Телекомпанія «Орбіта» з Донеччини під час війни:  вправні посадовці та добрі справи Ахметова

Телекомпанія «Орбіта» з Донеччини під час війни: вправні посадовці та добрі справи Ахметова

20 Липня 2023
2318

Телекомпанія «Орбіта» з Донеччини під час війни: вправні посадовці та добрі справи Ахметова

2318
На телеканалі з Покровська регулярно надають слово керівництву міської та обласної військових адміністрацій та іншим посадовцям. А також часто згадують благодійну допомогу від компаній Ріната Ахметова.
Телекомпанія «Орбіта» з Донеччини під час війни:  вправні посадовці та добрі справи Ахметова
Телекомпанія «Орбіта» з Донеччини під час війни:  вправні посадовці та добрі справи Ахметова

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю.

На телевізійній орбіті з кінця 90-х

На сайті YouControl ідеться про те, що ТОВ «Телекомпанія "Орбіта"» зареєстрована 25 років тому: у травні 1998-го. Засновником і власником 100% статутного капіталу компанії є Олександр Гунько, уповноваженою особою — Юрій Баркулов. Офіс телекомпанії розташований у приміщенні ПАТ «Шахтоуправління "Покровське"», що входить до холдингу українського олігарха Ріната Ахметова. Тому і згадують тут бізнесмена часто й охоче.

На сайті мовника йдеться, що «телекомпанія "Орбіта" виходить в ефір із січня 1994 року. Мовлення ведеться цілодобово. У 2011 році телекомпанія отримала ліцензію на мовлення у багатоканальному цифровому мультиплексі MX-5, та з 1 грудня 2011 року поряд з аналоговим мовленням на 21 ТВК каналі здійснюється трансляція на 63 (810 mHz) каналі форматі DVB-T2.

Зона впевненого прийому сигналу телекомпанії — північно-західна частина Донецької області та східна частина Дніпропетровської. У своїх програмах журналісти телекомпанії розповідають про все, що відбувається у виробничому, соціальному, культурному та спортивному житті округу.

Основою роботи всієї телекомпанії є висвітлення життєдіяльності міст Покровська, Мирнограда, Родинського, Селидового, Добропілля, Новогродівки, Курахового та ін., а також Покровського та Добропільського районів.

Візитною карткою телекомпанії є щоденна інформаційна програма "Час новин". Телекомпанія поступово, але планомірно переходить на роботу у прямому ефірі, де глядачі можуть стати безпосередніми учасниками дискусій, зателефонувати до студії та висловити свою думку».

У 2019 році «Орбіта» фігурувала в огляді «Детектора медіа», присвяченому дотриманню телевізійниками Донеччини журналістських стандартів. Тоді 12 сюжетів ЗМІ із 41 переглянутого мали ознаки замовності, а найнижчий бал мовник отримав за повноту поданих фактів.

Окрім вебсайта, телекомпанія має сторінки у фейсбуку (28 тисяч читачів), інстаграмі (10,7 тисячі підписників), твітері (617 читачів). Для огляду традиційно послуговуємося ютуб-каналом медіа. Він створений у травні 2010 року та нині має майже 80 тисяч підписників. Контент, який там публікується в будні, — згадані в описі телекомпанії випуски «Часу новин», а також окремі сюжети з них. Для моніторингу переглянуто випуски за 6–14 липня.

Відповідальних бізнесменів згадати не гріх

Стандартний випуск «Часу новин» триває близько 15 хвилин і налічує близько п’яти сюжетів на різні теми із життя Покровської та сусідніх громад Донеччини. Ведучих у студії немає: на початку програми є анонс тем, а далі відео йдуть через перебивку. Дізнатися, хто автор того чи іншого матеріалу, можна з титрів на старті сюжету.

Медійники «Орбіти» розповідають глядачам про різне: роботу благодійників та волонтерів, житлово-комунальні проблеми громад, новини із життя переселенців, працю аграріїв тощо. Візьмімо стартовий випуск моніторингу за 6 липня: тут розповіли про благодійні обіди, організовані в Покровську місцевим підприємцем; літні канікули та правила безпеки дітей; купівлю нового сміттєвоза в Мирноградській громаді; допомогу переселенцям від групи «Метінвест»; проєкт психологічної підтримки дітей у Добропіллі.

Цілком очікувано, що телекомпанія, яка перебуває у структурі холдингу Ріната Ахметова, згадує про його благодійну діяльність періодично. У моніторинговий період про ініціативи бізнесмена в новинах говорили чотири рази. Окрім згаданого матеріалу про допомогу «Метінвесту» переселенцям, були сюжети про придбання нової вантажівки на одному з підприємств групи та про роботу клубу «Золотий вік» при Палаці культури «Шахтоуправління "Покровське"» (11 липня), а також про те, що холдинг Ахметова допомагає забезпечувати необхідним укриття в навчальних закладах Покровська (14 липня). Рекламних маркувань (принаймні, на ютубі) відео не мали.

Як не мали подібних позначок і сюжети, де згадувалися інші місцеві компанії. Наприклад, у випуску від 7 липня був матеріал про те, як жнивують місцеві аграрії. Всі фахівці, опитані журналісткою, починаючи від комбайнера й агронома і закінчуючи директором, виявилися працівниками місцевої агрофірми «Дружба». Відео при цьому було компліментарним: журналістка розповіла не лише про збір урожаю, але і про те, як компанія модернізує потужності та які нововведення застосовує в роботі. Сюжет був дуже ґрунтовним, але відсутність рекламного маркування наводить на роздуми.

 Перемогла «Дружба»

Посадовці, ласкаво просимо

Ще один гурт спікерів, регулярно представлений у новинах покровської «Орбіти», — посадовці Донецької обласної та Покровської міської військових адміністрацій. З першої когорти в етері часто з’являється керманич ОВА Павло Кириленко, із другої — як очільник МВА Сергій Добряк, так і його заступники й керівники структурних підрозділів. У семи випусках «Часу новин», що вийшли в моніторинговий період, посадовці міської військової адміністрації з’являлися в сюжетах 12 разів.

Подекуди пряма мова керівництва Покровська була доречною. Наприклад, у сюжетах про ремонти місцевих вулиць або міської тепломережі. Іноді посадовці мовили доречно, але їхніх синхронів було забагато. Як у відео про роботу Покровської клінічної лікарні, де навели аж чотири прямих мови заступниці очільника МВА, хоча можна було й менше. Були також і компліментарно-паркетні матеріали про керівників Покровська. Як-от сюжет про прийом громадян головою МВА Сергієм Добряком, що вийшов у випуску «Часу новин» від 13 липня. Тут почали з кадрів, де містяни дякують посадовцю за поточні ремонти. А далі показали спілкування Добряка із присутніми людьми, яких очільник МВА уважно слухав та обіцяв розібратися в озвучених питаннях.

 Очільник Покровської МВА Сергій Добряк веде прийом громадян

Іноді журналісти підписували компанії, в яких працюють промовці, складними абревіатурами. Наприклад, у відео про новий сміттєвоз у Мирноградській громаді був синхрон директора місцевого КП «БОКГ». Щоб дізнатися, що за вказаними літерами заховане «багатогалузеве об’єднання комунального господарства», довелося знову йти на сайт YouControl. Тому будь-які абревіатури краще розшифровувати.

Життєві історії завжди в ціні

У решті випадків запитань до сюжетів, що вийшли в «Часі новин», не виникало. Журналісти «Орбіти», розповідаючи про ту чи ту подію, час від часу послуговувалися історіями людей, із яких і починали матеріали. Що тільки прикрашало сюжети.

Наприклад, у відео про благодійні обіди, які в Покровську організував місцевий бізнесмен (вийшло у випуску від 6 липня), авторка розпочала з прямої мови людей, котрі приходять до їдальні. Додала синхрон підприємця, працівниці їдальні, представниці терцентру соціального обслуговування. Вийшло ґрунтовно і водночас не затягнуто. У сюжеті  про безпеку дітей під час літніх канікул і тематичні рейди ДСНСників, що вийшов у цьому ж випуску, про власне дозвілля розповідали місцеві школярі.

Були і якісні «скандальні» сюжети. Зокрема, у програмі «Час новин» від 14 липня, де йшлося про те, що хтось труїть собак на місцевому ринку. У відео було багато емоційних промов тутешніх продавчинь, які запідозрили у протиправних діяннях начальника охорони ринку. Журналістка поспілкувалася і з ним, тож балансу сторін дотримано.

І ще трохи про роботу журналістів. Медійники «Орбіти» не бояться робити те, що в часи великої війни в матеріалах регіональних мовників рідко побачиш, — писати стендапи (пряма мова журналіста у кадрі). Тільки в моніторинговий період таких випадків було п’ять. Так тримати.

Крім того, новинарі телеканалу активно вживають фемінітиви, чим теж може похвалитися далеко не кожен мовник. Хоча нічого складного в цьому немає.

Зрештою, доволі непогані новини покровської «Орбіти» стануть іще якіснішими, якщо журналісти обходитимуться без прямої мови посадовців там, де це можливо без втрати інформативності. А ще було би добре маркувати рекламні матеріали, навіть якщо мова в них про холдинг, до якого входить і саме медіа. Глядачі тільки подякують.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2318
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду