Визнання «Зеонбуду» монополістом має сприяти перегляду його тарифів – Катерина М’ясникова

Визнання «Зеонбуду» монополістом має сприяти перегляду його тарифів – Катерина М’ясникова

25 Грудня 2014
4433
25 Грудня 2014
16:19

Визнання «Зеонбуду» монополістом має сприяти перегляду його тарифів – Катерина М’ясникова

4433
Визнання «Зеонбуду» монополістом має сприяти перегляду його тарифів – Катерина М’ясникова
Визнання «Зеонбуду» монополістом має сприяти перегляду його тарифів – Катерина М’ясникова

Виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М'ясникова сподівається, що визнання «Зеонбуду» монополістом означатиме відкриття економіки тарифів оператора. І таким чином ринок зможе оцінити, як формується вартість послуг компанії. Про це йдеться в повідомленні прес-центру НАМ.

 

На думку пані М'ясникової, рішення АМКУ - це перший крок у напрямку розвитку цивілізованих відносин на ринку цифрового телебачення. «Сподіваюсь, що будуть зроблені і наступні кроки: регулювання тарифів, регулювання якості сигналу, регулювання покриття. Це дозволить убезпечити і українських глядачів, і українські медіа від зловживань монопольним статусом, який нарешті держава побачила і визнала», - сказала вона.

 

«На нашу думку, тарифи «Зеонбуду» значно перевищують реальну вартість цих послуг.  Сподіваюсь, що ми зможемо домогтись приведення цих цін до адекватних. Для багатьох компаній, не лише регіональних, а й національних, це буде означати повернення до можливостей ведення нормального бізнесу. Тому що, коли тарифи оператора знаходяться поза межами реальної економіки, це означає, що медіа, які працюють у цих умовах не можуть бути самодостатніми, адже видатки через «цифру» неспівмірні з доходами компаній», - додала пані М'ясникова.

 

Регіональні канали, які мовлять у цифровому форматі, так як і загальнонаціональні, сподіваються на врегулювання тарифів на послуги оператора-монополіста.

 

Юлія Винокур генеральний директор тернопільської телекомпанії TV-4 зазначає: «Взагалі перехід на цифрове мовлення - це мав бути технічний процес, який не має так суттєво впливати на роботу регіональних компаній. Ми вже третій рік змушені паралельно працювати у «цифрі» та аналогу. І як на мене, це досить затяжний період для технологічного переходу. Нацрада і асоціація НАМ мають подумати, як вирішити це питання».

 

Втім, визнання «Зеонбуду» монополістом автоматично не означає, що держава має намір створювати нові мережі. Приміром, у Голландії цифровий оператор теж є монополістом. Однак, на думку Катерини М'ясникової, для України наявність монополіста з непрозорою власністю є досить небезпечною. Особливо зараз, коли країна перебуває у стані неоголошеної війни.

 

«Думаю, що цілком логічно для держави, яка визнала наявність монополіста, думати про альтернативи та управління ризиками у цій сфері. Чи буде ринок демонополізований - побачимо з наступних рішень регуляторних органів. Втім, в Україні й так досить багато каналів, тоді як сам рекламний ринок невеликий. І просте збільшення кількості цифрових мовників за рахунок появи нових операторів може вбити і так дуже кволу бізнес-модель українських медіа. Якщо будуть створені додаткові мультиплекси, то на них, мабуть, має бути переведена частина каналів, які зараз є у «Зеонбуда».  Також, після того як на «цифру» перейдуть усі діючі аналогові канали, можна буде думати про надання доступу платним каналам і розвивати цей сегмент. Державі слід дуже обережно ставитись до цього питання», - сказала виконавчий директор НАМу.

 

Катерина М'ясникова вважає, що найбільша проблема регулювання в Україні - це неспівмірність рекламного ринку і кількості гравців, які на ньому з'являються: «Мовники в Україні з'являлись не через потребу аудиторії або можливості ринку, а через бажання певних груп та людей мати медіа, як ресурс. А це практика, від якої треба відходити».

 

Як писала «Детектор медіа», 23 грудня Антимонопольний комітет України визнав ТОВ «Зеонбуд» монополістом. У НАМі зауважують, що це сталося після неодноразових НАМ та нею створених структур (ТОВ «Персей ТВ»).

 

Починаючи з 2012 року НАМ та ТОВ «Персей ТВ» неодноразово звертали увагу Антимонопольного комітету на те, що ТОВ «Зеонбуд» є монополістом на ринку телекомунікаційних послуг і зловживає своїм монопольним становищем, насамперед при формуванні тарифів, які значно перевищують ринкові.

 

Протягом цього періоду асоціація подала до АМКУ 8 звернень, в тому числі - через Верховну Раду України та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, з проханням підтримати звернення та сприяти прискоренню їх розгляду. Крім того, представники НАМ підкреслювали гостроту проблеми на всіх круглих столах, конференціях, комітетських слуханнях та засіданнях робочих груп, у яких вони брали участь.

 

ТОВ «Персей ТВ» звернулось до суду. Позов компанії розглянули дві судові інстанції - перша й апеляційна. 10 квітня 2014 року Окружний адміністративний суд Києва у цій справі визнав протиправною бездіяльність державного уповноваженого Антимонопольного комітету Миколи Бараша. У судовому рішенні зазначено, що відповідач не вчинив достатніх дій для встановлення та визначення монопольного становища ТОВ «Зеонбуд». Антимонопольний комітет вирішив оскаржити це рішення. Однак 25 вересня Київський апеляційний адміністративний суд відмовив йому в задоволенні апеляційних скарг.

 

У рішенні АМКУ, зокрема, йдеться про те, що висновки базуються на інформації від органів державної влади, експертних організацій, мовників, телерадіоорганізацій, які є споживачами телекомунікаційних послуг ТОВ «Зеонбуд» та інших учасників цього ринку. Серед них, за неофіційно інформацією, є й заяви НАМу та ТОВ «Персей ТВ». Асоціація звернулась до комітету з проханням це офіційно підтвердити.

 

«Незалежна асоціація телерадіомовників - фактично єдина організація, яка вже декілька років цілеспрямовано домагалась визнання «Зеонбуду» монополістом. Асоціація від власного імені і від імені спеціально зареєстрованих юридичних осіб звертала увагу Антимонопольного комітету на те, що коли чотири з чотирьох діючих мультиплексів належать одній організації, то ця організація є монополістом. Це очевидні речі навіть для тих, хто не знає якихось технічних деталей справи. І ми дуже раді, що нова влада у цьому питанні виявила нові  підходи до справи. Особливо ми вдячні діючому складу Нацради за те, що вони підтримали нашу ініціативу і звернулися до АМКУ. Така позиція регуляторного органу сприяла позитивному рішенню», - зауважила Катерина М'ясникова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4433
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду