Піар Зеленського, тріумф чи розпил грошей. Що писали про «Кримську платформу» в українському телеграмі

Піар Зеленського, тріумф чи розпил грошей. Що писали про «Кримську платформу» в українському телеграмі

26 Серпня 2021
3959

Піар Зеленського, тріумф чи розпил грошей. Що писали про «Кримську платформу» в українському телеграмі

3959
Проросійські канали доводять, що саміт неефективний і нічого не дасть, а проукраїнські — бідкаються, що на нього змарнували багато грошей. Моніторинг згадок про «Кримську платформу» в українських телеграм-каналах із 21 по 24 серпня 2021 року.
Піар Зеленського, тріумф чи розпил грошей. Що писали про «Кримську платформу» в українському телеграмі
Піар Зеленського, тріумф чи розпил грошей. Що писали про «Кримську платформу» в українському телеграмі

Read in English here

У Києві пройшла найбільша міжнародна подія за час незалежності — саміт «Кримська платформа». У ньому взяли участь представники 46 країн і міжнародних чи міждержавних організацій та найвищі посадовці України. Ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат має на меті розв’язання проблеми російської окупації Криму та повернення півострова під контроль України. «Детектор медіа» вже готував путівник подіями  саміту. Та розпитував про значення саміту народного депутата Рустама Умєрова.

Новизна та масштаб формату на додачу до актуальності та чутливості теми незаконно окупованого Криму привернули увагу багатьох публічних дописувачів у соціальних мережах. Ба більше, російські та проросійські медіа активно насаджували свою візію українського саміту. «Детектор медіа» проаналізував реакцію українського сегмента телеграма на саміт у період із 21 по 24 серпня. Аналіз допоможе зрозуміти настрої активних дописувачів  та порівняти їх із риторикою російських пропагандистських ресурсів.

Популярність «Кримської платформи» в українському телеграмі

Підготовці до саміту за два дні присвятили близько 450 дописів. Вони користувались популярністю: орієнтовно 7000 переглядів припало на один допис про платформу протягом 21–22 серпня. Детально писати про платформу канали почали 23-го. В день проведення платформи в телеграм-каналах з’явилось понад 1200 дописів, із яких близько 20% — поширення. Охоплення теж не відставало — понад 6,5 мільйонів читачів. Цікаво, що на момент аналізу середня кількість переглядів одного допису 23 серпня була меншою, ніж у два попередні дні.  Водночас хоча 24 серпня канали писали в основному про День відновлення незалежності та святкування, «Кримська платформа» з порядку денного не пішла. У День відновлення незалежності українські канали спродукували понад 187 дописів про цю подію. Загалом із 21 по 24 серпня включно українські телеграм-канали поширили понад 1800 дописів на цю тему, де близько 70% — оригінальні дописи.

Мовне питання в українському телеграмі

Український телеграм значною мірою російськомовний, тобто канали публікують дописи переважно російською. Тема саміту не стала винятком. 84% дописів — російською мовою й 16% — українською. Попередні моніторинги «Детектора медіа» вже засвідчували, що українською маніпуляцій та дезінформації в телеграмі зовсім мало у порівнянні з дописами російською. Цей моніторинг це спостереження також підтвердив.

Також суттєво відрізняється настрій дописів. Якщо в українськомовному телеграмі про саміт переважає позитив — 54%, у російськомовній частині тенденція протилежна. Тут переважає негатив — 47%, а нейтральні лише 13 % дописів. Це можна пояснити власне тим, хто дописує, адже україномовних аналогів славнозвісного «Легитимного» та інших анонімних каналів, які часто просувають російські наративи, практично нема. Є певні канали, що викликають підозри, проте їхнє охоплення в десятки та навіть сотні разів менше, ніж у тих же зі «списку СБУ», які в топі українського телеграма.

Найбільше про саміт в україномовному телеграмі написав офіційний канал саміту (1980 підписників). За ним ідуть канали українських медіа. Найактивнішими були телеграм-канали видання «РБК Україна» (200 підписників) і телеканалу «Україна 24» (10940 підписників). Більшість текстово підсвічувала перебіг події під час саміту: хто і що сказав. Зовсім мало, але все ж були дописи-роздуми, проте не в каналах медіа, які переважно зберігали нейтральність, а в особистих каналах публічних діячів та експертів.

Російськомовні медіа в українському телеграмі теж були найактивнішими щодо саміту. 5 каналів медіа опублікували понад 20 дописів про саміт «Кримська платформа» за моніторинговий період: KlymenkoTime (53 230 підписників), «Шарий.net» (49 070 підписників), «Украина.ру» (21 200 підписників), «Политика страны» (54 000 підписників, канал уже заблокованого видання «Страна.ua»). Найпопулярнішим став допис анонімного каналу First, де є промовідео платформи з іронічним текстом: «Опубликован официальный промо ролик к предстоящей “Крымской платформе”, которая пройдет 23 августа в Киеве. В этом видео прекрасно все, и Кеннеди и Черчилль и запуск американской ракеты в космос…». У шапці каналу такий опис: «Первый новостной канал о событиях в Украине и мире! Читайте самые важные и актуальные политические, экономические и социальные новости без цензуры».

Цікаво, що ще у лютому 2021-го канал мав трохи понад 10 000 підписників, а вже за пів року — понад 320 000 підписників. Зростання відбувалося поступово — орієнтовно по 50 000 нових підписників щомісяця, а це нагадує процес «накручування» підписників. Проте автентичність підписників перевірити в телеграмі неможливо.

Примітно, що повідомлення цього каналу почали активно поширювати інші канали теж після лютого 2021-го. Кількість посилань та згадок теж поступово зростала. У лютому на канал посилались чи згадували 31 раз, а в серпні — понад 1000. Найчастіше канал згадують «Мега зрада», «Народный корреспондент», «Резидент», «Украина Live», «Наблюдатель» та інші.

Також користувалися популярністю дописи проросійського блогера та політика Анатолія Шарія. Посилання на ролик Шарія під заголовком «Венгерский шпион на крымской платформе» набрало понад 128 000 підписників. Допис «По итогам обошедшаяся бюджету в 17 млн Крымская Платформа привела к тому, что европейские лидеры сказали, что не признают аннексии Крыма. ОГО» набрав понад 126 000 переглядів.

Що писали про саміт у телеграмі

Позитив є, хоч і в меншості — 43% загалом. Нейтральні повідомлення — 15%, негативні — 42%. Позитивні меседжі переважно більш-менш однакові. Називають формат унікальним для історії, саміт — інформаційною та дипломатичною перемогою України. Негатив — різний, часто містить маніпуляції й перегукується з російською риторикою щодо саміту. Про це детальніше.

Перед самітом «Легитимный» стверджував, що «ОП зачистил ряд чиновников с интересами на полуострове». Анонім пише про звільнення голови Харківської облдержадміністрації Айни Тимчук. У цьому контексті анонім рекомендує Офісу президента «быть последовательными и прибрать чиновника, который на камеру называет Крым спорной территорией. Такой большой чиновник и вертит на х. вашими Крымскими платформами». Йдеться про висловлювання чоловіка Айни Тимчук Андрія Тимчука, які стали відомими з публікацій у лютому 2021 року.

Також перед самітом активно обговорювали ресурси, які йдуть на організацію події. Більшість дописувачів критикувала «бесполезные траты», апелюючи загалом до неефективності події. «Гроші за фактом із повітря, цифри з голови і перевірити їх неможливо. Ех… пощастило підрядникам 95 квартала — золоті часи! Космічний кошторис Кримської платформи, за яку заплатили ми з вами зі своїх кишень.». Організаторів буквально звинувачують у «розпилюванні грошей»: «Весь затратный кейс по Крымской платформе разбили на мелкие части… Сделано специально, чтобы сильно в глаза не бросалось, а также сделано для того, чтобы задобрить все группы влияния в ОП».

Чи не найбільше в темі витрат обговорювали гонорар за виступ співачки Джамали: «За своё выступление на саммите победительница Евровидения Джамала получит около $12,6 тысяч. Поможет ли это вернуть полуостров — неизвестно, но зато кто-то на нём хорошо заработает».

Загалом ключовий меседж щодо саміту побудований на тезі про «неефективність». Деякі дописувачі вважають, що саміт — «інформаційний пшик», мовляв, ще одна говорильня, яку скоро всі забудуть. Найбільше спекулюють підписанням декларації — «много шума из ничего». Наприклад, канал «Картель» (51 200 підписників) пише: «Крымская платформа и заявления всех гостей сводятся к общим фразам. Большинство гостей уже устали слушать лозунги, а для СМИ даже нет ничего “горячего”. Приходится просто описывать общие фразы, сказанные представителями». «Наглый» (55 351 підписник) — особистий канал ведучого каналу «Наш» Макса Назароваіронізує: «Вот эта пафосная декларация по итогу крымской платформы серьёзнее будапештского меморандума? а минских соглашений? не, просто для себя интересуюсь». Часто меседж про «неефективність» йде у тісній зв’язці з наративом «Україна — держава, яка не відбулась». Мовляв, «викинули гроші, поки люди бідують». Ба більше, часто звинувачували в бідах особисто президента: «Народ нищает, проблем у страны очень много зато Зеленский и его свита богатеют».

Слабкість України та організованого її владою саміту певні проросійські канали намагалися підтвердити фактом заміни певними країнами своїх делегатів. Мовляв, сам факт заміни свідчить про «слабкі позиції в геополітиці»: «То есть прямо накануне саммита главные страны Европы резко понизили уровень своего присутствия на “Платформе”. Но почему? это показывает реальное отношение Запада к перспективам вернуть Крым на заседаниях “Платформы”. Там прекрасно понимают, что ничего, кроме пиара для Зеленского, этот саммит не принесет». Деякі проросійські канали намагалися дискредитувати подію нібито відсутністю кримчан (це неправда).

Проросійські канали також не раз згадували про санкції проти засновника й головреда онлайн-видання «Страна.ua» Ігоря Гужви та пов’язаних із ним фірм, а також Анатолія Шарія та Ольги Шарій. Мовляв, «Кримською платформою» відвертають увагу: «Такая насыщенная информационная повестка помогла функционерам сместить негативные акценты с кейса введения санкций против оппозиционных СМИ и блогеров». Також проросійські канали писали про «теплу інформаційну ванну», мовляв, запросили лише «правильних журналістів» й кинули всі сили, щоб не дати «опозиційним ЗМІ» (йдеться про конкретні проросійські ЗМІ) критикувати саміт

Частина дописувачів намагалася довести, що «Кримська платформа» — не більш ніж піар Зеленського. Мовляв, після запуску «Північного потоку-2» і «фіаско» з Меркель «у Зеленского не осталось козырей. Поэтому в Офисе решили прибегнуть к блефу и пиару». Також писали, що Зеленський та його команда нібито не знають, що робити з «Кримською платформою».

Окрім Зеленського, критикували Петра Порошенка, іронічно обігруючи фразу про «його Кримську платформу, яка триває з 2014-го». Справді ображали в телеграмі президентку Естонії Керсті Кальюлайд за її виступ на «Кримській платформі».

Вирізнявся з-поміж інших допис каналу вже заблокованого видання «Страна.ua», адже це був чи не єдиний канал, де після саміту та декларації побачили перспективу активізації війни з Росією з боку України. Тут загадково пишуть про заключну фразу Зеленського: «Россия когда-нибудь поставит свою подпись под решениями “последнего саммита в Ялте”. То есть, видимо, капитулирует. Ялта здесь — еще и символ победы над Гитлером во Второй мировой войне. Тревожные параллели — то есть, видимо, Зеленский с Россией собирается воевать».

Кого найбільше згадували в темі саміту «Кримська платформа»

Однозначним лідером є президент України Володимир Зеленський — 24% від усіх згадок (імен та прізвищ). Другою за згадками була канцлерка Німеччини Ангела Меркель — 11%. Далі в україномовному сегменті йде голова Європейської ради Шарль Мішель, а в російськомовному — президентка Молдови Майя Санду. Цікаво, що в україномовному багато згадували Дмитра Разумкова, більше за Дмитра Кулебу, проте в російському спікера не згадували зовсім. Натомість президента Угорщини Яноша Адера майже не згадували україномовні канали. Тим часом він став улюбленцем проросійських каналів, адже дав їм тему для маніпуляцій — становище угорців в Україні. Цікаво, що в україномовному телеграмі майже не згадують Путіна, хоча в російськомовному сегменті українських каналів він серед п’ятірки лідерів.

Окремо «Детектор медіа» проаналізував найчастіше згадувані організації. Лідером тут є НАТО — 18% згадок. Також у топі Верховна Рада України, Міністерство закордонних справ України, ООН та Рада національної безпеки і оборони України. Цікаво, що серед найпопулярніших згадок є самопроголошена «Донецька народна республіка». Якщо в україномовних каналах про самопроголошену республіку згадок не було, у російськомовних каналах за популярністю вона посідає друге місце.

Дані збирали за ключовими словами «кримська платформа», «саміт», «Крим», «платформа» українською та російською за допомогою сервісу TGstat. Загалом проаналізували весь сегмент українського телеграма (визначення локації каналів згідно з даними TGstat) за період із 21 по 24 серпня включно з урахуванням політики платформи щодо збору та аналізу даних. Подальший аналіз проводили за допомогою Python Natural Language Processing Libraries для обробки текстової інформації. Основні бібліотеки: NLTK, TextBlob, spaCy. Такий принцип роботи закладено в інтерактивний дашборд «Детектора медіа» для моніторингу соціальних мереж, зокрема телеграма і твітера.

Фото: DW
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3959
Читайте також
22.08.2021 15:43
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки
7 517
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду