Якщо заборона реклами ліків лишиться в Коаліційній угоді, НАМ продовжить наполягати на її скасуванні – М’ясникова

Якщо заборона реклами ліків лишиться в Коаліційній угоді, НАМ продовжить наполягати на її скасуванні – М’ясникова

21 Листопада 2014
3465
21 Листопада 2014
17:32

Якщо заборона реклами ліків лишиться в Коаліційній угоді, НАМ продовжить наполягати на її скасуванні – М’ясникова

3465
Якщо заборона реклами ліків лишиться в Коаліційній угоді, НАМ продовжить наполягати на її скасуванні – М’ясникова
Якщо заборона реклами ліків лишиться в Коаліційній угоді, НАМ продовжить наполягати на її скасуванні – М’ясникова

Виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) Катерина М'ясникова зазначила, що якщо пункт про заборону реклами ліків у ЗМІ у залишився в Коаліційній угоді, яку сьогодні, 21 листопада, підписали п'ять політичних сил, що пройшли до Верховної Ради,  НАМ продовжить наполягати на його скасуванні. Про це вона сказала на прес-конференції провідних об'єднань у галузі щодо запровадження заборони реклами лікарських засобів, яка відбулася 21 листопада в УНІАН.

 

«Якщо ми побачимо в остаточному тексті Коаліційної угоди ініціативу щодо заборони реклами ліків, то ми будемо закликати членів коаліції якомога швидше переглянути Коаліційну угоду і прибрати з неї цей пункт», - заявила пані М'ясникова.

 

За її словами, рекламне законодавство в Україні є «дещо феодальним». «Наші законодавці не схильні нам нічого дозволяти у сфері реклами. У нас заборонено багато того, що і дозволено в країнах ЄС та світу, наприклад, окремі форми product placement», - сказала вона.

 

Керівник центру адвокації та лобіювання НАМ Ольга Большакова вважає, що ініціатива щодо заборони реклами ліків особливо обурлива тим, що, на її думку, не має під собою жодних підстав. «Якби на це треба було якісь гроші з бюджету виділити, це було б зрозуміло, адже зараз криза. Але навіщо обмежувати джерела, які не здійснюють жодної суспільної шкоди і не коштують державі жодної копійки? Ці гроші все одно не залишаться в Україні - адже фармацевтичні компанії здебільшого є міжнародними. Я вважає такий крок безглуздим. Прикро, що він потрапив до Коаліційної угоди, яка є визначним документом -  результатом Революції Гідності», - сказала пані Большакова.

 

«Детектор медіа» запитала експертів, які взяли участь у конференції, що у разі застосування цієї заборони держава може запропонувати задля розвитку ЗМІ.

 

Катерина М'ясникова зазначила, що для того, аби в Україні з'явився український телепродукт, потрібно створити механізм, завдяки якому це стало б можливим. «Всі медійники розуміють, що ЗМІ нізвідки не з'являються: потрібно платити зарплати, за трансляцію, техніку та інше. Ці теми обговорювалися, але, на жаль, ми поки не знайшли розуміння в Кабінеті міністрів. Стимулюючими механізмами можуть бути якісь пільги по податках, зміна процедури тендерів на виробництво телевізійного продукту. Держава має думати про це сьогодні, а не тільки жалітися, що ми програємо інформаційну війну. Ми як індустрія і держава маємо разом придумати, де взяти на це ресурси», - вважає вона.

 

Ольга Большакова вважає, що держава могла б допомогти мовникам, переглянувши схеми своїх зборів. «Які найбільші витрати у галузі телерадіомовлення? Це тариф за цифрове телебачення і «Зеонбуд», - те що фактично поставило телеканали нині на межі банкрутства, жахливий і невиправдний ліцензійний збір. Він мав би бути просто адміністративною послугою за мінімальну плату. А ми платимо ще й окремо за радіочастотний ресурс. Державі треба визначитися - або те, або інше, і обґрунтувати суму. Ми можемо звернутися з цим до держави, але вона поки що анітрохи не демонструє руху нам назустріч», - зазначила експерт.

 

Нагадаємо, виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М'ясникова зазначила, що як стало відомо їй та її колегам, ініціаторами пункту заборону реклами ліків у ЗМІ у проекті Коаліційної угоди виступили представники «Блоку Петра Порошенка» та об'єднання «Самопоміч», не виключений також інтерес великих фармацевтичних компаній.

 

15 листопада на сайті партії «Блок Петра Порошенка» було опубліковано Робочий варіант проекту Коаліційної угоди. Цей документ протягом двох тижнів опрацьовують політичні партії «Блок Петра Порошенка», «Самопоміч», «Батьківщина», «Народний фронт» і Радикальна партія.

 

Проектом коаліційної угоди планується заборонити рекламу лікарських засобів, рекламу тютюнових виробів та алкогольних напоїв.

 

17 листопада головні редактори та керівники низки українських ЗМІ звернулися до переможців парламентських виборів, які формують нову коаліцію, з проханням не забороняти рекламу ліків, як це пропонується проектом коаліційної угоди.

 

19 листопада провідні об'єднання галузі медіа - Індустріальний телевізійний комітет, Незалежна асоціація телерадіомовників, Українська асоціація видавців періодичної преси, Всеукраїнська рекламна коаліція, Асоціація «Незалежні регіональні видавці України» - закликали учасників майбутньої коаліції вилучити з проекту Коаліційної угоди Верховної Ради України VIII скликання пункт щодо заборони реклами лікарських засобів.

 

Депутат і засновник «Еспресо TV» Микола Княжицький також виступив проти заборони реклами ліків у ЗМІ.

 

21 листопада Ганна Безлюдна і Федерація роботодавців медійної галузі звернулися до влади з листом, в якому розповіли про негативні наслідки заборони реклами ліків.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3465
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
пенсіонер
3451 дн. тому
Телекритика, чого ти весь час б'єш в одні ворота? Дай слово і тим, хто проти божевільної реклами головного болю і геморою.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду