Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі Кривого Рогу

Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі Кривого Рогу

3 Вересня 2020
2433

Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі Кривого Рогу

2433
Якість новин та матеріали з ознаками замовності на телеканалах «Перший міський» і «Рудана» 10—14 серпня 2020 року.
Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі Кривого Рогу
Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі Кривого Рогу

Попередня хвиля моніторингу криворізьких телеканалів проводилась  у серпні 2019 року.

Примітка: назви матеріалів у звітах є умовними та не обов’язково відповідають заголовкам у випусках.

Матеріали з ознаками замовності

«Перший міський»

Аналізуючи новини каналу, експерти зауважили велику частку сюжетів з ознаками замовності — 32%. Тринадцять із виявлених п’ятнадцяти підозрілих матеріалів були про політику, два — про бізнес.

Протягом 2019—2020 років власники каналу змінювалися кілька разів, аж поки контроль над каналом перейшов від колишнього політика, в минулому нардепа від Блоку Петра Порошенка Костянтина Усова до депутата обласної ради від «Опозиційного блоку» Андрія Муксімова. Він контролює телеканал через частку в статутному капіталі ТОВ «Агросвіт-К». Експерти помітили, що відтоді канал винятково позитивно висвітлював дії міської влади, зокрема міського голови Юрія Вілкула. Протягом тижня моніторингу Вілкула згадували чи давали йому слово 12 разів.

Наприклад, у матеріалі «Нове обладнання для міськлікарні №5» від 10 серпня кореспондентка спочатку посилається на слова міського голови, а потім у сюжеті лунає його синхрон, який, судячи з контексту, прямого стосунку до події не має:

«Наталя Болдінська, ведуча: Нагадаю, що з початку цього року місто передало нове обладнання  до 17 та 7 міськлікарень. Два ангіографи наразі встановлюються у 2 та 9 лікарнях. Також мер додав, що в цілому на боротьбу з коронавірусом місто виділило 82 мільйони гривень на закупівлю масок, антисептиків та підготовку шкіл до прийняття учнів.

Юрій Вілкул, мер міста: И вотсегодня в 5-й горбольнице великолепное оборудование мы передали нашим врачам для того, чтобы они могли спасать жизни криворожан. И я уверен, что это оборудование поможет во многом улучшить оказание медицинской помощи в больнице». До того ж, сюжет розпочався з кадрів зустрічі міського голови в лікарні, що дає уявлення про пріоритети у висвітлення події.

У новині  «Картка криворіжця доступна всім» (14 серпня)  у загалом інформативному матеріаіл  кореспондентка, вона ж головна редакторка, не забула нагадати глядачам, що картка — це заслуга саме  міського голови: «Ганна Штонда, кореспондентка: Створення та видачу «Карток криворіжця» ініціював мер міста, їх оформлення стартувало в листопаді. Спочатку для учнів шкіл та пільгових категорій мешканців. До речі, для них картка абсолютно безкоштовна».

У новині  за 14 серпня «Будівництво мосту через Саксагань» мало корисного для глядачів: «Мер міста Юрій Вілкул відвідав будівельний майданчик, де ведуться роботи зі зведення пішохідного мосту у напрямку від вулиці Святомиколаївської до парку Гагаріна у Центрально-Міському районі(…). Юрій Вілкул, мер Кривого Рогу: Продолжается строительство у нас моста в парк Гагарина, и начали натягивать ванты, устанавливать, заливается бетон, и выполняются работы для того, чтобы жители города могли с Святониколаевской улицы попасть в парк Гагарина». До того ж, про постійне виділення грошей на цей об’єкт і те, що не здали у відведений термін, писали різні медіа. Але «Перший міський» про це мовчить.

Цього ж дня вийшов ще один сюжет такого штибу: «Зустріч зі соціальним бізнесом».  Винесена як головний меседж інформація загальна, неконкретна, інформаційним приводом є не результати зутсрічі як такої, а те, що вона відбулась. І, знову ж, синхрон Вілкула ні про що: «Ми розуміємо, що без підтримки підприємництва ми соціальні програми дуже важко йшло. Тому ми хотіли, ми започаткували нові питання і новий розвиток, розпочинаючи з Карти криворіжця і багато інших».

Комунальні проблеми у випусках новин «Першого міського» з’являються тільки тоді, коли їх розв’язала або планує розв’язати місцева влада. Наприклад, у сюжеті «Відновили водопостачання садівникам» від 14 серпня йдеться про те, що «садівникам з товариства “Вишневе” у  Довгинцівському районі через обміління 33 каналу, який знаходиться у власності одного з державних підприємств, не було поливати чим городи та сади. З травня по теперішній час люди власними зусиллями намагалися не дати врожаю зіпсуватися. Останньою надією для людей стало звернення по допомогу до міської влади».

Другу позицію за кількістю матеріалів із ознаками замовності займає діяльність структур Ріната Ахмєтова. Зокрема, понад чотири хвилини в сюжеті «Допомога вишам Кривого рогу» (10 серпня)  присвячено тому, як компанія Ахметова «Метінвест» пов’язана з нею «Криворізька фундація майбутнього» допомагають вишам міста і як це подобається їхнім ректорам.

У  сюжеті  «Нові апарати ШВЛ для інфекційної лікарні» від 14 серпня, навпаки, немає згадування про «благодійників», що передали Криворізькій інфекційній лікарні №1  два нових апарати штучної вентиляції легень: «Такий подарунок вже не вперше отримує місто в рамках співпраці з благодійниками». Проте з понад чотирьох хвилин сюжету майже три на екрані є різні ракурси логотипу фонду Ріната Ахмєтова.

Ознаки комерційної замовності через незбалансовану подачу інформації експерти побачили у сюжеті «Реалії відпочинку за кордоном» від 10 серпня.  Він побудований на інтерв’ю трьох співробітниць двох турагенцій, які легко ідентифікуються в кадрі. Одна з них «разом із чоловіком нещодавно повернулась із відпочинку в Єгипті». Попри інформативність, у матеріалі подано тільки позитивну інформацію про відпочинок за кондоном в умовах епідемії коронавірусної хвороби.

«Рудана»

Ознаки змовності експерти побачили у чверті проаналізованих новин «Рудани». Більшість — про політику.

На початку 2020 року комунальну телерадіокомпанію очолив Олександр Темчур. Це майже не позначилось на редакційній політиці каналу. Незмінним залишається медіасупровід Криворізького міського голови Юрія Вілкула та посадовців міської влади.  Протягом аналізованого тижня Вілкул у новинах фігурував 16 разів. Журналісти «Рудани» і «Першого міського» супроводжували його в інспекційних поїздках містом і висвітлювали участь мера у різних заходах.

Наприклад, у сюжеті  «Потужне підсилення у боротьбі з хворобами серця та судин» від 11 серпня йдеться про приїзд мера на місце реконструкції лікарні. Суспільно важливої інформації в сюжеті немає, адже йдеться про проміжний етап реконструкції:

«Олег Ендрексон, кореспондент: Ремонтні роботи в майбутньому відділенні тисячки в самому розпалі. Спеціалісти проводять до ладу внутрішнє приміщення, адже вже за кілька днів тут розпочнеться монтаж масштабного та складного обладнання.

Юрій Вілкул, міський голова Кривого Рогу: Наметили планы монтирования самого оборудования. В пятницу приезжают из Киева специалисты устанавливать оборудование. Это очень важно…»

Більшість сюжетів із ознаками замовності про роботу міської влади дуже схожі на сюжети «Першого міського». В них ідеться про ті самі події, які подаються з однаковими акцентами. Та й створені вони за схожим шаблоном: інформаційна складова обов’язково підсумовується коментарем мера. Утім, ці новини набагато якісніші, інформативніші, а синхрони Вілкула дібрані більш ретельно. Типовий у цьому сенсі сюжет «Сьогодні інфекційна лікарня отримала нове обладнання » (14 серпня).

«Олег Ендрексон, ведучий: Сьогодні інфекційна лікарня отримала нове обладнання для штучної вентиляції легень. А лікарі та медсестри, які працюють із хворими на Covid-19, – нові костюми. Детальніше Олена Мухіна.

Кореспонденти: Кількість хворих на Covid-19 в Україні останнім часом дедалі збільшується. Восени експерти прогнозують другу хвилю хвороби по світу, а тому актуальність забезпечення медзакладів сучасним обладнанням для міської влади в пріоритеті. Коштом міського бюджету вже придбано 24 апарати штучної вентиляції легень та 10 моніторів, 36 кисневих концентраторів, два апарати для проведення досліджень. Сьогодні місто приймало благодійний вантаж від фонду Ріната Ахметова.

Юрій Вілкул, міський голова Кривого Рогу: Мы делаем все, что бы город был подготовлен к любым этапам и на сегодняшней день мы из городского бюджета закупаем большое количество оборудования, средств индивидуальной защиты и конечно работаем с фондами(…)».

Не менш «важлива» для громади інформація міститься в коментарі міського голови в сюжеті про те, як Вілкул інспектував ремонт басейну у спортивній школі 12 серпня («У палаці водних видів спорту ДЮСША №1 завершується капітальний ремонт»): «Запуск бассейна – это тоже сложный вопрос. Это с водой 50- метровая чаша огромная. Начнем в сентябре заполнять водой и запускать бассейн уже. Все к этому есть».

Сюжет «Врятувати врожай і без втрат закінчити дачний сезон»  практично ідентичний із сюжетом «Відновили водопостачання садівникам» від 14 серпня на «Першому міському». В обох робиться акцент на тому, що тільки завдяки втручанню Вілкула члени садівничих товариств отримали воду для своїх ділянок.

Навіть якщо мера на якійсь події немає, редактори нагадають про нього. Скажімо, як у сюжеті про святкування 105-річчя жительки міста («Сто п’яте літо» 14 листопада):

«Ірина Павленко, кореспондентка: Діамантова цифра у паспорті зібрала родину та усіх хто хотів привітати ювілярку зі сто п’ятим днем народження.

Костянтин Бєліков, заступник міського голови: … вам букет цвєтов од мера. Здоров’я, благополуччя і цілий подаруночок вам».

Ознаки комерційної замовності експерти побачили в начебто нейтральному матеріалі від 14 серпня про традиції святкування Медового Спасу «Серпень – літо на десерт». Вона завершується промоцією товарів одного виробника: «Ірина Павленко, кореспондент: А щоб українські господині після роботи не гаяли час на другу зміну біля плити, потурбувалося підприємство Криворіжхліб. Перед Маковієм попит на смаколики з маковою начинкою неабияк зростає. Цьогоріч додала й маку й смаку новинка, сливово-маковий рулет. Загалом пекарі для криворіжців мають близько десяти макових ласощів. Валентина Осадчук, інженер-технолог ПАТ «Криворіжхліб»: Це наші калачі українські з маком, це наше, новиночка наша  – пиріжки бабусині з маковою начинкою, це наша булочка, це наш рулет “Макова насолода”, булочка-кільця “Лакомка”».

Тематика новин та дотримання стандартів інформаційної журналістики

«Перший міський»

Окрім роботи місцевої влади, на висвітлення якої припало 13 із 47 сюжетів каналу, значну частку контенту становили сюжети на медичну тематику (10) та про надзвичайні події (9). Три сюжети розповідали про кримінал, а решті тематичних категорій було присвячено лише по 1-2 сюжети.

Крім тематичного «перекосу», впадає у вічі й сумнівна  якість новин каналу через низькі показники дотримання стандартів інформаційної журналістики: 3,06 бала із шести можливих.

Найнижчими є показники повноти, але значною мірою це наслідок порушень інших стандартів. Що ж до балансу думок і відокремлення фактів від коментарів, то проблеми з ними в новинах «Першого міського» іноді просто кричущі. У лайфових сюжетах на кшталт «Сезон кавунів: купуємо безпечно» (11 серпня) або «Операція «Вилучити байк» (10 серпня) журналісти подають різні точки зору і звертаються а коментарем до експертів. А коли йдеться про діяльність місцевої влади чи комерційних компаній, новини одразу стають однобокими.

У сюжеті  «Виконання заходів з пилепридушення» (11 серпня) докладно розповідається, як ці підприємства у співпраці з місцевою владою «виконують свої зобов’язання» — поливають вулиці водою «в рамках виконання міської екологічної програми». Проблему подано виключно з точки зору забруднювачів, до того ж, із порушенням стандарту відокремлення фактів від коментарів: 

Олександр Фефілатьєв, кореспондент: Щоденно від кожного підприємства, що входить до складу КЗРК,  по прилеглим вулицям їздять спеціальні автоцистерни, які придушують частинки пилу. Все задля комфортного та безпечного проживання містян на прилеглих вулицях, і люди тому раді(…). Автоцистерни здійснюють полив не тільки другорядних вулиць, а й тих, що прийнято називати червоною лінією – як-от вулиця Січеславська в районі Кресу. Міське управління екології  разом із міським та районними виконкомами здійснюють постійний контроль над тим, як промислові підприємства Кривого Рогу втілюють на практиці свої зобов’язання. До цього активно долучають і представників громадськості». Але точка зору «представників громадськості» в сюжеті відсутня. Натомість є синхрони фахівця відділу екології ПАТ «Кривбасзалізрудком» та головної спеціалістки відділу управління якістю атмосферного повітря міського управління екології.

Порушення стандарту відокремлення фактів від коментарів дуже показові у сюжеті «Дві людини загинули у аварії у Тернах» (12 серпня). Журналісти зловживають оціночними судженнями, смакують кривавими деталями, які супроводжувались відеорядом із закривавленими тілами, понівеченим авто та похмурою фоновою музикою: «Наталія Болдінська, ведуча: На шаленій швидкості іномарка зачепила електроопору, декілька разів перекинулась і зупинилася лише після зіткнення із деревом. Моторошна аварія у Кривому Розі забрала життя двох чоловіків на старенькому «фольксваґені». Іномарка перетворилась на купу металобрухту, а те, що сталось із загиблим водієм та пасажиром, шокувало навіть судово-медичного експерта. Олег Єрмолінський на власні очі побачив моторошне видовище на місці автотрощі та дізнався усі подобиці.

Олег Єрмолінський, кореспондент: … Водій та пасажир, які були всередині, без перебільшення перетворилися на желе з людських нутрощів(…).

Олег Єрмолінський, кореспондент: … Подейкують, обидва чоловіки були нетверезі, ремонтували автівку, потім вирішили перевірити як все працює та, переоцінивши можливості старенької іномарки, пішли на небезпечний обгін, який коштував обом життя(…)».

Інший сюжет — «Слуги «зливають» Корявченкова?» (14 серпня) —  є цілком маніпулятивним і, сказати б, політтехнологічним.  Він вийшов другим у випуску, що має підкреслити його актуальність та пріоритетність: «Наталія Болдінська, ведуча: Дружба чи домовленості? Агітаційна програма Юрія Юзіка Корявченкова, який, планувалося, що буде балотуватися на посаду мера Кривого Рогу, неочікувано зійшла нанівець. Подейкують, що пов′язано з початком можливих так званих торгів у колі керівництва партії Слуга народу по заміні Корявченкова, як кандидата на міського голову. Принаймні, таке жваво обговорюють соцмережі. За іншою версією, заміна Юзіка може статися через втручання великого бізнесу, пов′язаного з металом. З приводу цього наша редакція звернулася до центрального офісу Слуги народу за роз’ясненнями, проте там із незрозумілих причичн інформацію не змогли ані підтвердити, ані спростувати. Соціологи вважають, що феномен Юзіка полягає в тому, що він найбільш тісно пов′язаний з образом голови держави, який все ще користується довірою земляків. Ситуація може кардинально змінитися, якщо у керівництві партії вирішать в останній момент замінити Корявченкова на іншу кандидатуру. В такому випадку, на думку соціологів, кандидат від Слуги народу навряд чи стане мером Кривого Рогу. Більш того, швидше за все, криворіжці заміну Юзіка сприймуть як особисту зраду президентом свого давнього друга». Автори новини посилаються на анонімних соціологів, транслюють невідомо чиї необґрунтовані припущення.

 

«Рудана»

Робота місцевої влади — головна тема новин каналу. Безпосередньо їй були присвячені 11 сюжетів із 48, але й кілька «медичних» сюжетів могли б бути віднесені до цієї категорії. Інформаційним супроводом діяльності міської влади можна вважати приблизно чверть проаналізованих новин «Рудани». Друге місце за кількістю повідомлень займає медична тематика — сім повідомлень, п’ять  з яких — щоденна статистика епідемії коронавірусної хвороби. Сім сюжетів припало на висвітлення надзвичайних подій, п’ять розповідали новини культурного життя, чотири про комунальні проблеми мешканців міста, три — про соціальні проблеми. Решті тем у новинах присвячено по 1-2 сюжети. Отож, тематично новини каналу були розмаїтими і відносно збалансованими.

А відповідність новин «Рудани»  фаховим стандартам експерти оцінили на 4,58 бала із шести можливих. Загалом вони оперативні; журналісти каналу майже завжди чітко вказують джерела інформації. Проте в жодному випадку інформація про рівень захворювання на коронавірусну хворобу в Україні та місті, яка оприлюднювалась на початку кожного випуску новин, не мала посилання на джерело.

Зафіксовані й випадки порушення стандартів відокремлення фактів від коментарів та точності.

Наприклад, у сюжеті із ознаками замовності «Преференції для малого і середнього бізнесу» (11 серпня) журналіст каже: «Навесні карантин поклав на лопатки підприємців майже всіх сфер діяльності. Аби підтримати малий та середній бізнес, мерія прийняла рішення про зниження податкового тиску. Одне з них — зменшення розмірів ставок єдиного податку».

В сюжеті «Житло для переселенців» (14 серпня) журналіст повідомляє неточну і узагальнену інформацію: «Від початку військового конфлікту на Сході країни у місті реалізують масштабну програму підтримки внутрішньо переміщених осіб. Сьогодні тут проживають понад 17 з половиною тисяч переселенців. Більшість з них вирішила для себе житлове питання, а дехто й досі потребує відповідних умов».

Журналісти «Рудани» намагалися досить вичепно інформувати своїх глядачів про події. Але показник повноти інформації, який «фіналізує» оцінку якості новин, дуже суттєво знизився через порушення інших стандартів. Лише у половині новин забезпечено баланс думок, значною мірою – через велику кількість новин з ознаками замовності.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2433
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду