його думку, це перетягування канату показує відсутність справжнього внутрішнього консенсусу з цього приводу. Співак вважає, що має бути добровільна згода обох сторін робити все українське популярнішим і кращим.

«Для цього потрібно, щоб держава, окрім квот, давала українській музичній індустрії більше можливостей проявити себе: це і податкові преференції, і більше вкладання грошей в культуру. Я не маю на увазі державні замовлення. Будуйте зали, зробіть ремонт у будівлях державних підприємств, пов’язаних зі звукозаписом, найміть спеціалістів, працюйте з радіостанціями не як наглядач, а станьте їхніми партнерами. З іншого боку, директори радіостанцій не повинні висміювати квоти. Це має бути спільний рух в одному напрямку», - наголосив Святослав Вакарчук.

Він також нагадав, що в інтернеті є безліч цікавої, прогресивної української музики.

«Можливо, частина з неї не дуже якісно записана, але ми всі разом можемо над цим попрацювати, і тоді вона зазвучить значно краще. Великою мірою ця музика вже сьогодні готова для якісних ефірів, але для цього потрібно, щоб скаути радіостанцій ходили на концерти, вишукували ці пісні в інтернеті, як це робиться в усьому цивілізованому світі», - зазначив він.

Святослав Вакарчук зауважив, що представники радіостанцій не шукають нових українських виконавців.

«Скажіть мені, коли в останній раз представники радіостанцій ходили по роботі в різні клуби в українських містах, враховуючи районні центри, заради того, щоб почути і відшукати нову українську музику? Вони цим практично не займаються. Їм зручніше, щоб «Океан Ельзи» або хтось інший випустив новий альбом, щоб його можна було крутити по колу. Я вважаю, що така позиція не призведе ні до чого хорошого», - написав він.

Співак хотів би, аби запровадження квот дозволило радіослухачам почути нових молодих виконавців.

«Здавалось би, нам мало б бути вигідно, що наші пісні частіше крутять на радіостанціях, оскільки від цього ми отримуємо роялті, і ця система в Україні як-не-як працює. Однак я хотів би, щоб цей час заповнювався молодими музикантами, які ще не повною мірою проявили себе, оскільки це збагатить українську музику. А якщо ж ми справді почнемо отримувати більше грошей через більшу кількість ротацій на радіостанціях, я обіцяю, що всі ці кошти ми витратимо або на запис в студіях молодих музикантів, або на допомогу їм у придбанні інструментів.  Я закликаю всіх – і державу, і радіостанції – з учасників конфлікту стати учасниками спільної справи. А спільна справа означає взаємну довіру, підтримку і допомогу», - закликав він.

Нагадаємо, 8 листопада набув чинності закон «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», який запроваджує на радіо квоти на пісні українською мовою та ведення програм українською мовою.

Квоти вводяться поступово, протягом трьох років. Але вже з 8 листопада 2016 року радіостанції зобов’язані будуть транслювати у часових проміжках з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 щонайменше 25% пісень українською мовою та вести протягом доби щонайменше 50% програм українською мовою.

Фото: dpchas.com.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2619
Читайте також
18.11.2016 17:30
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
8 168
04.11.2016 12:40
Борис Бахтєєв
«Детектор медіа»
1 036
03.11.2016 12:49
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 030
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду