Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі Харкова

Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі Харкова

31 Серпня 2021
5654

Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі Харкова

5654
Якість новин та матеріали з ознаками замовності на 7 каналі, каналах АТН і Simon за 19–23 липня 2021 року.
Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі Харкова
Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі Харкова

«Детектор медіа» проводив попередню хвилю моніторингу дотримання стандартів на харківських телеканалах у лютому 2019 року. Моніторинг проводиться за методологією моніторингів телевізійних і радійних програм громадської організації «Детектор медіа».

Примітка: назви матеріалів у звітах є умовними та не обов’язково відповідають заголовкам у випусках.

7 канал

Власником каналу є приватне акціонерне товариство Регіональна телемовна компанія «Тоніс-Центр». Його єдиний бенефіціар — цивільна дружина померлого мера Харкова Геннадія Кернеса Оксана Гайсинська. Вона перебрала у власність значну частину статків чоловіка, але поки що жодного разу публічно не висловлювала свою політичну позицію. Інформаційну програму для ПрАТ виготовляє комунальне підприємство «Харьковские известия» Харківської міської ради.

Випуск новин 7 каналу зазвичай складається приблизно з 10 сюжетів, з яких 1-2 — це короткі повідомлення, а решта — повноцінні матеріали. Загалом до оцінювання було включено 55 сюжетів. Із них третина — 18 матеріалів — мали ознаки замовності.

Лише один сюжет слугував промоції комерційної структури: «Харківський коксовий завод “Новомет”» за 22 липня. На заводі побували також журналісти з каналів АТН і Simon, у новинах повторюються навіть коментарі спікерів. Сюжет 7 каналу цілком позитивний. І молоко за шкідливість тут дають, «більше того, слідкують за харчуванням» — годують обідами по 10 гривень.

«Турбуються не тільки про екологічні питання, а й про соціальну відповідальність перед робітниками, тож зараз тут відкриті вакантні місця», — каже журналістка, але яких саме працівників шукають, невідомо. В матеріалі немає справжнього балансу думок, а також нехтують стандартом відокремлення фактів від коментарів: «І все це кропітка робота в рамках масштабної модернізації виробництва, де комфортні умови для працівників також у пріоритеті».

Нагадаємо, 31 жовтня в Харкові мають відбутися вибори міського голови, причому один із претендентів на посаду очільника міста — виконувач обов’язків міського голови Ігор Терехов. Але в новинах про вибори як такі не розповідали нічого. Натомість вийшло чимало матеріалів з ознаками замовності за участі Терехова. Очевидно, вони покликані просувати його як «міцного господарника», який може замінити Геннадія Кернеса. Зокрема, такі матеріали висвітлювали виїзні наради за його участі й зустрічі з мешканцями міста або ж транслювали думки містян про життя в Харкові (щось на кшталт вокспопу). Суть матеріалів часто зводилася до подяк владі:

«Мы благодарны Игорю Александровичу, что обращают внимание на нас и помогают нам»;

«Дело Геннадия Адольфовича продолжается Игорем Александровичем, спасибо ему большое за это»;

«Я рада, что именно команда Игоря Терехова продолжает дело нашего бывшего мера»;

«Мы его очень любим, и наша городская власть старается всё делать, чтобы нам жилось очень комфортно в этом городе»;

«И когда я приехала к Терехову на приём, он меня выслушал, и буквально за две недели стёкла были поставлены».

Всі ці цитати — лише з одного сюжету «Ігор Терехов провів низку виїзних прийомів у дворах» (19 липня), який, нагадаємо, починався із фрази, що «харків’яни продовжують запрошувати до себе керівництво міста, аби розповісти про наболіле». Того ж 19 липня, наприклад, був іще один подібний матеріал — «Питання ЖКГ, дороги, імунізація, транспорт» — про зустріч із чиновником, а також «Думки вголос. Відверто про те, як живеться харків’янам», де мешканці розповіли, як у місті все змінилося на краще.

Крім «опитувань і нарад», є група сюжетів із ознаками замовності, де Терехов щось відкриває, когось вітає тощо. Наприклад, того ж 19 липня Ігор Терехов сходив і на відкриття дитячого майданчика «На Салтівці відкрили новий дитячий майданчик», яке «перетворилось на яскраве свято», а наступного дня, 20 липня, в матеріалі «Українська збірна з синхронного плавання» сказав «слова напуття» спортсменкам перед поїздкою в Токіо (а жодна спортсменка, крім тренерки, так нічого і не сказала). Аналогічно Терехов вирішив побажати успіху курсантам перед парадом до Дня Незалежності в сюжеті від 23 липня «Ігор Терехов побажав успіху курсантам».

У матеріалах 21 липня «У Харкові згадують Георгія Кірпу», 22 липня «Меморандум підписано» (про співпрацю міськради із Федерацією волейболу України) і 23 липня «Харків готується до нового виклику» (про нову хвилю хворих на коронавірус) взагалі є коментарі лише Ігоря Терехова.

Загалом робота місцевої влади в тематичному розподілі новин каналу займає понад 30%. По шість матеріалів підготували журналісти на теми медицини і спорту, в них ідеться про кампанію з вакцинації проти коронавірусу та Олімпіаду в Токіо. П'ять сюжетів розповідали про комунальні проблеми (теплові мережі, опалювальний сезон, ремонти) і ще по три сюжети присвятили економічній тематиці і криміналу. Тобто загалом наповнення новинних блоків є різноманітним. За винятком таких тем, як війна на Донбасі, реформи, релігія чи соціальні теми. Та в цілому всі ключові події тижня в новини каналу все ж потрапили.

За дотримання стандартів новини каналу отримали середній бал 4,04.

Бракувало балансу думок новинам із ознаками замовності. Прикладами порушення цього стандарту також можуть бути сюжети «Підприємці Харкова отримають грошову допомогу» (21 липня), де немає коментарів підприємців, і «"Танці на кістках" у Харківській мерії» (22 липня) про самовільне встановлення меморіальної дошки Геннадію Кернесу без коментаря винуватця події — депутата міськради від «Опозиційної платформи — За життя» Анатолія Родзинського. Він напередодні заявив про участь у виборах міського голови і де-факто є конкурентом Терехова.

У більш ніж половині сюжетів порушено стандарт відокремлення фактів від коментарів. Наприклад, у сюжеті «В Харкові працює гаряча лінія» 22 липня авторка не обійшлась без власної оцінки роботи гарячої лінії: «на дзвінки миттєво реагують спеціалісти і усувають проблеми», «номер простий для запам’ятовування, жоден виклик, заява, звернення не залишаються без уваги». А 23 липня в матеріалі «У Харківській міській раді відзначили кращих» кореспондентка похвалила представників сфери торгівлі: «Вони вкладають усі свої сили та ідеї, щоб усіх усе влаштовувало, щоб було комфортно, смачно і зручно».

Журналістські оцінки й коментарі є в сюжетах з ознаками замовності. Наприклад, «Місто рухається у правильному напрямку», 20 липня: «Місто рухається у правильному напрямку. Одна з причин — це те, що керівництво Харкова дослухається до проблем мешканців віддалених районів… І дійсно, усі питання занотовують керівники департаментів та комунальних підприємств, аби якнайшвидше містяни отримали комфортні умови в межах свого району».

Краща ситуація склалась із дотриманням стандарту достовірності, а в новинах, де він порушувався, в основному вказувалися розмиті, узагальнені джерела. І зовсім зрідка взагалі не було посилань на них. Яскравим прикладом порушення стандарту є матеріал «В Харкові працює гаряча лінія» (22 липня), в якому авторка каже, що «у Водоканалі пояснюють», «у Харківводоканалі говорять», але взагалі жодного синхрону хоча б когось із Водоканалу в сюжеті немає. А наступного дня, 23 липня, в сюжеті «Харків готується до нового виклику» фігурують розмиті джерела: «за прогнозами фахівців», «за даними експертів», «у міськраді кажуть».

Неоперативними були лише три сюжети. Що «В Україні планують розгорнути центри масової вакцинації», розповіли 21 липня, хоча це новина ще за 19 липня. А в матеріалі «Харків та Азербайджан налаштовані» від 22 липня йдеться про зустріч, яка відбулася 21 липня.

Стандарт точності журналісти каналу порушили лише раз — у матеріалі «Підприємці Харкова отримають грошову допомогу» (21 липня). Тут кореспондентка каже, що «з бюджету міста в розмірі майже 62 мільйонів гривень» виділили допомогу бізнесу, але насправді — 52 мільйони гривень, як повідомляла Харківська міськрада та інші медіа.

АТН

Кінцевим бенефіціаром товариства з обмеженою відповідальністю «Телекомпанія АТН» («Агентство телебачення “Новини”») вважається колишній голова Харківської облдержадміністрації та донедавна міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Його називали серед потенційних кандидатів на посаду Харківського міського голови, але він заперечив це й досі не висловлювався щодо виборчих перегонів. До останнього часу новини АТН транслювалися на двох харківських каналах: 7 каналі та А/ТВК. Інформація щодо першого навіть зафіксована у Державному реєстрі суб’єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення. Але зараз АТН виходить в ефір тільки на А/ТВК, каналі Приватного акціонерного товариства «Телерадіокомпанія “Право А/ТВК”» (логотип — три смуги червоного, зеленого та синього кольорів). Бенефіціаром ПрАТ є Сергій Катрич — член наглядової ради ПАТ «Інвестор», компанії, що належить синові Арсена Авакова Олександрові Авакову.

У новинах каналу експерти помітили три сюжети з ознаками замовності. Зокрема, в матеріалі «Комфорт та здоров’я співробітників» (22 липня) про зміни на коксовому заводі «Новомет». Аналогічні сюжети вийшли на всіх, включених до моніторингу. Матеріал має виражене іміджеве забарвлення, адже рясніє тезами про «масштабну» модернізацію, «в рамках якої увагу приділяють не лише екології, а й харчуванню співробітників». А оскільки «виробництво важке», то обід коштує 10 гривень. Також є повідомлення про відкриті тут вакансії, але журналістка не каже, які саме. «Відповідальне ставлення не лише до екології, а й до співробітників. Це принципи роботи коксового заводу “Новомет”», — говорить вона, оцінюючи зусилля підприємства. Але жодного коментаря екологів, який би підтверджував відповідальне ставлення підприємства до довкілля, немає.

Ще два матеріали мають ознаки політичної замовності. Один із них, «Харків має всі шанси стати приймаючим містом» за 22 липня, розповідає, що Харківська міськрада підписала меморандум із Федерацією волейболу, щоб «залучити якнайбільше людей» до цього виду спорту, «аби розвиток вийшов на новий рівень». Бо, як каже авторка, Харків «по праву вважається столицею цього виду спорту в Україні». Але сюжет є «паркетним», а суспільна значущість події в ньому не пояснена.

Другий «паркетний» сюжет показали 23 липня. «Більше 20 000 підприємців, які мають бізнес в Харкові» отримають допомогу з міського бюджету, — саме з цього починається матеріал. Але далі виявляється, що він не скільки про допомогу і як її отримати, а про Ігоря Терехова.

Попри те, що журналісти каналу розповіли глядачам про всі ключові події тижня, тема виборів міського голови в підсумкові випуски не потрапляла.

Дещо сумнівними виглядають і два сюжети за 21 липня, а саме «Харкову необхідно близько 10-ти нових розв’язок аби уникнути транспортного колапсу» і «Очисні споруди в Малинівці після реконструкції очищатимуть стоки практично на 100%». У першому йдеться про плани мерії з розбудови транспортної інфраструктури міста. У контексті виборів міського голови ця новина виглядає неоднозначно. Втім через суспільно важливу інформацію, яка в ній міститься, замовною її не визнано. А другий сюжет скидається на звіт про хід робіт на об'єкті «Великого будівництва», але й він містить важливі для місцевих жителів факти.

Загалом тематичний розподіл сюжетів різноманітний. Найбільше новин було про кримінальні події, від ДТП до найбільш резонансного обвинувачення тижня — вручення підозри заступнику голови Харківської облради. По чотири сюжети вийшли на теми економіки та роботи місцевої влади. Що ж до економічних тем, то це сюжети про місцевий бізнес та бюджетну допомогу для нього. Тема роботи місцевої влади представлена матеріалами про рішення органів місцевого самоврядування, ремонтами та конфліктом навколо встановлення меморіальної дошки Геннадію Кернесу.

Також у новинах ішлося про комунальні проблеми (ремонт мереж), медицина (вакцинація і скажений тхір, який покусав людину) й спорт. Не було сюжетів на теми місцевої та всеукраїнської політики, війну на Донбасі, реформи, соціалку, релігію, освіту і науку, культуру.

Фахових стандартів канал дотримався на 3,73 бала із шести.

Зокрема, зафіксовано відсутність балансу думок, як в сюжеті за 19 липня «Використати принцип імперативного мандату» про намір підприємців торгового центру «Барабашово», звернутися до лідерів однієї з фракцій через дії одного з представників партії, які суперечать виборчим тезам. У ньому ніби і є коментар депутата, якого звинувачують, по суті конфлікту, але бракує його пояснень щодо звинувачення в російському громадянстві.

А в сюжеті «На стіні будівлі муніципалітету з’явилась меморіальна табличка» (22 липня) очевидно бракує коментаря поліції щодо законності встановлення пам'ятної дошки Геннадію Кернесу. Адже тему розвинули далі в сюжеті «У Харківській міській раді звернулися до поліції і просять правоохоронців притягти до відповідальності ініціаторів та учасників встановлення меморіальної дошки Генадію Кернесу» саме в контексті ймовірних правових наслідків цих дій.

Незбалансованим також є матеріал від 21 липня «Харкову необхідно близько десяти нових розв’язок». Для покращення транспортної ситуації місто планує не тільки нові розв’язки, а й розширення доріг. Чи це є ефективним вирішенням транспортних проблем — спірне питання, а тому коментар експерта був би доречним. Тим більше, що і в самому сюжеті повідомляється: «Ігор Терехов запросив представників громадськості долучитися до обговорення реконструкції дорожньо-транспортної мережі Харкова».

Не оперативними протягом тижня були лише три сюжети. Вже згадана новина «Використати принцип імперативного мандату» вийшов 19 липня, хоча зустріч депутата із підприємцями, про яку йдеться в сюжеті, відбулася ще 14 липня. Аналогічно в матеріалі від 20 липня «Обмежити місця розташування пунктів прокату електросамокатів» йдеться про рішення сесії 14 липня.

Неточності експерти помітили у двох матеріалах. Так, наприклад, у сюжеті «Центри масової вакцинації почали працювати» 21 липня кореспондентка повідомляє, що для вакцинації «людині варто взяти з собою паспорт, декларацію з сімейним лікарем, прийти до центру та дочекатися своєї черги». Але декларація із сімейним лікарем вже давно не потрібна.

Головна ж проблема новин телеканалу — це недотримання двох стандартів: достовірності та відокремлення фактів від коментарів. Журналісти часто посилалися на неконкретне джерело. Наприклад, у сюжеті «Підстави для зриву виконання контрактів на заводі імені Малишева немає» (20 липня) в журналістки було аж три спікери, але в закадровому тексті вона каже: «раніше у ЗМІ та соцмережах з’явилася інформація», «на підприємстві розповідають», «однак запевняють», «наголошують посадовці», «наголошують на заводі», «у концерні "Укроборонпром" зазначають», «так запевняють на самому підприємстві».

У матеріалі за 21 липня про те, що «Харкову необхідно близько десяти нових розв’язок», чомусь то «наголошують посадовці», то «говорять у мерії», і посилаються на розрахунки невідомих фахівців.

«Корупційний скандал на Харківщині» (вручення підозри заступникові голови облради) 23 липня телеканалу коментує один детектив Національного антикорупційного бюро України, але що ми чуємо в сюжеті: «детективи кажуть», «за словами детективів», «детективи НАБУ наголошують», а також «у пресслужбі Харківської обласної ради повідомили».

Оціночні судження журналістів є в матеріалі «З приймальні міської ради до зоопарку» (23 липня). Авторка каже: «Інші ара зустріли кернесівського улюбленця гостинно», а самого папугу називає «розкішним та говірким».

Ще в одному матеріалі про тваринний світ — «Спеціальні реабілітаційні вольєри будують», який показали 22 липня, — кореспондентка каже про оленятко, яке «довірливо йде до людей, завзято стрибає вольєром та цікаве геть до всього», хоча це можна передати відеорядом. Щодо смерті однієї із тварин висловлює жаль: «На жаль, врятувати тварину не вдалось, незважаючи на всі зусилля ветеринарів», і тут «за життя кожної травмованої тварини борються до останнього».

Таке ж бачимо в сюжеті про Олімпіаду (21 липня) «Вже за два дні, цієї п’ятниці в Токіо розпочнуться»: «Харківська школа синхронного плавання — найпотужніша в Україні», «І ось для цього покоління збірної настає момент істини — Олімпійські ігри», «Четверте місце  це найбільше розчарування, яке може бути на олімпіаді. І ось тепер є всі шанси позбутися того розчарування».

Simon

Державний реєстр суб’єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення містить інформацію про товариство з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія “СІМОН”» (логотип Simon). На телеканалі транслюють «Об'єктив-новини», що є продуктом ТОВ «Медіагрупа “Об’єктив”». Обидві компанії мають по три бенефіціари з однаковими прізвищами — Давтян. Серед них двоє — Олександр Давтян та його донька Карина — зазначені і обох випадках. Серед бенефіціарів телерадіокомпанії також дружина Олександра Давтяна Інесса, а медіагрупи — син Дмитро. Олександр Давтян — відомий харківський бізнесмен та політик, у різні часи на місцевому рівні представляв партії «Фронт змін», Блок Петра Порошенка, під час виборів до Верховної Ради 2012 року входив до першої сотні виборчого списку «Батьківщини». Зараз він входить до складу виконкому міськради і публічно не підтримав жодного з потенційних кандидатів на посаду Харківського міського голови.

Лише два сюжети з показаних у підсумкових випусках новин каналу містять ознаки замовності. Один із них вийшов 21 липня — «Харківська компанія презентувала унікальну автопродукцію». Ведуча хвалить компанію, що «вона відома в Україні та за її межами, зокрема завдяки розробці пристрою “локі” для діагностики автомобілів “тесла” та зарядного акумулятора для “нісана ліф”» З контексту не зрозуміло, в чому унікальність презентованої продукції, зате є згадка про розгалужену мережу філій компанії. А головне, що «відвідав компанію виконуючий обов’язки міського голови Ігор Терехов», який «разом із працівниками обговорив обсяги виробництва, унікальність продукції та зазначив, що різні підприємства можуть розраховувати на підтримку міської влади». У сюжеті Терезов єдиний спікер — каже, що «наша цель поддерживать промышленность города Харькова, промышленные предприятия города Харькова». Ще одним сюжетом з ознаками політичної замовності є матеріал, який також показали 21 липня — «На Куп’янщині — велика реконструкція котелень» про те, що «мешканці Куп’янська увійдуть в опалювальний сезон без перешкод та затримок із подачею теплоносія». Це міг би бути звичайний матеріал про підготовку до зими, натомість показали об’їзд чиновника: «Перевірити, як ведуться роботи, до міста приїхав голова обласної ради Артур Товмасян із робочим візитом». В результаті журналістка показала в своєму сюжеті не лише ремонт котелень, а й місцевий медколедж, де голова облради повідомив, що «увидел проблемы те, которые есть», та лікарню.

«Поддержка нашей освиты, также поддержка медицины, которую мы видели сегодня. Те вопросы, которые мы сможем озвучить при помощи Артура Эдмаровича, надеюсь, мы эти вещи сдвинем с мертвой точки», — завершили матеріал цитатою міського голови Куп’янська. (Для цього потрібно було би поспішити, адже за два дні Товмасяна звинуватили в хабарництві й він пішов із посади.)

Загалом підсумкові новини каналу Simon вирізняються якістю, різноманітністю та кількістю сюжетів: 75 за тиждень. Випуск тут у середньому складається із шести повноцінних сюжетів і ще стількох коротких повідомлень без синхронів. Блоки таких «коротунів» є й на початку, і в середині випуску. Зазвичай це інформація про ситуацію на Донбасі за минулу добу та кількість хворих на коронавірусну хворобу, курс валют, прогноз погоди, всеукраїнські та міжнародні події, кримінальні та надзвичайні тощо.

Попри це, майбутні вибори міського голови, підготовку до них чи дані про потенційних кандидатів журналісти каналу фактично не висвітлювали. Тематичну основу випусків становили матеріали на кримінальну тематику і про медицину. Останнє в основному пов’язане з кампанією з вакцинації проти коронавірусу: глядачам повідомляли, де можна щепитися, про наявність вакцин, статистику хворих тощо. Кримінальна тематика була більш різноманітною: від розгляду справ в судах до резонансних ДТП.

По сім сюжетів вийшло про роботу місцевої влади і спорт. У першому випадку, знову ж таки, йдеться і про ремонти, і про скандали, як от із меморіальною дошкою Кернеса. А спортивна тематика в основному стосувалась Олімпійських Ігор у Токіо й місцевого турніру із пляжного волейболу. По кілька сюжетів присвятили економіці, культурі, освіті, соціалці. Узагалі не було матеріалів про релігію та реформи.

За рівнем дотримання стандартів новини каналу Simon оцінені на 4,57 бала. Найчастіше траплялися порушення стандарту достовірності. Ця вада притаманна половині перевірених новин, у яких не було чіткого посилання на джерело інформації. Через недотримання цього стандарту низькою є й оцінка стандарту повноти.

Найбільше порушень достовірності було у коротких повідомленнях, де вживалися формулювання на кшталт «як повідомили в поліції» (19 липня, «На Харківщині в ДТП загинув чоловік»), «як повідомили в облпрокуратурі» (20 липня, «Підприємець забруднював річку Лопань»), «повідомляють у міськраді» (21 липня, «У частині Немишлянського району»), «за попередніми даними, саме він, розповіли в облуправлінні Нацполіції» (22 липня, «Постраждалий у ДТП на Кільцевій»), «напередодні у соцмережах повідомили», «за словами очевидців», «як розповіли в облуправлінні Нацполіції» (23 липня, «Школяр із пластиковим пістолетом»).

Кілька разів журналісти називали джерелом повідомлення із соціальних мереж. Наприклад, у матеріалі «Меморіальну дошку Кернесу» 22 липня: «про це повідомив у соцмережах депутат міськради Анатолій Родзинський». У цьому матеріалі також порушили стандарт балансу думок. Тема конфліктна: один із депутатів в обхід офіційної процедури встановив дошку на будівлі. Журналісти озвучили лише точку зору однієї сторони конфлікту — міськради, а коментаря депутата Родзинського нема, як і поліції чи юристів, які могли би чітко сказати, чи є тут ознаки правопорушення і якого саме.

Траплялися й казуси з відокремленням фактів від коментарів через оціночні судження, яких припустилися журналісти: «ретельно оглянули медики» (19 липня, «Ветерани АТО пройшли небесну реабілітацію»), «їх урочисто проводжали у міськраді» (20 липня, «Харківських спортсменок провели»), «святкуватимуть із розмахом» (22 липня, «Концерти на Майдані Свободи»), «три пацієнти, на жаль, померли» (23 липня, «Covid на Харківщині»).

Не досить оперативні новини траплялись у п’ятьох випадках. Що «ВР ухвалила закон про захист тварин», журналісти розповіли 20 липня, хоча це сталося ще 15 липня. Аналогічно із значним запізненням в ефірі вийшов сюжет «Надзвичайники віддячили харківському школяру». І хоча медіа повідомляли про це 19-20 липня, в новинах Simon він з’явився 21 липня.

Того ж дня в ефірі вийшли ще два неоперативні повідомлення, які з’явилися із запізненням на день: «Троє людей постраждали» і «У частині Немишлянського району — карантин». І останній сюжет із порушенням стандартів — про нову виставку, яка відкрилася ще 13 липня «У Центрі культури та мистецтва – виставка сувенірів», але в ефірі про це повідомили 19-го числа.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проект «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.  Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5654
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду