Моніторинг регіональних каналів: як дотримуються стандартів теленовинарі Мелітополя і Бердянська

Моніторинг регіональних каналів: як дотримуються стандартів теленовинарі Мелітополя і Бердянська

28 Вересня 2019
2004

Моніторинг регіональних каналів: як дотримуються стандартів теленовинарі Мелітополя і Бердянська

2004
Приазовське джинсове дербі. Дотримання стандартів і матеріали з ознаками замовності в новинах каналів МТВ+, ТРК «Мелітополь» і «ТБ - Бердянськ».
Моніторинг регіональних каналів: як дотримуються стандартів теленовинарі Мелітополя і Бердянська
Моніторинг регіональних каналів: як дотримуються стандартів теленовинарі Мелітополя і Бердянська

«Детектор медіа» продовжує моніторинг регіональних приватних телеканалів. Щомісяця ми аналізуватимемо якість новин трьох-чотирьох найвпливовіших телеканалів у кількох східних і південних областях України. Завдання цього моніторингу — не лише з’ясувати, наскільки ретельно дотримуються стандартів новинарі в регіонах, а й побачити, чи прийняли вони виклик Суспільного, новини якого «Детектор медіа» також аналізує. Ми вже опублікували моніторинг дніпровських, запорізьких, харківських, одеських, херсонських, миколаївських, донецьких, маріупольських, криворізьких телеканалів. На черзі міста Запорізької області.

Примітка: назви матеріалів у звітах є умовними та не обов’язково відповідають заголовкам у випусках.

МТВ+, Мелітополь

Експерти проаналізували 26 новин каналу, які вийшли в підсумкових випусках, і у восьми з них, або 31%, побачили ознаки замовності.

Офіційно канал належить ТОВ «Лігіон». Бенефіціарами каналу є колишній його керівник, а нині безпартійний депутат Запорізької обласної ради Віталій Балицький, який входить до фракції «Опоблоку», а також його онук Олександр Балицький. Вони  є родичами Євгена Балицького — народного депутата VIII скликання від 80 округу. Усі матеріали з ознаками замовності негативно тоновані стосовно опонентів власників каналу: колишнього мера Мелітополя, а нині народного депутата від 80 округу Сергія Мінька, який виграв вибори у Євгена Балицького, та колишнього очільника Запорізької ОДА Костянтина Бриля.

У сюжеті від 27 серпня «Мелітопольський водоканал має намір знову загнати споживачів у тарифний зашморг» автори ганять ексмера, не даючи йому змоги відповісти: «Між тим, скільки вовка не годуй, тобто "Водоканал" не фінансуй, якість води від цього у Мелітополі не покращується. Колишній міський голова Мінько завжди підтримував не тільки підвищення тарифів, а й спрямування шалених грошей для потреб "Водоканалу", а мелітопольці продовжують скаржитися на погану якість води або взагалі на її відсутність».

Того ж дня  виходить сюжет «До Дня Прапора»: «Схоже, Сергій Мінько та його однодумці взагалі не розуміють змісту слова подарунок чи сюрприз. Адже, якщо взяти у людини гроші, придбати на них якусь річ і залишок покласти собі у кишеню, то це більше виглядає, як звичайна бізнесова угода з метою підзаробити», «Але Сергій Мінько, який жодної власної копійки не вклав у цей проект, вирішив зробити все на свій розсуд», «Ось вам і подарунок, ось вам і штучний патріотизм щойно обраного нардепа». Журналісти стверджують, що ексмер Мінько «порадив не переводити все у меркантильну площину», а тому роблять висновок: «Можливо, тому що при детальному вивченні можуть виплисти дуже цікаві факти». Загалом Сергію Міньку протягом тижня присвячено шість сюжетів, усі — критичні та незбалансовані.  

У сюжеті за 28 серпня «Костянтин Бриль, може опинитися на лаві підсудних» автори не дали слова головному герою сюжету – Брилю, якого назвали «токсичним чиновником часів Порошенка», «неоднозначною особою». До Бриля приплели й ексмера Мелітополя: «Політичний покровитель ексголови Мелітополя Сергія Мінька, колишній губернатор Запорізької області Костянтин Бриль може опинитися на лаві підсудних». Також автори зробили кілька емоційних припущень щодо майбутньої роботи народного депутата Мінька: «Не виключено, що робота у комітеті може стати тим надійним щитом від усіляких фінансових перевірок його попереднього діяльності, яку у тому числі прикривав ексголова обласної адміністрації Костянтин Бриль».

2 вересня в ефірі каналу вийшов сюжет «Більше місяця минуло з моменту завершення парламентських виборів в Україні», в якому критикується робота прокуратури у розслідуванні ймовірної фальсифікації виборів Сергієм Міньком. Він виходить через півтора місяці після голосування. Тут журналісти не подають прямої мови правоохоронців та політика. Натомість прикрашають сюжет запозиченим у каналу ZIK синхроном Генпрокурора, який стосується реформи органів прокуратури в цілому.

Цього ж дня вийшов першовересневий сюжет «Сьогодні в Україні розпочався новий навчальний рік». Усі три синхрони — пряма мова  депутата Запорізької обласної ради від «Опозиційного блоку» Олега Буряка. Іще шість разів його згадують у журналістських текстах: «У середній школі №6 депутат Запорізької обласної ради Олег Буряк пройшовся класами, де проходив перший урок, та поспілкувався з учнями, батьками та вчителями. У кабінетах перших класів за стандартами нової української школи встановлені сучасні меблі та зручні парти». Також у цьому сюжеті автори згадали про власника каналу Віталія Балицького: «… З депутатського фонду його колеги Віталія Балицького цьогоріч було виділено півмільйона гривень на ремонт шкільного подвір'я з центрального входу».

Стандартів журналісти каналу дотримуються на 2,58 бала із шести можливих. 10 із 26 проаналізованих експерти оцінили як такі, де дотримано всього один із шести стандартів.

Найгірше журналісти дотримувалися стандарту відокремлення фактів від коментарів – лише в чотирьох сюжетах нема оцінних суджень, спроб видавати міркування за факти.  Найчастіше порушують вимоги стандарту в сюжетах із ознаками замовності, які рясніють висловлюваннями на кшталт «але іронія долі у тому», «ось вам і подарунок, ось вам і штучний патріотизм щойно обраного нардепа», «токсичного чиновника часів Порошенка», «шокуючих порушень під час голосування», «очевидно, цей приклад, таки виявився заразливим» тощо. Натомість відвертою промоцією видаються сюжети, де фігурують депутати-опоблоківці або власники каналу.

У сюжеті від 27 серпня «До Дня Прапора» абсолютно незрозуміло, чому новину про свято, яке українці відзначають 23 серпня, ведуча повідомляє за чотири дні. Автори насичують його оцінними зворотами, які мають підвести глядача до думки про те, що колишня міська влада на чолі із Сергієм Міньком нажилася на платниках податків: «… Якщо взяти у людини гроші, придбати на них якусь річ і залишок покласти собі у кишеню, то це більше виглядає як звичайна бізнесова угода з метою підзаробити. Саме так сталося і у випадку з флагштоком».

Але й новини зі, здавалося б, нейтральною тематикою часто були поза стандартами. Наприклад, сюжет від 27 вересня «А зараз до інших тем: у Мелітополі чоловік захворів на ботулізм»: «Цією небезпечною інфекцією він заразився після вживання в'яленої риби. З'ясувалося, що 27-річний мелітополець разом із кількома іншими людьми їв в'яленого ляща 24 серпня. До лікарні звернувся за 2 дні. Наразі хворий перебуває і реанімації. Із Запоріжжя до нього викликали бригаду санавіації. Обласні фахівці привезли для хворого антитоксичну сироватку. Після її введення стан чоловіка трохи покращився. Зараз його оцінюють як середнього ступеня важкості. Люди, які разом із ним вживали заражену ботулізмом рибу почуваються добре, але їх взяли під медичний нагляд. Шматок небезпечної риби направлений на дослідження у Запоріжжя. Фахівці санітарної служби з'ясували, що заражена риба була придбана у торговій мережі, але назву магазину іще не розголошують». Уся інформація подається без будь-яких посилань на джерела, що ставить під сумнів її достовірність. Дані про кількість людей, які споживали з хворим заражену їжу, неточні.

Також експерти зауважили, що відеоряд у новинах каналу надто скупий: переважно журналісти використовують під час монтажу фотографі, скриншоти із соцмереж, відео, яке беруть із ютуба, не вказуючи його авторів. 

ТРК «Мелітополь»

Сім із 33 проаналізованих, або 21% новин  каналу, містили ознаки замовності. Ці матеріали — піар мера Мелітополя Сергія Мінька і очолюваної ним міської ради, а також критика його конкурента на виборах у мажоритарному окрузі Євгена Балицького.

Таким є, зокрема, сюжет від 12 серпня «Сьогодні в Мелітопольській міській раді пройшла найбільш емоційна сесія року». Журналісти вживають сленгові вирази та дають емоційну оцінку депутатам міськради: «Вічних заспівувачів скандалів лідера фракції Галини Данильченко, Юрія Онищука не було. Тому засідання розпочалося з конструктиву. Найрезонансніші кадрові питання залишили "на закуску"». Більша частина сюжету присвячена переходу заступника міського голови на роботу у КМДА. У першу частину 16-хвилинного (!) сюжету кореспондентка вмістила кілька довгих пафосних промов у стилі радянського оспівування партійних лідерів. Вони адресувались Івану Федорову: «Сергій Мінько, Мелітопольський міський голова. […] Иван Сергеевич, ещё будучи молодым человеком, в 2010 году зашёл сюда, в городской совет, стал депутатом городского совета, провёл эту работу самостоятельно и каждый год с 2010 года со дня набуття повноважень депутата городскогос овета он отстаивал интересы города, был патриотом, с большой буквы, нашего Мелитополя, любил и, я надеюсь, всегда будет любить город Мелитополь». Знайшлось у сюжеті місце й керівниці центру позашкільної освіти Олени Дубініної, і депутата облради Володимира Кюрчева. Синхрон Івана Федорова — це також довга беззмістовна подячна промова.

Далі ж глядачам нарешті повідомили про кадрові зміни в мерії. У цій частині сюжету всі промовці теж говорили задовго. Прізвище міського голови Мелітополя прозвучало в сюжеті і було написано у титрах 18 разів, і ще кілька разів глядачам нагадали, що він мер.

Ознаки замовності має й повідомлення від 12 серпня «Співробітники СБУ задокументували факт вимагання та отримання хабара податківцем». Ведуча зачитала трохи відредагований текст із сайту Служби безпеки України про отримання хабара працівником податкової і додала від себе: «...Як стало відомо, посередником був начальник служби охорони колишнього нардепа Євгена Балицького ...». Нагадаємо, саме Балицький був опонентом Мінька. Джерело інформації щодо причетності Балицького дикторка теж не вказала. На сайті СБУ уточнення про персоналії немає. Коментар у Балицького не взяли і навіть не повідомили, чи намагалися це зробити.

А в матеріалі від 12 серпня «Як відремонтувати та уберегти місцеві дороги від руйнування» із 4,5 хвилин сюжету про ремонт дороги на вулиці Ломоносова майже 3 припадає на синхрон  мера Мелітополя Мінька. Він вихваляє свою передвиборчу програму, в якій йшлося, за його словами, про «пункт создания муниципальной милиции». Із його прямої мови випливає, що Нацполіція із контролем руху впоратись не може; коментарів поліції, звісно, нема. Ще одним трендом тижня став інформаційний супровід проекту Сергія Мінька – про завершення будівництва флагштока, якому в новинах  упродовж двох днів присвятили три сюжети.

Стандарти в новинах, які вийшли на каналі, дотримані на 4,64 бала.

У половині проаналізованих новини експерти зафіксували відсутність повноти, у третині – відсутність балансу думок. Майже всі сюжети були оперативними, а 15% контенту мали вади за достовірності й точності інформації, а також із відокремленням фактів від коментарів. Що ж до останнього стандарту, то експерти  зауважили прагнення журналістів прикрасити тексти новин епітетами і штампами на зразок «з легкої руки Президента України», «припаркували своїх залізних коней», або «повним ходом тривають підготовчі роботи».

У більшості новин каналу йшлося про діяльність міськради та її структурних підрозділів, міського голови, якого обрали народним депутатом, та комунальних підприємств. Також були сюжети, в яких критикується політичний опонент мера Сергія Мінька – Євген Балицький. Саме новинам із ознаками замовності здебільшого бракувало балансу думок.  Наприклад, у сюжеті від 12 серпня «Співробітники СБУ задокументували факт вимагання та отримання хабара податківцем».

Бракувало новинам каналу точності й повноти. Наприклад, у матеріалі «14 серпня православні християни святкують Медовий Спас» у титрах не вказується, що отець Роман Васильченко, священик храму Георгія Побідоносцяпредставник московської церкви.

У сюжеті від 16 серпня «Медалями та подарунками з нагоди 75-ї річниці визволення Білорусі» ведуча  каже: «В 2019 році Білорусь відзначає 75-річчя визволення від німецько-фашистських загарбників». Але журналісти знову піарять міську владу Мелітополя: у сюжеті вітає ветеранів від імені Президента Білорусі заступник міського голови Сергій Прийма. 

«ТБ-Бердянськ»

Із 28 матеріалів 39% мали ознаки замовності. Канал «ТБ-Бердянськ» є комунальним підприємством і має повну назву «Бердянська міська телекомпанія "ТБ-Бердянськ" Бердянської міської ради». Це пояснює інформаційну політику — «висвітлення діяльності» міської ради. Окрім того очевидно, що вплив на канал має народний депутат-мажоритарник від бердянського виборчого округу  №78 («Опозиційна платформа — За життя») Олександр Пономарьов. Сюжети, прямо чи опосередковано з ним пов’язані, виходили протягом тижня чи не щодня.

Тричі з’явилися сюжети, які стосувалися дитячого оздоровчого табору «Факел»:  21 серпня «Діти, які відпочивають у дитячому оздоровчому таборі», 28 серпня «Відпочинок у таборі «Факел» та 28 серпня «В Бердянську оздоровчий табір «Факел» відкрив свої двері для людей похилого віку». Усі вони  мають нетиповий для каналу хронометраж (7-8 хвилин) і багато коментарів, у яких усі відгукуються про послуги табору надзвичайно позитивно.

На сайті державного реєстру оздоровлення та відпочинку сказано, що «Факел» має приватну форму власності. Тому й дивно, чому комунальний телеканал готує так багато сюжетів про діяльність саме цього табору, тоді як на сайті міської ради у розділі «Туристичне життя» є 10 дитячих закладів оздоровлення і відпочинку. Та особлива любов до «Факела» стає зрозумілою, якщо на офіційному сайті закладу переглянути вкладку «Что про нас пишут». Там департамент освіти і науки, молоді та спорту Запорізької міської ради виносить подяку адміністрації табору і ПП «Курорти Приазов’я». Із даних  YouControl випливає, що до переліку її засновників входить Ігор Добича, який через ТОВ «Канон» пов’язаний із народним депутатом Олександром Пономарьовим, — вони обидва є засновниками товариства. У сюжеті про людей похилого віку, які відпочивають у таборі, їх вітає помічник народного депутата Пономарьова – чинний депутат міської ради Володимир Безверхий (Бердянська міська організація партії «Соціалісти»). А авторка каже: «… Ідея безкоштовного відпочинку для ветеранів вчителів, працівників медичних, комунальних та інших установ належить народному депутату України Олександру Пономарьову…».

Згадують про народного депутата Пономарьова і в сюжетах від 21 серпня «Конкурс «Таланти Бердянська. Діти» та від 23 серпня «Перша поїздка за кордон — і відразу ж гран-прі». У першому кореспондентка каже: «Яскраве свято творчості, яке третій рік поспіль дарує бердянцям народний депутат Олександр Пономарьов, стало доброю традицією нашого міста, адже тепер і діти і їхні рідні розуміють, якщо маленькі артисти хочуть розвиватися, то в рідному Бердянську їм обов'язково в цьому допоможуть».  У сюжеті про гран-прі подяка лунає з уст керівниці ансамблю ложкарів «Джерельце» Валентини Ємельянової: «Это, конечно, Александр Сергеевич Пономарёв. Мы к нему обращаемся не первый раз и никогда он нам не отказывал, всегда он нам помогает. Огромное ему за это спасибо!»

У сюжеті від  22 серпня «Пробема з "лежачими поліцейськими фігурує згаданий вже депутат Безверхий, який допомагає містянам встановити лежачого поліцейського біля КДЮТ «Зоряний»: «Канешно, маса людей идёт, детей постоянно потоком со школы, в школу, домой, потом опять сюда на занятие. Их безопасность — это наша задача».

Міський голова Бердянська Володимир Чепурний з’явився в підсумкових новинах каналу лише одного разу, у «протокольному» сюжеті за 23 серпня «Почесними міськими нагородами з нагоди Дня Незалежності». Міський голова нагороджував працівників трьох бердянських  підприємств: «Я не смог как городской голова не приехать на предприятие, которое очень бюджето наполняющее для города, уважаемое городским головой и жителям города, поздравить вас из сегодняшним днём нашего Флага Украинского и с наступающим праздником Днём Независимости». Кореспондент, цитуючи Чепурного, зазначає: «Володимир Чепурний передав почесні відзнаки працівникам "Азмолу" та зазначив, що містян дуже тішить, як швидко відновлюється та крокує вперед підприємство».

Журналісти  «ТБ-Бердянськ» дотрималися стандартів на 3,28 із шести максимальних балів.

Найгірша ситуація зі стандартом повноти — його було забезпечено лише у третині новин. Менш ніж половина проаналізованих сюжетів містили коректні посилання на джерело інформації.

Підсумкові випуски новини  зазвичай тривали 12-16 хвилин, за винятком випуску, що вийшов 28 серпня, який тривав понад 25 хвилин.

Із балансом думок проблеми в каналу очевидні. Наприклад, у сюжеті від 28 серпня «Будівельне шахрайство» новинарі розповідають про кафе «Файна Юкрайна» та його власника Сергія Арбузова, який порушує будівельні норми та зводить об’єкти, небезпечні для відвідувачів. Сюжет начебто спочатку  відстоює справедливість, беручи за основу програні підприємцем суди про незаконне будівництво у найвищих інстанціях. Але в другій половині раптом переходить у формат «згадати усе»: «До речі, у суді розглядається і інша справа, що пов'язана із цим підприємцем». Далі автор перестрибує на узагальнення: «Проте більш розповсюдженим у Бердянську є інший вид будівельного шахрайства. Коли пансіонати, бази відпочинку чи мініготелі на кілька поверхів намагаються видати за житлову будівлю. Декілька таких справ також направлено до суду». При цьому власнику кафе слова не надають і не повідомляють, чи були спроби взяти у нього коментар і чи дадуть йому слово в майбутньому.

У деяких матеріалах про роботу міської влади не фігурує жодний конкретний посадовець. Вони складаються з підводки та розлогого тексту журналіста, який коментує плани й наміри міської влади, оцінює перебіг явищ і процесів. Наприклад, відновлення  дитячих майданчиків у дворах багатоквартирних будинків Бердянська: «Тож стан переважної більшості дворових спортивних майданчиків у Бердянську можна охарактеризувати одним словом — "занедбаність". І виникла вона внаслідок повної байдужості з боку влади, житлово-комунальних установ міста та й самих мешканців багатоквартирних будинків, яка спостерігалася понад два десятиріччя. Адже та незначна кількість дворових спортивних майданчиків, які є приємним виключенням з правила, які і сьогодні діють за своїм призначенням, це заслуга виключно мешканців прилеглих будинків. Нинішня міська влада вирішила змінити ситуацію і повернути спорт у двори Бердянська. Цього літа вже було закуплено та встановлено 20 різноманітних спортивних майданчиків: від повноцінного футбольно-баскетбольного, що у дворі будинку № 103 на вулиці Софіївській, до дитячих спортивних куточків. А на найближчій сесії міської ради планується виділити кошти на поточний ремонт старих спортивних майданчиків у дворах міста». 

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Принципи методології моніторингу сформульовані тут.

Фото: «Бердянск 24»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2004
Читайте також
Коментарі
0
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду