«Зеонбуд» визнано монополістом

«Зеонбуд» визнано монополістом

23 Грудня 2014
7603
23 Грудня 2014
19:41

«Зеонбуд» визнано монополістом

7603
«Зеонбуд» визнано монополістом
«Зеонбуд» визнано монополістом
Антимонопольний комітет України (АМКУ) завершив дослідження ринку телекомунікаційних послуг з розповсюдження в цифровому форматі (стандарт DVB-T2) телевізійних програм і визнав провайдера чотирьох цифрових мультиплексів МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5 ТОВ «Зеонбуд» таким, що займає монопольне (домінуюче) становище. Про це повідомляє сайт відомства.
 
«Висновки Комітету базуються, зокрема, на інформації, що отримана в ході дослідження від органів державної влади, експертних організацій, суб’єктів господарювання (мовників, телерадіоорганізації), які є споживачами телекомунікаційних послуг ТОВ "Зеонбуд" та інших учасників цього ринку», - йдеться в повідомленні.
 
Дослідженням встановлено, що на цей час не існує альтернативи телекомунікаційним послугам, які надаються компанією.
 
«З огляду на це, Комітетом було прийнято розпорядження про визнання ТОВ "Зеонбуд" на загальнодержавному ринку телекомунікаційних послуг з розповсюдження в цифровому форматі (стандарт DVB-T2 (MPEG-4) телевізійних програм за результатами діяльності у період з вересня 2011 року по жовтень 2014 року таким, що займало монопольне (домінуюче) становище», - йдеться в повідомленні.
 
Наслідків свого рішення щодо компанії «Зеонбуд» АМКУ поки що не повідомляє. Зв'язатися з відомством «Детектор медіа» не вдалося.

 

Про відповідне рішення антимонопольного відомства «Детектор медіа» повідомив і голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко. За його словами, сьогодні, 23 грудня, за таке рішення одноголосно проголосував увесь склад АМКУ.

 

Деталі рішення АМКУ членам Нацради, з якими поспілкувалася «Детектор медіа», поки що невідомі. Відповідальний секретар Нацради Катерина Котенко каже, що з'ясовувати подробиці регуляторний орган буде завтра. «Справедливість є», - вважає пані Котенко, адже АМКУ підтвердив фактичний статус «Зеонбуду», котрий не має конкурентів і є єдиним в Україні провайдером цифрового телебачення стандарту DVB-T2.

 

«Наступний крок - це більш пильне ставлення до компанії всіх державних органів і можливе регулювання тарифів, - коментує рішення АМКУ Юрій Артеменко. - Другий можливий крок - у разі звернень учасників ринку про зловживання монопольним становищем, можуть бути санкції АМКУ».

 

Керівник центру адвокації та лобіювання Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) Ольга Большакова пояснює: «Поки що це рішення означає, що держава отримала право контролювати і регулювати діяльність "Зеонбуду", у тому числі комерційну: тарифи, якість послуг, умови їх надання».

 

Ще у 2011 році НАМ звернулася до АМКУ зі скаргою щодо зловживання «Зеонбудом» монопольним становищем. «Якщо АМКУ визнає, що компанія зловживає статусом монополіста, тоді до неї можуть бути застосовані санкції: штрафи, примусове визначення (зниження) тарифів і навіть примусовий поділ компанії, продаж її частини іншому власнику», - додає Ольга Большакова.

 

На думку пані Большакової, нині для «Зеонбуду» вигідно, щоб АМКУ визнав його природною монополією. Тоді для компанії має бути визначено окремого регулятора - чи то НКРЗІ, чи то Нацраду.

 

Отримати коментар прес-служби «Зеонбуду» «Детектор медіа» поки що не вдалося - телефони не відповідають.

 

Нагадаємо, 11 грудня голова Нацради Юрій Артеменко повідомив, що 23 грудня очікується рішення АМКУ щодо монопольного статусу «Зеонбуду». Він наголосив, що крім цього АМКУ також може розслідувати зловживання монопольним становищем.

 

Дослідження АМКУ щодо можливого монопольного статусу «Зеонбуду» тривало з літа 2011 року, коли до АМКУ звернулася Незалежна асоціація телерадіомовників. У 2012 році в АМКУ повідомили, що провели дослідження на предмет дотримання «Зеонбудом» конкурентного законодавства, зокрема, при встановленні тарифів, та аналізують зібрану інформацію. Відтоді ніяких рішень щодо «Зеонбуду» АМКУ не приймав. Улітку 2014 року НАМ попросила новий склад Нацради посприяти в прискоренні розгляду Антимонопольним комітетом звернення НАМ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7603
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду