У підвалі, в наручниках, з мішком на голові, без води – Джеляла та інших затриманих кримських татар катували

У підвалі, в наручниках, з мішком на голові, без води – Джеляла та інших затриманих кримських татар катували

5 Вересня 2021
2778

У підвалі, в наручниках, з мішком на голові, без води – Джеляла та інших затриманих кримських татар катували

2778
Йому інкримінують пособництво у диверсії. Російське слідство шукає причетних до начебто підриву газопроводу в Перевальному 23 серпня.
У підвалі, в наручниках, з мішком на голові, без води – Джеляла та інших затриманих кримських татар катували
У підвалі, в наручниках, з мішком на голові, без води – Джеляла та інших затриманих кримських татар катували

4 вересня зранку у заступника глави Меджілісу Нарімана Джеляла відбувся обшук, пишуть «Ґрати». В результаті у нього відібрали техніку та відвезли в спершу невідомому напрямку.

Адвокатка Еміне Авамілєва розповіла виданню, що коли вона приїхала до його дому, то Джеляла кудись везла темно-синя машина, схожа на ті, які використовувались в інших затриманнях ФСБ. Вона намагалась слідувати за ними, але машина супроводу фактично перекрила їй дорогу. 

Кілька днів до того Джелял був у Києві на саміті «Кримської платформи». Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що хвиля затримань кримських татар у ці дні – це помста за те, що Україна провела цей захід

5 вересня о 4:00 слідчий ФСБ запросив адвокатку Авамілєву для продовження слідчих дій. Через годину вона побачила свого підзахисного. Він розповів, що з ним робили силовики і вона назвала ці дії тортурами. 

«Він виглядав фізично і морально виснаженим. До нього застосовувалися жорсткі заходи психологічного впливу. Весь цей час він перебував у наручниках і з мішком на голові. Без води і їжі. Він не знав, де перебував, але розумів, що десь у підвалі. Пізно ввечері [4 вересня] його доставили в управління ФСБ», – розповіла Авамілєва.

Джеляла підозрюють у пособництві диверсії. Йому загрожує від 12 до 15 років ув’язнення.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова пише, що, з її джерел, до затриманих кримських татар застосовують тортури: «До них застосовуються незаконні методи слідства, психологічний і фізичний тиск». 

Вона посилається на повідомлення кримського управління МВС, начебто в Криму відбулося механічне пошкодження газопроводу в районі села Перевальне Сімферопольського району.

«Він (газопрвід - ДМ) забезпечував подачу газу чомусь саме до військової частини в Перевальному... "Пошкодження, можливо, сталося внаслідок протиправних дій невстановлених осіб". Зокрема, факт пошкодження газопроводу з інших джерел підтвердити не вдалося», – написала вона. 

Нагадаємо, що в окупованому Криму 4 вересня співробітники російської поліції і спецслужб затримали п'ятьох кримських татар: підприємця Ельдара Одаманова, братів Азіза і Асана Ахтемових, Шевкета Усеінова і ексзаступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла. Їм інкримінують диверсію або посібництво у ній. 

Згодом, намагаючись з'ясувати, де перебувають затримані, біля будівлі ФСБ в Сімферополі зібралися їхні родичі, адвокати та активісти об'єднання «Кримська солідарність» – загалом близько 60 людей. 40 з них поліція затримала.

Незаконні затримання та викрадення кримських татар засудили зокрема Туреччина та США.  

Фото: Наріман Джелял / Антон Наумлюк, «Ґрати»

в Криму відбулося механічне пошкодження газопроводу в районі села Перевальне Сімферопольського району (він забезпечував подачу газу чомусь саме до військової частини в Перевальному). З повідомлення кримського управління МВС:
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2778
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду