«Зеонбуд» пояснив причини вимкнення телеканалів

«Зеонбуд» пояснив причини вимкнення телеканалів

1 Квітня 2015
4746
1 Квітня 2015
18:32

«Зеонбуд» пояснив причини вимкнення телеканалів

4746
«Зеонбуд» пояснив причини вимкнення телеканалів
«Зеонбуд» пояснив причини вимкнення телеканалів

Провайдер цифрового телебачення «Зеонбуд» пояснив, що вимкнув телеканали, які мали найбільшу заборгованість за послуги з розповсюдження цифрового сигналу (понад 12 місяців). «Зеонбуд» просив цих мовників сплатити хоча б поточні платежі, оскільки сам зобов'язаний протягом квітня погасити власну заборгованість перед Концерном РРТ за обслуговування передавачів, інакше Концерн вимкне передавачі «Зеонбуду». Про це йдеться у відповіді прес-служби компанії «Зеонбуд» на запит «Детектор медіа».

 

За даними Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, 1 квітня «Зеонбуд» вимкнув три загальнонаціональні канали: Dobro (ТОВ «ТРК "Нові комунікації"»), Business (ТОВ «ТРК "Погода ТБ"»), «Вінтаж» (ТОВ «Корона санрайс»), а також сім регіональних: ТРК «Вікка» (Черкаси), канал «24» (ТРК «Люкс», Львів), канал «Так TV» (Коледж преси та телебачення, Миколаїв), ТРК «Аверс» (Луцьк), 11 канал (ТРК «Стерх», Дніпропетровськ), ТРК «Ритм» (Рівне) і ТРК «Відікон» (Суми).

 

Прес-служба «Зеонбуду» так і не повідомила «Детектор медіа» назви каналів, які було вимкнено, та суму їхніх заборгованостей, але пояснила логіку дій компанії «Зеонбуд». Наводимо повну відповідь прес-служби «Зеонбуду»:

 

«Як відомо, в березні місяці Концерн РРТ висунув вимогу до ТОВ «Зеонбуд» щодо погашення заборгованості за надані послуги, в іншому випадку Концерн РРТ мав намір починаючи з 09:00 години ранку 24 березня 2015 року призупинити надання послуг оператору цифрової телемережі на всій території України.

 

З юридичної точки зору, у відповідності до умов укладеного між товариствами договору, Концерн РРТ мав право на такі дії, але, задля  об'єктивної оцінки ситуації необхідно зазначити, що тримісячна заборгованість ТОВ «Зеонбуд» виникла ще в середині 2014 року. Тобто, ТОВ «Зеонбуд» в кінці 2014 року та протягом 2015 року постійно сплачувало поточні щомісячні платежі і, відповідно, скорочувало суму заборгованості. Отже, об'єктивно ситуація по розрахункам між товариствами постійно поліпшувалася.

 

Станом на сьогоднішній день, між ТОВ «Зеонбуд» та Концерном РРТ було знайдено компроміс, згідно якого ми взяли на себе зобов'язання протягом квітня ліквідувати залишки заборгованості і в подальшому справно сплачувати поточні щомісячні платежі. В той же час, Концерн РРТ наполягає на безумовному виконанні вимог укладеного договору щодо строків оплати за надані послуги, виключаючи в подальшому будь-який компроміс в цьому питані. Відповідно, і ТОВ «Зеонбуд» втратило будь-яку можливість для компромісу в питанні фінансових розрахунків за надані послуги з телерадіокомпаніями.

 

З метою не допущення відключення Концерном РРТ обладнання цифрової телемережі на всій території України, внаслідок чого  постраждали б телерадіоорганізації, які вчасно оплачують послуги та не мають заборгованості, ТОВ «Зеонбуд» 12 березня 2015 р. письмово звернулося з офіційними листами до телекомпаній, які мають максимальні строки несплати за послуги (понад 12 місяців), з проханням знайти можливість та оплатити послуги  виключно за один поточний місяць. У випадку ж залишення без задоволення викладених у листі вимог, товариство попереджало про призупинення надання послуг з 1 квітня 2015 року. Всі листи-повідомлення були надіслані телерадіоорганізаціям цінними листами з повідомленням про вручення. Варто зазначити, що право на призупинення надання послуг мовникам у випадку наявності заборгованості передбачено типовими договорами. Отже, товариство діяло у суворій відповідності до умов укладених договорів.

 

Звертаємо увагу, що у своїх листах ТОВ «Зеонбуд» не ставило питання щодо необхідності погашення всієї заборгованості телерадіоорганізацій за договором, так як вважаємо це питання предметом судових спорів. Мова йшла виключно про необхідність оплати поточного платежу, що пов'язано з принциповою позицією Концерну РРТ.

 

Одночасно ТОВ «Зеонбуд» письмово проінформувало про ситуацію, що склалася, і Національну раду з питань телебаченні і радіомовлення, однак до цього часу ми не отримали відповіді на наш лист від регуляторного органу.

 

Хочемо також підкреслити, що всі контактні телефони ТОВ «Зеонбуд», що зазначені в договорах з мовниками, постійно працюють в штатному режимі.

 

Також, ТОВ «Зеонбуд» не name="_GoBack">має наміру коментувати ситуацію та заяви окремих мовників, оскільки вважаємо, що фінансові питання повинні вирішуватись безпосередньо між сторонами договору шляхом проведення переговорів».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 1 квітня о 5:30 ранку провайдер цифрового телебачення «Зеонбуд» вимкнув миколаївський регіональний телеканал «Так ТV». За словами керівництва каналу, це сталося без попередження та пояснення причин. Водночас у каналу є заборгованість перед «Зеонбудом» за послуги з розповсюдження цифрового сигналу.

 

Також 1 квітня «Зеонбуд» вимкнув рівненський регіональний телеканал «Ритм TV» (ТРК «Ритм»). За повідомленням каналу, це сталося без жодних попереджень і є порушенням умов чинного договору.

 

Згодом Національна рада з питань телебачення і радіомовлення з'ясувала, що загалом «Зеонбуд» 1 квітня відключив три загальнонаціональні канали і сім регіональних: Dobro (ТОВ «ТРК "Нові комунікації"»), Business (ТОВ «ТРК "Погода ТБ"»), «Вінтаж» (ТОВ «Корона санрайс»), а також ТРК «Вікка» (Черкаси), канал «24» (ТРК «Люкс», Львів), канал «Так TV» (Коледж преси та телебачення, Миколаїв), ТРК «Аверс» (Луцьк), 11 канал (ТРК «Стерх», Дніпропетровськ), ТРК «Ритм» (Рівне) і ТРК «Відікон» (Суми).

 

Нагадаємо, що у 2014 році більшість телеканалів припинили платити «Зеонбуду» за послуги з розповсюдження сигналу в цифрових мультиплексах МХ-1, МХ-2, МХ-3 та МХ-5 - у тому числі через завищені, на думку телеканалів, тарифи цифрового монополіста. Відтак, сам «Зеонбуд» перестав платити Концерну РРТ за обслуговування своїх передавачів.

 

23 березня Концерн РРТ попередив, що з 9:00 24 березня вимкне передавачі «Зеонбуду» через заборгованість провайдера. Але 24 березня передумав вимикати їх, оскільки «Зеонбуд» сплатив частину боргу.

 

Як писала «Детектор медіа», 23 грудня 2014 року Антимонопольний комітет України визнав ТОВ «Зеонбуд» монополістом на ринку телекомунікаційних послуг з розповсюдження в цифровому форматі (стандарт DVB-T2 (MPEG-4) телевізійних програм. А наприкінці січня стало відомо, що АМКУ порушив справу про зловживання ТОВ «Зеонбуд» монопольним (домінуючим) становищем.

 

«Зеонбуд» не погодився з визнанням його монопольного становища, заперечивши, що має переваги перед іншими мережами і технологіями, та оскаржив у суді рішення АМКУ про визнання його монополістом, але суд йому відмовив.

 

Виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М'ясникова сподівається, що визнання «Зеонбуду» монополістом означатиме відкриття економіки тарифів оператора. І таким чином ринок зможе оцінити, як формується вартість послуг компанії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4746
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду