«Зеонбуд» відключив три загальнонаціональні канали і сім регіональних – Владислав Севрюков

«Зеонбуд» відключив три загальнонаціональні канали і сім регіональних – Владислав Севрюков

1 Квітня 2015
6411
1 Квітня 2015
17:55

«Зеонбуд» відключив три загальнонаціональні канали і сім регіональних – Владислав Севрюков

6411
«Зеонбуд» відключив три загальнонаціональні канали і сім регіональних – Владислав Севрюков
«Зеонбуд» відключив три загальнонаціональні канали і сім регіональних – Владислав Севрюков

1 квітня провайдер цифрового телебачення «Зеонбуд» вимкнув три загальнонаціональні канали: Dobro (ТОВ «ТРК "Нові комунікації"»), Business (ТОВ «ТРК "Погода ТБ"»), «Вінтаж» (ТОВ «Корона санрайс»), а також сім регіональних: ТРК «Вікка» (Черкаси), канал «24» (ТРК «Люкс», Львів), канал «Так TV» (Коледж преси та телебачення, Миколаїв), ТРК «Аверс» (Луцьк), 11 канал (ТРК «Стерх», Дніпропетровськ), ТРК «Ритм» (Рівне) і ТРК «Відікон» (Суми).

 

Про це «Детектор медіа» повідомив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Владислав Севрюков, посилаючись на дані ранкового моніторингу, проведеного Нацрадою.

 

Ще 13 березня «Зеонбуд» надіслав Нацраді лист, у якому попередив, що має намір відключити низку регіональних і загальнонаціональних телеканалів, якщо вони не сплатять заборгованість за послуги з розповсюдження цифрового сигналу, розповів пан Севрюков. При цьому в листі йшлося про більше каналів, ніж було в результаті вимкнено. Зокрема, там згадувалися чотири загальнонаціональні канали - Dobro, Business, «Вінтаж» і Tonis, але Tonis так і не вимкнули. «Суть листа була в тому, що їх вимкнуть, якщо вони не заплатять. Можливо, вони заплатили», - припустив пан Севрюков.

 

Сьогодні ніяких пояснень від «Зеонбуду» до Нацради не надходило, а тому регуляторний орган хоче запросити представників компанії на засідання 2 квітня, щоб обговорити ситуацію, що склалася і вислухати їхні пояснення.

 

«Детектор медіа» очікує на коментар прес-служби компанії «Зеонбуд».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 1 квітня о 5:30 ранку провайдер цифрового телебачення «Зеонбуд» вимкнув миколаївський регіональний телеканал «Так ТV». За словами керівництва каналу, це сталося без попередження та пояснення причин. Водночас у каналу є заборгованість перед «Зеонбудом» за послуги з розповсюдження цифрового сигналу.

 

Також 1 квітня «Зеонбуд» вимкнув рівненський регіональний телеканал «Ритм TV» (ТРК «Ритм»). За повідомленням каналу, це сталося без жодних попереджень і є порушенням умов чинного договору.

 

Нагадаємо, що у 2014 році більшість телеканалів припинили платити «Зеонбуду» за послуги з розповсюдження сигналу в цифрових мультиплексах МХ-1, МХ-2, МХ-3 та МХ-5 - у тому числі через завищені, на думку телеканалів, тарифи цифрового монополіста. Відтак, сам «Зеонбуд» перестав платити Концерну РРТ за обслуговування своїх передавачів.

 

23 березня Концерн РРТ попередив, що з 9:00 24 березня вимкне передавачі «Зеонбуду» через заборгованість провайдера. Але 24 березня передумав вимикати їх, оскільки «Зеонбуд» сплатив частину боргу.

 

Як писала «Детектор медіа», 23 грудня 2014 року Антимонопольний комітет України визнав ТОВ «Зеонбуд» монополістом на ринку телекомунікаційних послуг з розповсюдження в цифровому форматі (стандарт DVB-T2 (MPEG-4) телевізійних програм. А наприкінці січня стало відомо, що АМКУ порушив справу про зловживання ТОВ «Зеонбуд» монопольним (домінуючим) становищем.

 

«Зеонбуд» не погодився з визнанням його монопольного становища, заперечивши, що має переваги перед іншими мережами і технологіями, та оскаржив у суді рішення АМКУ про визнання його монополістом, але суд йому відмовив.

 

Виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М'ясникова сподівається, що визнання «Зеонбуду» монополістом означатиме відкриття економіки тарифів оператора. І таким чином ринок зможе оцінити, як формується вартість послуг компанії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6411
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду